реклама

реклама

14 березня молодь і старше покоління разом читали Шевченка в літературно-музичному салоні КЗ «Обласна  бібліотека для дітей» Черкаської обласної ради (директор Ушакова Лідія Володимирівна).

DSCN4837

У рамках співпраці з відділом масової роботи та естетичного виховання бібліотеки учасниками заходу стали волонтери Відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» в м.Черкаси – учасники проекту «Створення безпечної зони для людей старечого віку» (виконавчий директор Бугеря Тетяна Анатоліївна). Молодь представляли учні 7-Б класу Першої Черкаської міської гімназії   під керівництвом вчителя зарубіжної літератури  Безнос Людмили Олексіївни.

Завідувач відділу масової роботи та естетичного виховання Пугачевська Олена Миколаївна повела учасників зустрічі сторінками творчості Великого Кобзаря. Присутні доповнювали віршами та піснями її розповідь. Читали вірші про сумне, сирітське дитинство Тараса, тяжку жіночу долю, про мальовничу природу України і рідного краю.

Присутні пригадали, що Шевченка надихала на творчість козацька доба, боротьба українського народу за становлення державності.  Згадали, як за місцевою легендою Чигиринщини, в урочищі Холодний Яр зупинявсь Шевченко з дідом Іваном, який був учасником гайдамацького повстання. Саме від почутого й  побаченого в Мельниках, на основі дитячих спогадів написано поезію «Холодний Яр» та поему «Гайдамаки». Уривки з цих творів   було прочитано на зустрічі.

Прозвучав «Заповіт» - звернення поета до сучасників та наступних поколінь; його думи і помисли про Україну, про її народ, його долю  у поезії «Думи мої, думи мої…». Також звучали рядки твору «І мертвим, і живим, і ненародженим…».

Присутні з посмішкою зазначили, що читання віршів Шевченка стало своєрідними батлами  між молоддю та літніми людьми. Найгучніші оплески дістались Мироненко Кирилу та  Бобровник Катерині Григорівні за  найкраще виконання віршів. Усім сподобався ансамбль волонтерів Відділення «Гарний настрій», який  виконав пісню на слова Шевченка «Орися ти, моя ниво».

Працівники бібліотеки підготували виставку творів Т. Шевченка. Представили присутнім «Кобзарик «За сонцем хмаронька пливе…»,  який видано бібліотекою. Школярів закликали більше читати, вивчати духовну спадщину, цікавитись творами видатних класиків та сучасних авторів.

На завершення зустрічі всі її учасники разом заспівали пісню «Реве та стогне Дніпр широкий». Поезія видатного поета  об’єднала молодь і людей літнього віку, стала закликом до втілення в наше життя Кобзаревої мудрості, любові до Батьківщини, рідного краю, свого народу. Прислухаємось до слів нашого геніального земляка!

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100