реклама

реклама

Щороку, 21 березня, у світі з нагоди Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна відбувається акція толерантності "Lots of socks". Щоб продемонструвати підтримку особам, які мають такий діагноз, люди вдягають яскраві непарні шкарпетки, гольфи й гетри, або зайву шкарпетку як символ додаткової хромосоми, роблять зі шкарпеток шарф чи краватку, прив’язують шкарпетку до сумки або кладуть її в кишеню піджака.

8a6ba42c72ff5caed8ed0dae2c310307

Уже стало гарною традицією, що до цього дня працівники Черкаської філії Суспільного щороку збираються в студії, фотографуються й спілкуються із "сонячними" дітьми та їхніми батьками, купують кольорові шкарпетки на підтримку акції "Lots of socks". Телевізійники й радійники готують тематичні ефіри, щоб максимально висвітлити проблеми таких сімей. Тож і цього року Суспільне в Черкасах запланувало низку подій, щоб привернути увагу до дітей із синдромом Дауна.

Кореспонденти новин підготували сюжет про життя родини з дитиною, котра має синдром Дауна. На телеканалі "Рось" глядачі можуть почути історію Софійки, про хворобу якої мати дізналася, коли дівчинці виповнилося чотири місяці. Завдяки тренуванням Софійка в три з половиною роки досягла таких позитивних результатів, що збирається йти у звичайний, а не спеціалізований дитячий садок.

Питання інклюзії дітей із синдромом Дауна у Черкаській області тривалий час практично не вирішувалось. Однак на початку 2018 року в одному з черкаських дошкільних закладів було відкрито 2 інклюзивні групи. Це надзвичайно важливо для "сонячних" дітей і їхніх батьків, оскільки ранній розвиток та соціалізація дають великі шанси на те, що дитина зможе вчитися в загальноосвітній школі і потім працювати.

На планеті приблизно кожна 700-та дитина – із синдромом Дауна, в Україні щороку таких дітей народжується близько 450-ти, а в місті Черкаси – двоє-троє. В області працює громадська організація "Сонячні діти Черкащини". Як повідомила заступниця голови ГО Оксана Заболотна, нині в організації – 28 дітей. Основна проблема таких дітей – реабілітація, відновлення здоров’я, максимально можливе налагодження повноцінного життя. Крім основного діагнозу, такі діти, як правило, мають багато супутніх захворювань, серед яких проблеми опорно-руховного апарату, серцево-судинні захворювання, слабкий імунітет тощо. Такі діти потребують дороговартісних складних операцій і тривалої реабілітації опісля.

ому вкрай потрібно, щоб такі теми й герої частіше з’являлися в ефірі як місцевих, так і загальнодержавних телеканалів і радіостанцій.

"Вже кілька років поспіль ми підтримуємо акцію "Lots of socks", оскільки хочемо привернути увагу суспільства до тих проблем, з якими люди із синдромом Дауна й члени їхніх родин стикаються щодня. Історія демонструє чимало прикладів, коли люди із зайвою хромосомою знаходили себе у професії, ставали відомими спортсменами, художниками, музикантами. А в нас чомусь назву діагнозу використовують як злу насмішку, привід принизити людину за те, що вона не така, як усі. Не секрет, що дітей із синдромом Дауна часто неможливо влаштувати в садок, їх цькують однолітки, що вже казати про здобуття освіти чи працевлаштування. У Черкасах кілька реабілітаційних центрів опікуються здоров’ям і соціалізацією таких людей, але цього замало. Вважаю, треба змінювати психологію суспільства. І хто ж, як не ми, буде це робити?" – переконана продюсерка Черкаської філії НСТУ Олена Баніна.

ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України".

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100