реклама

реклама

На 21 полігоні твердих побутових відходів Черкащини, загальна площа яких – 131,2 га, за рік накопичується 1,1 млн куб. м сміття. Переважно це харчові відходи та папір. У меншій кількості на полігонах збирається золи та деревини. Вторинній переробці найбільше підлягають папір, текстиль, скло, шкіра.

IMG_20180326_092145

Про це під час понеділкової координаційної наради в облдержадміністрації повідомив директор департаменту містобудування, архітектури, будівництва та ЖКГ Сергій Демиденко.

– Хочу зазначити, що у всіх районах і містах потрібно покращити систему ведення обліку відходів. Часто кількість відходів, що надходять на сміттєзвалище, контролюється за об’ємами кузова техніки, яка вивозить відходи без зважування, – наголосив Сергій Миколайович.

На території населених пунктів за 2017 рік комунальними підприємствами ліквідовано 258 стихійних сміттєзвалищ. Пан Демиденко закликав керівників райдержадміністрацій та міськвиконкомів «своєчасно реагувати на звернення громадян та вживати дієві заходи для попередження виникнення несанкціонованих сміттєзвалищ».

У більшості міст та селищ області розроблено і затверджено схеми санітарного очищення або діють графіки вивезення сміття. Проте, таких схем не розроблено в Золотоноші, Смілі, Черкасах, Умані, Жашкові та Тальному.

– Я хочу звернути увагу керівників міст і районів, що сьогодні в українському законодавстві посилюється відповідальність за порушення в питаннях вивезення відходів, – наголосив голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко. – Я даю час для виправлення недоліків, зокрема й в питаннях підготовки схеми санітарного очищення міст. Прошу екологічну інспекцію до кінця квітня перевірити наявність цих документів. У травні ми обговоримо це питання на колегії облдержадміністрації. Наголошую: за завдання шкоди екології штрафні санкції не малі!

Окремо Юрій Ткаченко попередив керівництво Черкас: якщо впродовж місяця на міському полігоні не буде наведено лад, адміністрація «перейде до штрафних санкцій».

За словами начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Олени Звягінцевої, органи місцевого самоврядування сьогодні отримали всі необхідні повноваження для збирання, утилізації, знешкодження, захоронення відходів. При кожній раді може бути створено адміністративні комісії, котрі можуть притягувати юридичні та фізичні особи до відповідальності за забруднення довкілля відходами.

– З 2014 до 2017 року надходження від екологічного податку (за розміщення відходів) зросли з 1,5 мільйона до 6,1 мільйона гривень. Але такі надходження можуть бути ще більші, якби органи місцевого самоврядування організували роботу як належить, – додала Олена Звягінцева. – Зокрема, стягнення за забруднення довкілля могли б суттєво поповнити місцеві бюджети.

За словами начальника Державної екологічної інспекції в Черкаській області Сергія Поліщука, за забруднення довкілля сьогодні передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність.

– Сьогодні за неналежний стан сміттєзвалищ ми виписуємо приписи, притягуємо до адмінвідповідальності. Але якщо з часом ситуація не змінюватиметься, попереджую, ми будемо змушені закривати сміттєзвалища, – наголосив Сергій Поліщук.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100