В обласній адміністрації фахівці структур екологічного напрямку спільно з громадськістю напрацьовували пропозиції до Національного плану управління відходами з урахуванням особливостей взаємодії та співробітництва в системі місцевих органів виконавчої влади. Це відбулось на засіданні робочої групи під керівництвом першого заступника голови ОДА Віталія Коваля.

IMG_0471

– Маємо створити комплексну систему підходів до поводження з усіма видами відходів, – сказав перший заступник, – яка б зумовила зменшення  утворення відходів та збільшення обсягів їхньої переробки й повторного використання, а відтак і покращення стану довкілля. Зауважу, Національний план управління відходами формується задля реалізації в цілому Стратегії Мінекології. Для цього необхідною є розробка регіонального плану, основу якого мають сформувати завдання Стратегії розвитку Черкаської області до 2020 року. Напрацьовані ж пропозиції спрямуємо до Міністерства екології та природних ресурсів України – на погодження та подальше внесення до Нацплану.

Керівниця управління екології та природних ресурсів ОДА Олена Звягінцева водночас зауважила, що проблема відходів є однією з ключових екологічних проблем:

– Високий рівень утворення відходів та низькі показники їх використання як вторинної сировини призвели до того, що в країні щороку, в промисловості та комунальному секторі, нагромаджуються значні обсяги твердих відходів, з яких лише незначна частина застосовується як вторинні матеріальні ресурси. Решта потрапляє на звалища. Така ситуація обумовлює необхідність створення та забезпечення належного функціонування загальнодержавної системи запобігання утворенню відходів, збирання, переробки, утилізації, знешкодження та екологічно безпечного видалення.

За словами Олени Миколаївни, єдиним шляхом урегулювання ситуації є створення комплексної системи управління відходами, що містить всі види відходів різних сфер діяльності, зокрема: побутові відходи, промислові, небезпечні, відходи будівельно-ремонтних робіт, відходи виробництва продукції сільського господарства, медичні та ін. Серед основних проблем, вона назвала, відсутність системи переробки, також невідповідність вимогам екологічної безпеки способів управління відходами шляхом полігонного захоронення, потребу в удосконаленні роботи з паспортизації, рекультивації та санації сміттєзвалищ.

Олена Звягінцева поінформувала детально про проблеми з управлінням відходами в різних сферах. Натомість представники управлінь агропромислового розвитку ОДА, житлово-комунальної сфери, охорони здоров’я області й міста, також громадські діячі та науковці висловили пропозиції щодо врегулювання ситуації.

Між тим,  голова  Черкаської обласної організації “Всеукраїнська екологічна ліга” Наталія Фоміна запропонувала створити  фахові підгрупи для розробки плану поводження з окремими типами відходів, інформує прес-служба ОДА

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Николай 05.05.2018 10:14
І ні одного слова про тих людей,які самотужки роблять справу по переробці та знешкодженні відходів. Яка допомога потрібна цим людям і що ОДА і другі державні органи на місцях допомогли цим людям
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Старий 03.05.2018 17:40
Плани перспективи комплекспі програми-це словник нероб за останні 40 років.Реально-збільшилась вага сміттєвозів і кількість адміністрації.Це влаштовує нетямущих та неспеціалістів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100