Невідому речовину у промислових обсягах скидали у лісовому яру поблизу Думанців Черкаського району. 12 травня місцеві жителі впіймали водія при черговій спробі злити непотріб. Про це повідомляють «Сільські обрії».

a34f09774741b64b4d575b5d72e61aa3_L

Уперше жителі мікрорайону «Хутір», що знаходиться на під’їзді до Думанців, рідину виявили в лісовому масиві, ще в кінці березня. Тоді ж повідомили в сільську раду. Проте зразу місцева влада великого значення тому не надала. По-перше, кількість речовини була незначна, а крім того, місцеві сільчани не гребують тим, аби самим винести побутові відходи в цю ж лісосмугу. Тож у селі засумнівалися в його походженні.

Уже за місяць потому люди забили на сполох.

– Зійшов сніг – стали прибирати городи та присадибні ділянки. І знайшли в кінці городів такий відстійник. Речовина зразу піниться, потім має фіолетово-червонуватий колір. На місці, де вона розлита, вже починають сохнути дерева, – розповідає Людмила (ім’я змінено за бажанням жінки). – На «Хуторі» майже в кожній хаті діти. Ми боїмося за їхнє здоров’я.

234567

На місце події викликали працівників районного відділення поліції та фахівців екологічної служби. Екологи взяли проби для аналізів, а поліція відкрила кримінальне провадження по факту забруднення земель. Громада спільно із сільською радою та громадським формуванням вирішила чергувати вночі, аби впіймати зловмисника. Тиждень засідки у суботу, 12 травня, увінчався успіхом.

– Ми питали водія, звідки він і хто його керівник, що за фірма і як він сюди забрів, проте той лише «відмазками» говорив, – розповідає житель села Юрій Сіренко, який із людьми й затримав машину. – За його словами, рідина – це гідрофуз із сої.

– Можливо, він втратив термін придатності, і фірма, яка мала його офіційно утилізувати, брала гроші, а непотріб зливала в лісові масиви Думанець, – припускає Артем Фіалковський, член громадського формування, який брав участь у затриманні фури. – Представник власника машини, який приїхав на місце події, відмовився нам будь-що коментувати.

Люди знову викликали поліцію, а сільський голова – представників міськрайонного управління ДСНС в Черкаській області.

– Люди хвилювалися, чи йде забруднення повітря. Я звернувся до наших надзвичайників, аби ті порадили, що робити, – розповідає сільський голова Сергій Кукушкін. – Вони виїхали до нас. О четвертій ранку зробили попередні заміри на 5-6 компонентів. Сморід був, але не хімічний. У повітрі шкідливих для людського організму речовин не знайшли.

Поліція арештувала машину. Спершу фуру поставили під воротами Черкаського районного відділення поліції. Але через її габарити перегнали на територію одного з лісництв Черкаської області.

– Кримінальне провадження відкрито за статтею 239 Кримінального Кодексу України «Забруднення або псування земель», – повідомив журналістам «Сільських обріїв» начальник сектору Головного управління Національної поліції в Черкаській області Дмитро Грищенко. – Натепер триває слідство. Якщо результати екологічної експертизи підтвердять, що забруднення земель поблизу Думанців створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкіллю, відповідно до вищевказаної статті будуть обрані штрафні санкції.

Сільський голова каже, що щодня особисто перевіряє, чи стоїть машина на «штрафмайданчику». Люди, тим часом, стали збирати гроші, аби провести незалежну експертизу.

– Ми хочемо отримати правдиві аналізи, з якими готові йти до суду, – кажуть сільчани, разом з тим, звертаючись до жителів сусідніх сіл, аби вони теж ретельно обстежили під’їзні території до сіл. Можливо, Думанці стали не єдиною жертвою «нічийної» фури з відходами.

реклама

Коментарі  

 
+5 #3 666 22.05.2018 09:14
В Китаї за таке публічно страчують. А в нас як завжди жують соплі.
Диб%ли
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 3,14* 22.05.2018 06:48
ледь не єдиний залишився екологічно чистий грибний район і туди місто хіміків достало.А що буде після курників у Рацево ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 Шарафутдінов Еркін. 21.05.2018 21:42
Машину би конфіскувати на користь постраждалих сільчан. Суд має це зробити. Така машина буде корисною у хазяйстві села.всі передумови для вього є. Та й іншим зловмисникам буде пересторога.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100