реклама

реклама

На Черкащині сьогодні критична ситуація на ринку кадрового забезпечення галузі економіки області. Про це на селекторній нараді повідомив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

34464120_1652613821460316_3690448467244613632_n

– Якісна професійна освіта можлива за умови коли є сучасне обладнання, інноваційні технології та кваліфікований майстер. Тривалий час цей баланс не дотримувався. Та наразі ми отримали можливість спрямувати значний фінансовий ресурс на впровадження сучасних технологій, модернізацію матеріально-технічної бази тощо завдяки урядовим програмам. Ми визначили, що основними напрямками для розвитку нині є такі галузі: аграрна, будівельна, робітнича (такі професії як електрозварювальник тощо) дорожня, – зазначив Юрій Ткаченко.

Начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський зауважив, що нині активнішою є співпраця між владою, освітніми закладами та роботодавцями.

– Наші навчальні закладати намагаються готувати фахівців за новими професіями, зокрема, це слюсар з контрольно-вимірювальних приладів і автоматики, бетоняр, арматурник, токар, слюсар з ремонту будівельних машин тощо. Уманський професійний ліцей у квітні про ліцензував нові професії, такі як кухар, перукар-модельєр тощо. Щодо фінансової допомоги, то Канівське вище професійне училище співпрацює з Миронівською птахофабрикою і в травні отримало благодійної допомоги від компанії в розмірі більше 100 тисяч гривень, – зазначив Данилевський.

Він додав, що заклади Черкащини налагодили співпрацю з 18-ма кращими навчальними закладами України, з установами Польщі, Чехії, Литви.

Поряд з тим, черкаським закладам профтехосвіти бракує фінансування. Про це сказав заступник міського голови Черкас Ігор Волошин.

– Про розвиток, як от ремонтні роботи, капіталовкладення для купівлі обладнання говорити не можемо. Бо великі суми йдуть на утримання. І заклади залишаються не нашими, а державними. Якби заклади були в комунальній власності, тоді була б інша справа. Хоч я особисто наголошував, що на цю галузь слід виділяти субвенцію, – зазначив Ігор Волошин.

Він також наголосив, що проблема і в відтоку кадрів, бо після навчання випускники їдуть насамперед до тих країн, які назвав Данилевський.

Однією з найнеобхідніших професій в місті Волошин назвав професію ліфтера.

– Не можемо запустити повноцінно цю спеціальність. Спілкувалися з керівниками училищ. Потреба є, бо наймолодший ліфтер в місті, мають, має 50 років. Але найдорожче це придбання обладнання для навчання. Тут треба сотні тисяч гривень. однак це актуально зважаючи і на крадіжки в місті і на старіння обладнання, – сказав Ігор Волошин.

Вислухавши доповідачів, голова ОДА порадив керівництву управління освіти продовжити роботу щодо створення навчально-практичних центрів галузевого спрямування, а також проводити дні відкритих дверей в освітніх закладах, популяризувати робітничі професії, більше залучаючи до цього бізнес.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #4 Розум 04.06.2018 16:54
Цитую Fox:
потеревеніли і розійшлися...як завжди-оні балачки :-*

Вони перетворили демагогію на свою професію. Добре оплачувану професію.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Fox 04.06.2018 14:14
потеревеніли і розійшлися...як завжди-оні балачки :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 язон 04.06.2018 12:38
Вот поваров и парикмахеров в Умани не хватает!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Розум 04.06.2018 12:22
Щоб не було кадрового голоду платіть працівникам нормальні зарплати. Нема дурних працювати за мінімалку. Стосовно закладів профтехосвіти: ніхто не заважає панові Волошину і пану Ткаченку звернутися до Міносвіти і Кабміну з проханням передати їх у комунальну власність, а не випрошувати субвенції. Те саме стосується і деяких інститутів, які через бездарне керівництво перебувають на межі виживання, як інститут банківської справи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100