реклама

реклама

Громаді Звенигородки може бути передано будинок, у якому жив і працював академік Агатангел Кримський – вчений-орієнталіст та славіст, поет та письменник, один із засновників та перших академіків Всеукраїнської Академії наук. Йому належать багато праць з арабської філософії, історії, археології, оригінальні дослідження з українознавства.

1531593096_muz Про це повідомляють у Звенигородській РДА.

Відбулась зустріч голови Звенигородської райдержадміністрації Василя Довбуша та міського голови Звенигородки Олександра Саєнка з представниками Інституту сходознавства ім. Агатангела Кримського Національної академії наук України, на якій обговорювалось питання передачі у власність громади міста будинку академіка. Наразі будівля перебуває на балансі інституту. Але на реставрацію споруди установа коштів не має.

– На мій погляд, передача будинку Кримського громаді міста – це найкращий варіант, – цитує Олександра Саєнка прес-служба міської ради. – Адже ж, якщо питання вдасться владнати належним чином, то обласна, районна та міська влади матимуть можливість спільно розробити програму й відшукати кошти у бюджетах, щоб завершити реконструкцію будівлі, для чого потрібно задіяти 2 мільйонів гривень. І це буде найкращий вияв шани і поваги до нашого визначного земляка. А, вирішивши це питання, ми матимемо змогу розглянути й інші слушні пропозиції наших земляків: спорудити пам’ятний знак землякові, налагодити партнерство зі східними країнами, де письменника знають і пошановують, організувати випуск книг, пов’язаних із життям та творчістю Кримського. Але нині першочергове завдання влади – створити у садибі Кримських музей, щоб повернути Агатангела Кримського й культурно-просвітницьким шляхом. Для цього у міській раді розробляється детальний план організаційно-виховних та культурно-просвітницьких заходів.

За результатами зустрічі головою райдержадміністрації надано відповідні доручення щодо прискорення оформлення необхідної документації на історичний об’єкт міста.

У 2021 році відзначатиметься 150-річчя від дня народження Агатангела Юхимовича Кримського.

13152636b2b10e7e2e48ddae09287063

53faf91a643998f6a6808a705a736f7f

реклама

Коментарі  

 
+6 #1 Розум 16.07.2018 10:07
Правильне рішення. Агатангел Кримський - унікальна постать в українській і світовій науці. Увічнити пам'ять про нього потрібно було вже давно. Перетворення будинку Кримського на міський музей, культурно-просвітній центр, не лише підніматиме інтелектуальний рівень громади міста, а й стане туристичною принадою, яка поповнюватиме міський бюджет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100