реклама

реклама

Нинішній серпень видався напрочуд «гарячим» для спортсменів Черкащини з неолімпійських видів спорту та інваспорту. Орієнтувальники, веслувальники на човнах «Дракон», інваспортівці минулого місяця значно поповнили медалями спортивну скарбницю області. Про підкорення спортивних арен Європи говорили сьогодні на прес-конференції за участі заступника голови облдержадміністрації Костянтина Омаргалієва й керівництва обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту.

Кожна перемога далася спортсменам тяжкою працею. Змаганням передувала тривала підготовка, а на самих першостях була висока конкуренція між сильними спортсменами. Втім черкащани продемонстрували високий рівень підготовки та мотивації до перемоги, каже заступник очільника області.

IMG_0805

– Спортсмени з неолімпійських видів спорту та інваспорту показали себе на високому рівні, – наголосив посадовець. – Зі свого боку і очільник області, і ми, його команда, постійно працюємо над розвитком спорту. На минулій сесії депутати проголосували за виділення на цю галузь близько 1,3 млн грн. Зокрема на придбання необхідного спортивного обладнання: брусів для гімнастів, човна з академічного веслування, велосипедів, обладнання для учасника «Ігор нескорених», форми, спорядження та іншого. Також продовжуємо реалізовувати масштабний проект з будівництва спортивного комплексу. Перші результати вже проведеної роботи, можливо, вже побачимо наступного року.

Чемпіонати Європи, які принесли нашим спортсменам нагороди відбулися наприкінці серпня. Зокрема, XV чемпіонат Європи зі спортивного орієнтування (рогейн) об’єднав у Чернівецькій області 250 спортсменів з 14 країн, серед яких Франція, Італія, Іспанія, Чехія, Австрія та інші. Нагороди цього чемпіонату здобули Андрій Липа та Вадим Петрович.

– Рогейн – дійсно важкий багатофункціональний вид спорту, – розповідає тренер зі спортивного орієнтування Тетяна Уфімцева. – Це – спортивне орієнтування, але зі своїми формаціями. На чемпіонаті Європи проходить у найважчому форматі – змагання тривають 24 години. Якщо у біговому орієнтуванні вже дається заданий маршрут, то тут спортсмен має самостійно його прокласти по карті у масштабі 150 квадратних кілометрів. Як розпланувати дорогу, як пройти маршрут, щоб не спізнитися, і вкластися у 24 години – ось чи не основні складнощі.

Вона додає, що це були технічні змагання. Чемпіонат проходив у гірській місцевості, де гори сягали від 300 до 600 метрів. Суперники були дійсно сильні. Як кажуть самі спортсмени, які долали свою дистанцію упродовж 24 годин, вирішальною була тактика. Маршрут же допомогла прокласти їхня тренер. І хоч першу половину дистанції пройшли у зливу, втім, попри складнощі, змогли перемогти. Тож тепер вони готуються до чемпіонату світу, який пройде наступного року в Каталонії.

Медаленосним та фізично виснажливим став для веслувальників XIII чемпіонат Європи з веслування на човнах «Дракон» серед національних команд, який відбувся у німецькому Брандербурзі. За нагороди європейської першості боролися понад 2 тисячі спортсменів з 18 країн. Українці здобули 27 комплектів золотих, 17 – срібних та 5 – бронзових нагород.

Черкащину на цих змагання представили майстер спорту України міжнародного класу з веслування на човнах «Дракон» Денис Городнюк, багаторазовий переможець чемпіонатів світу, Європи та України Володимир Скицько, майстер спорту України з веслування на човнах «Дракон» Катерина Коваленко та кандидат у майстри спорту України з веслування на човнах «Дракон», майстер спорту України з морського багатоборства Ольга Ковальова. Головним суперником спортсмени називають Німеччину. І в неї на цьому чемпіонаті вдавалося неодноразово вигравати.

Черкащани виступали у різних групах і категоріях. Це дозволило їм взяти участь у великій кількості дистанцій. Тож старт у деяких веслувальників був чи не кожну годину.

– Розслабитися ніде не можна було, – ділиться враженнями Ольга Ковальова. – Були сильні команди. Йшли один в один. Десь розслабишся і не потрапиш до фіналу. Інколи з човна просто виповзали. Ті сім нагород, які здобула, далися тяжкою працею. Ці змагання випали у День незалежності України. І саме в цей день наш прапор надзвичайно часто висів на місці переможців.

Чемпіонат такого рівня проходить раз у два роки. Минулого разу збірна України виборола на ньому Кубок Нації. Втім цього разу він все ж дістався німцям. Як стверджує Денис Городнюк, українці вже за два роки готові за нього позмагатися знову.

– Німці одні з найсильніших у веслуванні і вони ж були нашими основними суперниками, – зауважує спортсмен. – Із чотирьох заїздів, ми програли лише в одному: на 200 метрів. Цього року чемпіонат світу з веслування на човнах «Дракон» проходитиме в Америці. Тут не всі країни зможуть виставити свої команди. Тож чемпіонат Європи буд дуже «зарядженим», всі виступали по максимуму і рахунок йшов на соті секунди.

Не поступаються своїми здобуками й інвастортівці. З 16 до 27 серпня в Берліні вони змагалися за нагороди чемпіонату Європи серед спортсменів з вадами опорно-рухового апарату, зору та вадами фізичного розвитку. Черкащани вибороли два «золота» та одне «срібло». Загалом же у складі національної збірної легкоатлетичної команди України змагалось 37 спортсменів з 18 областей України, які здобули 19 золотих, 22 срібних та 8 бронзових медалей.

Визначний цей чемпіонат тим, що серед спортсменів-інвалідів ввели нову класифікацію. Тож завдання спортсменів полягало не тільки в тому, щоб показати найкращий результат, а й підтвердити класифікацію. За результатами змагань Олександр Дорошенко, Роман Данилюк та Максим Коваль увійдуть до параолімпійської збірної України та боротимуться за нагороди Паралімпійських ігор у Токіо.

Про це пише прес-служба Черкаської обласної державної адміністрації

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100