реклама

реклама

Чи справді король Стефан Баторій подарував козакам Трахтемирів, чи це тільки історична легенда? Чи можна вважати Трахтемирівський півострів із його старовинними монастирями «місцем сили»? Яким повинно бути майбутнє Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів»?

3

Відповіді на ці непрості запитання шукали вчора учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Трахтемирів: історія та сучасність», що пройшла у стінах Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Як зазначив директор заповідника «Трахтемирів», Тарас Теліженко, на території півострова, де Дніпро круто змінює свій напрямок, представлені всі історичні епохи – від найдавніших і скіфських до Давньої Русі, козаччини і сучасності. Особливо яскравий слід Трахтемирів залишив у козацькій історії. Доктор історичних наук Сергій Корновенко, доктор історичних наук Віталій Масненко і журналіст, радник голови ОДА Андрій Кравець у своїх виступах розповіли про те, яким Трахтемирів залишився у історичній пам’яті українців, які міфи і легенди виникли навколо нього.

Численні учасники конференції з України, Білорусі та Польщі виступили із доповідями про археологічну, історико-культурну, мистецьку, духовну спадщину, дотичну до історії Трахтемирова. Тези їхніх виступів буде опубліковано в спеціальному збірнику.

Про мистецький вимір Трахтемирова, відображення його в українській художній творчості, в тому числі сучасній, розповіла заслужена художниця України Олександра Теліженко, яка також провела для студентів екскурсію виставкою мистецьких робіт, присвячених цьому «місцю сили».

Учасники конференції ухвалили резолюцію, в якій висловили переконання в необхідності повернути півострів у законну державну власність, виділивши його землі Державному історико-культурному заповідникові «Трахтемирів«. Зокрема, на їхню думку, необхідно «якнайшвидше повернути Трахтемирову статус утраченої народної Святині, культового місця для кожного українця, надавши йому статус заповідника Національного значення поруч із Шевченківським, Чигирином і Хортицею».

4

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+12 #9 Чайка Андрій. 25.09.2018 11:44
Дуже важлива конференція наснаги Всім хто бореться за Святі місця! Треба ще нагадати що над Трахтемировом висить щеодна техногенно небезпечна загроза.Плани збудувати Канівську ГАЕС.Ні всім хто навіть помишляє про це!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #8 SOS-Трахтемирів 23.09.2018 10:35
Трахтемирів - це не тільки славна історія і красива природа, а це й велика пам'яткоохоронна проблема. Більшість земель, які належать заповіднику, до цього часу внаслідок незаконних рішень перебувають в приватній власності. Ось про що треба говорити!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #7 Цікава тема 22.09.2018 14:01
Цитую Іван:
Двічі був там на екскурсії-зимою на лижах, влітку на байдарках.

Якщо любите фотографувати - добре побувати і восени, коли листя почне жовтіть.
Я там був вже разів з 5, а от про історію майже нічого не знаю - крім того, що там монастир козацький був.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #6 Ірина 21.09.2018 22:17
Була в Трахтемирові, попередньо вичитала в інтернеті все, що можна було знайти. Знайшли і місцевого "гіда" на прізвисько Скіф, і потрібну стежку. Круте місце справді. Але найважче було доїхати, бо місцеві (більшість) казали, що не знають туди дороги. Думаю, це навмисно
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #5 Реаліст 21.09.2018 22:02
Безвідносно до будь-чого: місце славетне історично і об'єктивно надзвичайно красиве.
Тільки з абсолютно відсутньою інфраструктурою : жодного кафе, жодного туалету, жодного натяку на нормальні дороги. Хоча саме у випадку Трахтемирова - це можна вважати "родзинкою автентичності" - принаймні, природа тут просто супер!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #4 Іван 21.09.2018 16:27
Двічі був там на екскурсії-зимою на лижах, влітку на байдарках.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #3 Оса 21.09.2018 12:50
Після прочитання цього повідомлення, вирішив запитати у пересічних громадян і колег "про культове місце кожного українця". Як наслідок слово трахтемирів викликало сміх (вони теж подумали, що і ви) та взагалі незнали навіть такої місцевості. До речі, точно така реакція і на чучупаків. А слово хортиця майже у всіх асіціювалось з назвою горілки. Люди були досить інтелігентні, всі мали вищу освіту, носять вишиванки. От якось так!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-13 #2 Гроші 21.09.2018 11:54
"Місце сили" - це міф чи легенда?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #1 ??? 21.09.2018 09:35
Ви б краще написали телефон якогось гіда по Трахтемирову.
Всі, хто перший раз туди їде - блукають, бо там стежок сотні, а яка куди веде - у диких кабанів не розпитаєш)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100