реклама

реклама

5 березня, у понеділок, о 15.00 у Черкаському міському Будинку вчителя (вулиця Хрещатик, 257) відбудеться презентація факсимільного видання «альбом Тараса Шевченка 1845 року».

Участь у заході візьмуть ініціатор видання, громадський діяч Микола Томенко, заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, упорядник наукових коментарів у виданні Сергій Гальченко, голова Національної спілки письменників Віктор Баранов, черкаська поетеса, член Національної спілки письменників Валентина Коваленко та ін.

Факсимільне видання було підготовлене Фондом Томенка «Рідна країна» і видане в рамках проекту, який присвячено 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. Про це інформує прес-служба Миколи Томенка.

Як відомо, Альбом малюнків 1845 року – це частина того, що довелося побачити і зафіксувати художнику Київської археографічної комісії Тарасу Шевченку під час його подорожей по містах і селах Київської і Полтавської губерній.

Малюнки аквареллю і сепією, зарисовки олівцем та фрагменти фольклорних записів – це те, що зафіксував мистець впродовж кількох місяців своїх мандрівок. Окрім ілюстрацій, «Альбом» містить також науковий коментар, з якого читачі зможуть дізнатися про історію та мотивацію тої чи іншої зарисовки, начерків Тараса Шевченка під час його мандрівки Україною 1845 року.

Просвітницькі заходи, які організував громадський діяч Микола Томенко, стартували з Києва. Перша презентація «Альбому» (для ЗМІ) відбулася 22 лютого у Літературно-меморіальному будинку-музеї Тараса Шевченка, де він жив з весни 1846 до свого арешту — 5 квітня 1847 року. 27 лютого Микола Томенко презентував  видання у Львові.

Також до цієї акції підготовлено та випущено спеціальний номер газети «Нова молодь Черкащини» (www.novamolod.ck.ua), де подано розповідь про подорож Шевченка 1845 року та опубліковано найвідоміші поезії, які були написані в цей час. Цей номер буде безкоштовно поширюватися під час заходів.

Довідково: Як відомо, Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» з нагоди 200-ї річниці з дня народження та 150-річчя перепоховання в Україні Тараса Шевченка вже реалізував низку просвітницьких проектів. Серед найвідоміших — перевидання у видавництві «Веселка» книги Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка», однієї з перших біографій Кобзаря, написаної його товаришем Михайлом Чалим, яка останній раз видавалася у 1882 році.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100