реклама

реклама

18 жовтня в Черкасах відбувся Марафон «Роль громадян у політичних реформах». Форум зібрав майже 100 учасників – представників політичних партій, ГО та зацікавлених черкащан. Протягом чотирьох годин учасники разом зі спікерами дискусійної панелі з’ясовували суть, успіхи та виклики політичних реформ в Україні.

IMG_1753

На початку заходу координаторки Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» у м. Черкаси Марина Гур’янова та Олександра Дем’яненко презентували Інститут «Республіка». Вони розповіли про діяльність, яка проводиться в місті з травня 2018 року – дебати на тему політичних реформ, інформаційні години, засідання Клубу «Активної Громади», креативні акції та тренінги.

Серед спікерів панельної дискусії на тему впровадження політичних реформ в Україні були – Максим Михлик, голова Черкаської обласної організації КВУ, Катерина Давиденко, аналітикиня Центру «Ейдос», Володимир Харечко, юрист антикорупційного проекту Bihus.info, Сергій Слинько, директор Черкаського відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування».

Модерувала панель заступниця голови Інституту «Репсубліка», тренерка й коуч Олександра Гліжинська (Скиба).

IMG_1674 (2)

Знаннями і досвідом про впровадження реформ ділилися фахівці з різних сфер. Зокрема, Максим Михлик, голова Черкаської обласної організації Комітету виборців України зазначив, що історія реформування українського виборчого законодавства триває з 2000 року. На сьогодні, у першому читанні прийнято Виборчий кодекс, який об’єднав норми 7 діючих нині виборчих законів.

– Ключова новація, яку вносить кодекс – це зміна виборчих систем на парламентських і місцевих виборах, запроваджуючи пропорційну систему з відкритими регіональними списками. Депутати обираються від політичних партій, але кандидати проходять відбір з прив’язкою до певних округів. Округи формуються значно крупніші (у проекті Виборчого кодексу – 27 регіонів замість 225 округів), що унеможливлює повальне «гречкосійство» та підкуп. Партії будуть зацікавлені в тому, щоби висувати достойних та репутаційних кандидатів у відповідних регіонах. Виборці матимуть змогу обирати не лише партію, а й конкретного кандидата з пропонованого партією переліку. Відповідно, те, хто пройде в конкретному регіоні, залежатиме від кількості голосів за всю партію та кількості голосів за конкретного кандидата, – додав пан Максим.

– Важливим у змінах, запропонованих у Виборчому кодексі, є сертифікація членів виборчих комісій, що якісно покращить їх якість роботи.

У межах останніх тез спікерів Олександра Гліжинська додала: «Можливо, якщо 5 тисяч українців напишуть листи до народних депутатів щодо підтримки у другому читанні Виборчого кодексу, до свята Святого Миколаяусі ми отримали б подарунок у вигляді нового виборчого законодавства».

Катерина Давиденко, аналітикиня Центру «Ейдос», розкрила суть реформи політичних фінансів:

  • У липні 2016 року набрали чинності ключові норми Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії політичній корупції».
  • Зміст передбачає щоквартальну та щорічну подачу звітів партіями до НАЗК; фінансування з державного бюджету партій, що отримали понад 2% голосів виборців; обов’язковість зовнішнього і внутрішнього аудиту; відшкодування витрат на передвиборчу агітацію; обмеження розміру внесків на підтримку партій; контроль за прозорістю діяльності партій.
  • Основні тенденції: різкий скачок у фінансуванні завдяки надходженням з державного бюджету, поступове скорочення внесків з приватних джерел та збільшення залежності партій від державних коштів, зменшення кількості порушень в дохідній частині, у деяких політичних силах – збільшення внесків в регіонах. Топ-3 видатків всіх партій: оренда офісів, оплата праці та пропаганда (реклама та видавництво літератури).

Темі антикорупційної реформи був присвячений виступ Володимира Харечка, юриста антикорупційного проекту Bihus.info

– Корупція отримала міцний фундамент, тому що громадяни звикли дякувати чиновнику, бо в нього маленька зарплата, а чиновник сприймає цю подяку як обов’язковий бонус за свою діяльність. У нашому суспільстві дуже високий рівень толерантності до корупції.

– Невелика кількість населення в регіоні створює ситуацію, коли всі один одного знають. Відповідно на регіональному рівні місцеві корупціонери та представники правоохоронних органів просто корисливо дружать.

– Корупція, з одного боку, – це зрада, тому що вона є дуже багатогранною і проникає в усі сфери життя, протее це також і перемога, тому що в регіонах корупція є дуже невигадливою, її легко виявити.

– Робота активістів та журналістів-розслідувачів у регіонах має проводитися у двох площинах – виявлення корупції, надання цим фактам обов’язкової публічності та звернення у відповідні правоохоронні та контролюючі органи.

Сергій Слинько, директор Черкаського відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування»

– Повноваження з забезпечення виконання Конституції та законів України, актів, законності і правопорядку у місцевому самоврядуванні здійснюють РДА та ОДА.

– На сьогодні широко підтримується пропозиція жорстко регламентувати повноваження місцевого самоврядування та посилити державний нагляд у цій сфері саме через запровадження інституту префектури.

– Досить важливою для комплексного проведення реформ є судова реформа та створення антикорупційного суду.

«Мені дуже сподобалося бути учасником марафону з політичних реформ. Я почерпнув для себе багато нової й корисної інформації, познайомився з цікавими людьми. Загалом мій висновок наступний: поодинці впливати на процеси в державі неможливо. Ми маємо розуміти суть реформ, їх важливість і наслідки для суспільства та держави. І реально впливати на політичні процеси ми зможемо, коли нас, активних і свідомих громадян, буде багато», – говорить Нікіта Прогунов.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100