реклама

реклама

Днями ряд освітян написали відкритий лист до Міністерства освіти і науки України на підтримку авторів підручника для 10 класу «Історія: Україна і світ» Мар’яна Мудрого та Олени Аркуші.

44954299_2112524839060845_310232089154813952_n

Нагадаємо, що підручник для курсу, який покликаний поєднати українську та всесвітню історію, рекомендований Міністерство освіти та науки України. Втім низка львівських істориків побачило у ньому повторення радянських міфів, в яких українських націоналістів зображено прислужниками німецького нацистського режиму. Дійшло до того, що невідомі розклеїли в ЛНУ ім. І. Франка, де працюють автори підручника Мар’ян Мудрий та Олена Аркуша, листівки, у яких вимагають виправити текст.

У розділі «Національні військові формування у німецькій армії. Прояви колабораціонізму» розповідається про створення батальйонів «Нахтігаль» і Роланд», дивізії «Галичина», а серед ілюстрацій фото головнокомандувача УПА Романа Шухевича. І лише побіжно згадується про існування інших національних формувань. Хоча у тексті учасники українських формувань не називаються колаборантами, розповідь про них у такому контексті викликала обурення у низки львівських істориків.

Свої аргументи вони намагалися донести до одного із співавторів – Мар’яна Мудрого під час круглого столу у Львівській облраді.

Нижче подаємо лист освітян:

«Ми, представники освітянської спільноти, підписуємо цей Відкритий лист з метою підтримати авторів підручника для 10 класу закладів загальної середньої освіти «Історія: Україна і світ», доцентів Львівського університету імені Івана Франка Мар’яна Мудрого та Олену Аркушу, і висловити протест проти цілеспрямованої кампанії з дискредитації їхньої праці, яку в демократичному й цивілізованому суспільстві належало б тільки вітати.

Учителі історії тривалий час наполягали на потребі інтеграції шкільних курсів історії, оскільки тільки такий підхід забезпечує формування цілісного уявлення учнів про історичний процес, розуміння історії України як органічної частини світової історії та формування компетентностей, необхідних громадянину європейської демократичної держави. Ми радо вітали затвердження Міністерством освіти і науки навчальної програми інтегрованого курсу «Історія: Україна і світ. 10–11 класи», адже дехто з нас пілотував його ще в 2017–2018 навчальному році, й у цій роботі вдалося досягти позитивних результатів. Освітяни брали активну участь в експертизі підручників під час конкурсного відбору. Вони високо оцінили проект М. Мудрого та О. Аркуші, що стало підставою для надання підручнику грифу «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України».

Із початку 2018–2019 навчального року ми разом з учнями працюємо над опануванням інтегрованого курсу за електронною версією підручника: Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту): підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти / М.М. Мудрий, О.Г. Аркуша. Київ: Генеза, 2018. 288 с. За час роботи можемо засвідчити його україноцентризм, спрямованість на формування громадянських, навчальних і предметних компетентностей, розвиток критичного мислення та навичок самостійного опанування інформації. Цьому сприяють такі рубрики підручника: «Історичний документ», що дає учням досвід роботи з історичним джерелом; «Погляд сучасника», що націлена на з’ясування мотивів і чинників, які спонукали Людину (знакову постать чи пересічну особу) до певного вибору чи ухвалення рішення; «Погляд історика», що відображає різні точки зору на історичні події та допомагає учневі сформувати власні уявлення й розуміння історичних процесів.

Важливо, що підручник містить систему завдань, які спонукають до усвідомлення тяглості (не фрагментарності) історичних процесів, відкриває школяреві можливості навчитися розмежовувати фікцію й реальність, не обминаючи болючих і дискусійних сюжетів минулого. На нашу думку, невід’ємною частиною патріотичного виховання є визнання не тільки героїчних сторінок історії, а й тих фактів, які не можна наслідувати в сучасному суспільстві.

За лаштунками розгорнутої кампанії дискредитації підручника та його авторів вбачаємо намагання запровадити у викладанні історії якусь чергову «офіційну точку зору» та змусити всіх її дотримуватися. Вважаємо це неприпустимим у демократичному суспільстві, де історик має гарантоване право на власну точку зору, незалежну від політичної кон’юнктури. Дискутувати про історичне минуле повинні науковці, учителі, методисти без втручання політиків і тенденційно налаштованих громадських діячів.

Підручник М. Мудрого та О. Аркуші є першою вдалою спробою в українській історичній дидактиці висвітлити історію України в контексті європейського історичного процесу, а його критика є результатом надмірної політизації українського суспільства та способом маніпулювання громадською думкою. Відтак вбачаємо в цьому не лише прагнення нівелювати думку вчителів та їхній свідомий вибір на користь вказаного підручника та його використання в навчальному процесі, а й дискредитувати саму ідею єдиного курсу історії.

Просимо Міністерство освіти і науки України підтримати авторів підручника й надалі сприяти запровадженню інтегрованих курсів історії в сучасній українській школі.

Серед черкаських підписантів:

Бурлака Олена, заслужений учитель України, учитель Городищенського економічного ліцею, Черкаська область.

Галат Марина, учитель історії Золотоніської спеціалізованої школи № 2, Черкаська область.

Хлипавка Леся, учитель історії, аспірантка кафедри педагогіки вищої школи та освітнього менеджменту Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.

Скорик Віра, учитель Городищенської ЗОШ № 2 Черкаської області.

Понурко Людмила, учитель історії Черкаської спеціалізованої школи № 13.

Мамай Вікторія, учитель історії ОНЗ «Городищенська ЗОШ І–ІІІ ст.».

Перевертень Валентина, учитель історії Новодмитрівської ЗОШ І–ІІІ ст., Золотоніський район Черкаська область.

Гриценко Наталія, учитель історії ЗОШ № 5 м. Черкаси.

Нестропа Тамара, учитель історії Смілянського НВК І–ІІІ ст. № 15.

Кучіна Ірина, учитель історії і правознавства ЗОШ І–ІІІ ст. № 2 м. Черкаси.

Трубін Юрій, методист міського методичного кабінету установ освіти м. Черкаси.

Ївженко Вікторія, учитель історії Кропивнянської ЗОШ І–ІІІ ст. Золотоніської районної ради Черкаської області.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #7 Гроші 31.10.2018 13:45
Цитую язон:
Цитую Гроші:
А оці вчительки зі списку, вони хто? Науковці, щоб давати історичну оцінку? А може всі вони автори підручників з історії, рекомендованих міністерством освіти? Звідки ця дивна звичка втручатися у те, в чому мало компетентні?

Вони - історики, та викладачі історіі за фахом. Питання, що обговорюється - належить саме до їх професійної компетенції. І аони на ньому розуміються, мабуть, краще деяких "національно свідомих" невігласів, які пхаються нам у Вольтери. А ВИ, пробачте - ХТО? Забули шавку з підворіття спитати, чи можна ім щось казати!

Ну, зате хто ви вже й так видно - хамло. Чемні люди себе так ніколи не поводять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #6 язон 29.10.2018 21:41
Ось дуже мені подобається абсолютно дзеркальна ідентичність аргументації антиукраїнської радянсько-путлерівської пропаганди - та вереску вітчизняних ультранациків, щодо обставин національно-визвольних змагань українців під час 2 світової. Що сталінско-путлерівські пропагандони, що наші нацики намагаються ототожнити повстанців УПА з колаборантами на зразок Шухевича та Мельника, що служили Гітлеру, та прирівняти бої УПА з гітлерівськими та сталінськими окупантами до кривавої різанини мирних жителів на Волині, влаштованої тим самим Шухевичем - замість боротьби з окупантами. Єдина різниця - що в Росіі ці аргументи використовують як привід для звинувачень українців у нацизмі. А наші тягнибоки намагаються виправдати злочини зраників та убивць - і проголошуть своє право повторювати їх злочини СЬОГОДНІ.
Був Бандера, який 4 роки відсидів в концтаборі за те, що проголосив створення незалежної української держави. І був кат, зрадник і колаборант Шухевич. Не треба їх рівняти.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 язон 29.10.2018 21:16
Цитую Гроші:
А оці вчительки зі списку, вони хто? Науковці, щоб давати історичну оцінку? А може всі вони автори підручників з історії, рекомендованих міністерством освіти? Звідки ця дивна звичка втручатися у те, в чому мало компетентні?

Вони - історики, та викладачі історіі за фахом. Питання, що обговорюється - належить саме до їх професійної компетенції. І аони на ньому розуміються, мабуть, краще деяких "національно свідомих" невігласів, які пхаються нам у Вольтери. А ВИ, пробачте - ХТО? Забули шавку з підворіття спитати, чи можна ім щось казати!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #4 Запитання виникають 29.10.2018 20:39
Цікаво, за чиї гроші поїздило по всіх районах те, що збирало ці підписи?
І як важко було "уболтать" одного такого "педагога"? ;-)
Те, що по одному з різних районів намагалися вписать - це просто "совпадєніє"?
Як давно всі ці Хлипавка,Понурк о,Нестропа і Перевертень самі здавали атестацію на знання історії України?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 palamar 29.10.2018 20:11
Цитую Гроші:
А оці вчительки зі списку, вони хто? Науковці, щоб давати історичну оцінку? А може всі вони автори підручників з історії, рекомендованих міністерством освіти? Звідки ця дивна звичка втручатися у те, в чому мало компетентні?

Як це хто - там же ж сказано хто вони і де працюють. Вони не дають історичну оцінку, а захищають свій вибір, бо вважають, що звинувачення є безпідставними, а методи доведення критиками своєї правоти нічим не відрізняється від радянських часів.
Там у листі підписи близько 100 вчителів з різних регіонів і те що серед них є вчителі з Черкащини привід для гордості. І між іншим ось тут є ще підписи від науковців (вони хоч рахуються?) http://uamoderna.com/event/open-letter?fbclid=IwAR28cO2XMvvy5YvoxPwEihZkmdO6aJdrOIEJ3b0B6O7hgmUTfzrp21M7msA
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #2 Гроші 29.10.2018 18:00
А оці вчительки зі списку, вони хто? Науковці, щоб давати історичну оцінку? А може всі вони автори підручників з історії, рекомендованих міністерством освіти? Звідки ця дивна звичка втручатися у те, в чому мало компетентні?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Не потрапив 29.10.2018 15:13
Як же це усі підписанти знайшли один одного? Чи їх хтось збирав? Хотілося багатьом теж підписатися.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100