реклама

реклама

«Послизнувся, упав, отямився – гіпс» – сюжет не лише добре відомого всім кінофільму «Діамантова рука», а й черкаських буднів. Протягом минулого місяця до Черкаського міського травмпункту потрапило 730 городян, скалічених на міських вулицях, пише обласна газета «Вечірні Черкаси».

zimo4

 «Скільки гарних справ зроблено міською владою за рік, і усе це померкло, коли довелося вийти на вулицю, – писала на початку сезону у соціальній мережі „face-book“ черкаська пенсіонерка Олена Яременко. – Невже немає способу зробити можливим пройти по тротуарах. Район центрального ринку, кінотеатр „Україна“, спуски на Митницю і так далі. Це ж убивство!!!»
Натомість представники міської влади турботливо помістили на сайті міськвиконкому попередження про те, що насувається похолодання й ожеледиця.
– Водіям, які не мають стажу керування у зимовий період, без крайньої необхідності краще не виїжджати. А людям похилого віку теж слід утриматися від виходу на вулицю. Будьте обережні, не ризикуйте своїм життям і майном, – попереджав департамент житлово-комунального комплексу Черкаського міськвиконкому.
Не побачили городяни належних результатів роботи й муніципальної інспекції, яка зобо-в'язана примушувати власників фірм, магазинів та кав'ярень прибирати сніг і кригу на своїй території. Однак ця служба у змозі лише видавати приписи неслухняним підприємцям та штрафувати їх, примусити ж посипати територію довкола свого офісу, магазину чи підприємства спеціалісти інспекції не мають права.

zimo3

Анатолій Кулик, голова Черкаського обласного осередку ВГО «Укртаксі»:
Порівняно із зимою 2009—2010 років, коли машини, автобуси, тролейбуси застрягали у снігових заметах просто на міських дорогах і пасажирам доводилося їх виштовхувати, цього року із зимовою негодою комунальні служби міста, можна сказати, навіть упоралися. Дійсно, черкаські дороги прибиралися, я бачив, як працювала на них техніка. Однак заради справедливості слід сказати, що прибирали їх із запізненням. Насипало снігу, люди позастрягали, а через кілька годин на дороги вийшла прибиральна техніка. Через снігові замети таксисти не могли вчасно прибути на виклик, інколи доводилося переадресовувати замовлення, виконувати його довше. Якби дороги вчасно очищували від снігу, думаю, на них не було б ожеледиці, авто б не утрамбовували сніг і не утворювався крижаний шар, а навесні нам не довелося б плавати й оббризкувати пішоходів, допоки снігова кірка розтане. Однак ситуація з очищенням доріг та тротуарів у Черкасах типова для усієї України. Єдине місто, де дороги були очищеними і не слизькими, – Київ. Там використовували соляну суміш, яка розчиняла сніг, але забруднювала авто».

zimo2

Олександр Михайленко,  завідувач Черкаського міського травмпункту:
Із погіршенням погодних умов кількість травмованих на вулиці збільшується на 200-300 городян за місяць. Я працюю у травмпункті із 1990 року і можу сказати, що так було завжди. Для порівняння: у січні цього року до нас надійшло 559 травмованих на вулиці черкащан, а у лютому – 730. У січні 2011 року на вулицях нашого міста травмувалося 898 людей, а у лютому – 515. У січні 2010 року до нас надійшло 734 травмованих на вулиці, а у лютому – 791. Найбільше травмованих я прийняв за зміну третього січня 2003 року. Тоді з третьої години дня до ранку наступного дня до нас звернулося 105 травмованих.
Не можна однозначно сказати, що комунальні служби міста та влада винні у тому, що люди травмуються на вулицях. Буває, що вночі приморозило, комунальники не встигли посипати піском, а зранку люди йдуть на роботу: хтось упав, забився, поламав руку чи ногу. Окрім того, інколи люди й самі винні. Різко збільшується кількість травмованих літнього віку, їм важко пересуватися, триматися на ногах. Думаю, подібна ситуація і в інших містах України і сьогодні важко вжити якихось заходів, щоб запобігти ожеледиці. А щоб її ліквідувати, потрібен час».

Олексій Леонов,  заступник міського голови:
Цього року місто вчасно і добре прибирали від снігу. Частково нам пощастило з погодою, адже завдяки морозам не було налипання мокрого снігу. Та й опади не були такими сильними, як узимку 2009—2010 року, тож ми встигали очищати вулиці між снігопадами. Вважаю, що комунальні служби міста нормально відпрацювали прибирання не лише доріг, а й тротуарів, зупинок та під'їздів до них. Однак снігопади останніх тижнів дещо зіпсували враження городян від роботи комунальних служб. Сніг випадав, танув, а вночі підмерзав і Черкаси перетворювалися на суцільну ковзанку. Через недостатню кількість техніки ми не встигали одночасно посипати все місто піском. Минало 2-3 години, перш ніж комунальники приводили дороги у належний стан. Зрозуміло, що через це страждали водії. Нормально працювали цього сезону і СУБи, гарно посипали тротуари, прибирали прибудинкові території. Відповідально поставилися до прибирання своєї прилеглої території і деякі підприємці, хоча були й ті, які це ігнорували. Найбільша наша біда – це те, що комунальні підприємства міста мають дуже стару техніку. Тому цього року послугу прибирання міста від снігу ми виставили на тендер. Тож уже наступного сезону городяни зможуть оцінити, як упорається із цим завданням переможець тендеру».

zimo1

Олег Черненко, екс-начальник управління житлово-комунального господарства Черкаської ОДА:
Я б не сказав, що у Черкасах такий уже поганий стан із прибиранням доріг та тротуарів. Зрозуміло, він не ідеальний, але в області ситуація значно гірша. Однак при цьому всьому знаковим цієї зими було те, що найбільша кучугура снігу у місті періодично з'являлася на в'їзді біля приміщення облдержадміністрації.
Узагалі питання ж не у прибиранні доріг окремо узятого міста, а в цілому у стані української економіки і житлово-комунального господарства як її похідної. Ми – бідна та нещасна держава, яка хоче жити, як європейські країни, щоб у нас було чисто, гарно і зручно. Однак на їхньому тлі ми просто папуаси. Цьогорічний державний бюджет України утричі менший за бюджет міста Нью-Йорка. Рівень виробництва товарів на одного громадянина у нас у 15-20 разів нижчий, ніж у середньому по країнах Європи, тож і зарплати, і пенсії в стільки ж разів менші. Якщо ми щорічно закладаємо ріст ВВП 5-10%, то Європу наша держава наздожене через 150-200 років. Економічні проблеми країни відомі десятиліттями, однак нічого не робиться для кардинального покращення. Інколи складається враження, що нікому немає діла до того, як живе наш народ, що комусь просто зручно утримувати нас у стані напівголодних рабів».

Віктор Білоусов, депутат Черкаської міської ради, директор державного підприємства «Черкаський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»:
Якщо бути об'єктивним, то у Черкасах ситуація із прибиранням доріг і тротуарів не гірша, ніж у інших містах України. Центральні вулиці міста досить добре очищують від снігу, некатастрофічна ситуація і на периферіях. На нашому підприємстві працює більше ста черкащан. Вони приїжджають на роботу на 8.30. Оскільки цієї зими фатальних спізнень не було, можна зробити висновок, що місто було прибране громадський транспорт працював нормально.
Я не заздрю нашим комунальникам. Автолюбителі залишають свої машини де завгодно, не всі підприємці і власники фірм та організацій спішать прибирати прилеглу територію, техніки не вистачає, а та, що працює, застаріла. У радянські часи в Черкасах кожен четвер місяця був оголошений санітарним днем. Усі організації прибирали біля себе будь-якої пори року. У приватному секторі активно працювали вуличні комітети, і щороку наше місто закуповувало нову техніку. Тож і місто було чистим».

реклама

Коментарі  

 
+3 #8 Пан Ніхто 09.03.2012 20:00
"...гарно посипали тротуари, прибирали прибудинкові території." - автор Леонов - Брихло. Яку мати треба наглість, щоб все це розказувати на кожному кроці, та ще й про уборку на дорогах хвастатися. А відповідь одна. Тільки крадені грщші черкащан мутнять йому очі, та безкарність влади. Але малина колись та закінчується.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #7 федор принципиальный 09.03.2012 13:09
белоусова не узнаю где принципиальност ь глаза пошире открой по улицам пройдись пообщайся с народом шановний
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #6 федор принципиальный 09.03.2012 13:04
чего жалуетесь и на кого вы же сами выбрали такого мэра за сто гривен
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Сергій з Кривалівки 09.03.2012 12:35
Як місто бореться із снігом? А ніяк, сам потихеньку тане! Одарича - геть!...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 Е.М. 09.03.2012 03:01
Ну дійсно таки складається враження, що влада і городяни живуть не в одному й тому самому місті, а існують у паралельних реальностях.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #3 Читач 08.03.2012 23:17
Справились з прибиранням ??? Коли люди на протязі кількох днів самостійно кидали лопатами сніг не лише біля дворів,а й прибирали вулицю щоб можна було нормально ходити, то трактор по вул. Котовського проїхав 8-10 разів за добу не опускаючи лопату.А така вулиця як Василини,взагал і за всю зиму не прогорталася!Та м що не люди живуть?!Зате провулки де живуть НЕПРОСТІ черкащани,приби рались вчасно і гарно.Так в чому ж проблема?Ви, шановні, якщо не знаєте, то хоча б в людей спитали, як в місті служби працювали, а потім вже говорили...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 черкасщанка 08.03.2012 18:17
Алексею Леонову - не врите! Походите по дворам района Школьной, Зеленой. Посмотрите на тротуары возле магазинов и офисов. Вам из окна Вашей машины не видно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 горожанин 08.03.2012 17:36
А кто сейчас мешает прибрать город от ледяных тротуаров и непроходимых спусков. Смелянський спуск за эту зиму убирался только один раз, а победитель прошлого тендера выиграл и в этот раз. Значит городские власти устраивает такое положение дел. А люди чуть-ли не на четвереньках поднимались и спускались по спуску. Шаг вперёд и съехали на 2 шага назад.
Интересно что ещё придумают на следующую зиму. Какие такие секретные планы у города: "Тому цього року послугу прибирання міста від снігу ми виставили на тендер. Тож уже наступного сезону городяни зможуть оцінити, як упорається із цим завданням переможець тендеру»." :-?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100