реклама
Sucurity Police

реклама

Черкаський художній музей спільно з Посольством Республіки Польща в Україні та Польським культурним центром ім. Кароля Шимановського 17 січня 2019 року презентував фотовиставку Малгожати і Єжи Карнасевичів, присвячену 100-річчю Незалежності Польщі.

Подружжя Карнасевичів – це польські фотографи, редактори та видавці авторських альбомів, у яких фотографія поєднується з творчістю сучасних польських поетів і письменників. Для Малгожати Шимчик-Карнасевич (1975 р.н.) та Єжи Алєксандра Карнасевича (1958 р.н.), які живуть у Кракові, головною темою фотопроектів є Польща. Кожна фотографія – це своєрідне оповідання з філософським підтекстом, завдяки чому визначається їхній власний неповторний стиль. Це не стільки споглядання життя, скільки спроба знайти його найважливіші фрагменти. У їхній творчості переважає чорно-біла фотографія та сепія, іноді з’являються кольорові світлини.

DSC_0181

Подружжя має власне художнє бачення польських міст та намагається висвітлити унікальний історичний підтекст кожного з них. Інтегральною частиною світлин Карнасевичів є авторські підписи з представленням імен і прізвищ постатей та пов’язаних з ними історій. Фотографи багато працюють над створенням підписів, адже це полегшує розуміння миті як достовірного документа для сьогоднішнього і майбутнього глядача.

Митців цікавить «місто людей», оскільки людина створює характер міста. Автори скрізь знаходять людей, які люблять історію свого міста, культивують його традиції, запрошують видатних громадян, що мають заслуги перед містом. Мешканці, які закохані в минуле свого міста, деколи можуть сказати більше, ніж авторитетні наукові праці. Фотографи портретують людей в зовнішньому і внутрішньому міському пейзажі: вдома та на роботі.

Кожному створеному ними альбому властиве щось унікальне. У одному можна прослідкувати, як стираються межі між фотографією та живописом, в іншому – фіксуються миттєвості часу.

Малгожата і Єжи Карнасевичі представляли свої спільні фотопроекти на сотнях польських та міжнародних фотовиставках. Слід сказати, що в Україну зі своєю експозицією «Польща і поляки на зламі століть» вони вперше завітали ще 10 років тому.

На виставці подано близько ста фотографій, переважна більшість з яких чорно-білі.

На відкритті були присутні радник Посольства Республіки Польща в Україні Емілія Ясюк, Голова правління Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Ліневич, представники культурного центру, черкаські фотографи, широка громадськість.

Виставка триватиме з 17 по 27 січня 2019 року.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100