реклама

реклама

05-03-2019-2000-sjuzhet-14_rect_5c35d9e8416471805496c914d70fde5a Календарна весна на Черкащину прийшла разом із великою водою. Понад сотня домогосподарств у селі Свидівок уже потерпають від підтоплення. Місцями ґрунтові води залили підвали та погреби, вода стоїть навіть на городах. Причину такої ситуації місцеві жителі вбачають у захаращеності дренажної системи. Обласний Водгосп, на балансі якого знаходиться канал, не розчищав його добрих тридцять років, інформують "Подробиці"

Уже більше тижня погріб у дворі пані Тетяни нагадує ставок. Вода стала стрімко прибувати, - щойно почав танути сніг. Жінка каже, минулого року води у погребі стояло по пояс, зараз же сантиметрів двадцять набігло. Але відлига тільки почалася…

На сусідній вулиці ситуація не краща у воді опинилися навіть людські городи. Володимир у розпачі: весь його минулорічний урожай яблук от-от попливе. Від підтоплень, - каже чоловік, Свидівок потерпає останні десяток років. Він упевнений - причиною всьому захаращеність сільської дренажної канави: талій воді просто нікуди діватись.

Від підтоплення в селі вже постраждало більше ста дворів. У сільраді розповідають - минулоріч вода накоїла лиха у трьохстах домоволодіннях. Тоді районні чиновники навіть оголосили у Свидівку надзвичайну ситуацію, обіцяли почистити дренажну канаву. Однак село знову у воді, а система водовідведення і досі у занедбаному стані.

Дренажна канава перебуває на балансі обласного Водгоспу. За нормативами, її мають чистити щонайменше раз на вісім років. Після минулорічного потопу, Свидівок просив передати гідросистему на баланс села - водгосп відмовив. Проте для належного утримання дренажної системи у регіонального офісу водних ресурсів грошей немає. Хоча там запевняють - не раз просили профільне Міністерство профінансувати розчистку каналу.

"Останні роки кошти не виділялися просто, кошти не виділялися. От ми звертаємось з листами про виділення коштів, но кошти не виділялися. Тому саме лівобережне управління водних ресурсів немає можливості і ресурсів щоб цю роботу виконати", - говорить Жанна Куліш, заступник керівника регіонального офісу водних ресурсів у черкаській області.

Від безвиході сільрада Свидівка самотужки профінансувала виготовлення проектної документації на розчищення 24 кілометрів дренажного каналу - виділили майже 300 тисяч гривень. Проект вже навіть пройшов експертизу. З цими документами Водгосп знову проситиме грошей у Міністерства за кошторисом на роботи потрібно понад 13 мільйонів гривень.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Cвидивчане! 06.03.2019 21:00
Хотите развлечся? Ну и заодно канавы все почистить, новые построить где пожелаете и осушенные погреба увидеть с евроремонтом?
Тогда скинтесь всем селом, пошлите гонца в Киев и пусть купит минуту рекламы на телевидении. А за эту минуту пусть гонец просто скажет, что все избиратели села проголосуют как один только за того кандидата в презики, который в реале до 31 марта решит эту проблему! ))))))))) Уже на следующее утро, вам останется полюбоваться драками между кандидатами и их командамы, делящими и захватывающими обьем работ на канавах и погребах ))
Ну а закого проголосуете, то уже дело каждого, по желанию. Презы и депутаты мало чего вам обещают. Учитесь у них.
Короче: "Сarpe Diem!" и удачи! )))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100