реклама
Sucurity Police

реклама

22 березня вся планета святкує Всесвітній день води. Основне завдання – нагадати людям про величезну важливість водних ресурсів для підтримання життя на Землі, а також привернути увагу до проблем якості питної води.

IMG_9705

Щороку Всесвітній день водних ресурсів підкреслює певний новий аспект проблеми забезпечення прісною водою. Починаючи з 1994 року, кожне свято присвячувалось якійсь окремій темі. Так, першою стала тематика Турботи про водні ресурси, а цього року – це «Вода для всіх».

В Черкасах, як і в Україні в цілому, проблема чистої якісної води стоїть особливо гостро. Це пов’язано із забрудненістю водних об’єктів стічними водами, захаращуванням прибережних захисних смуг промисловим та побутовим сміттям, виснаженням підземних водоносних горизонтів, нераціональним використанням води. Саме тому працівники Черкаського регіонального управління водних ресурсів разом з учнями Дахнівської школи №29 розбиралися в питаннях якості питної та річкової води.

Під час заходу дітям було продемонстровано сучасні відеоролики, які детально описували всі головні річки України, а також містили унікальні факти про водні ресурси України і світу. Учні уважно споглядали й аналізували відтворену інформацію. Учениця 9го класу Анна Богутіна висловила своє особисте ставлення до проблеми:

– Мені не подобається те, що наш Дніпро починає рано цвісти, тоді в ньому стає неможливо купатися, – зауважила дівчина, – а все через те, що люди його забруднюють.

IMG_9683

До заходу долучилася начальник насосних станцій Черкаського РУВР Наталя Грекало. Вона пояснила дітям, що вода останнім часом інтенсивно забруднюється фосфатами з миючих та пральних засобів, якими ми всі щодня користуємось, саме тому й вода дуже рано починає зеленіти.

А от учениця 6 класу Яніна Яценко рада, що живе біля річки Дніпро.

– Мені подобається, що наша річка – третя за величиною річка в Європі, – ділиться школярка. – Вона забезпечує більшість людей запасами. Мені взагалі пощастило, що я живу біля річки Дніпро.

IMG_9668

Наталя Грекало прочитала школярам лекцію про важливість води в житті кожної людини, а від себе додала:

– Більшість жителів Дахнівки навіть не усвідомлюють, що вони живуть не біля річки чи озера, а біля рукотворного придамбового каналу, – пояснила пані Наталя. – Саме там, де збираються всі зливні, повеневі та дренажні води. Наші насосні станції щоночі перекачують із цього каналу воду в Дніпро, щоб підтримати рівні, які захищають територію від підтоплення. Ми з працівниками спостерігали таку картину: коли лід розтанув – до нашої водойми зійшлася величезна маса сміття. Щозміни ми маємо вичерпувати використані пластикові пляшки, пакети й інший непотріб. На жаль, люди не дбайливо ставляться до середовища, де вони ж потім цю саму воду й п’ють, бо всі в Дахнівці черпають її з колодязів та свердловин.

До Всесвітнього дня води Черкаський РУВР також провів конкурс дитячої творчості серед дітей працівників управління. У конкурсі взяли участь діти від 4 до 14 років. Діти з великим задоволенням та захопленням малювали своє бачення тематики свята, в результаті чого було визначено кращі малюнки, а юних художників нагороджено невеличкими призами.

Начальник управління Олександр Бовсуновський подякував дітям за проявлений інтерес, а також висловився щодо проблем очисних споруд, які існують сьогодні.

– По суті, Україна знаходиться в кам’яному віці по очистці води, – зазначив Олександр Миколайович. – В більш розвинених країнах вкладають кошти в те, щоб водні ресурси покращувались. У нас же всі очисні споруди побудовані ще в радянські часи і є абсолютно застарілими. Насправді вони працюють, очищають, але наскільки вода очищена – цього ніхто сказати не може.

Сподіваємось, що молоде покоління буде рости вже на інших принципах і берегтиме та цінуватиме  чистоту води й довкілля значно краще. А держава бачитиме й фінансуватиме ті галузі, які надзвичайно важливі і так цього потребують.

Інна Лесич

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100