27 березня 2019 року волонтери відділення  Всеукраїнської благодійної організації  «Турбота про літніх в Україні» в м.Черкаси (виконавчий директор Тетяна Бугеря) провели інтерактивну зустріч «Шевченкіана Івана Їжакевича», яка відбулась у черкаському  музеї «Кобзаря».

DSCN6232

Директор музею Ольга  Шарапа  розповіла учасникам зустрічі про життєвий та творчий шлях Івана Їжакевича. Присутні дізнались,  що народний художник України,  видатний діяч українського мистецтва наш земляк. Він народився  у селі Вишнопіль нині Тальнівського району Черкаської області. За своє  творче життя  Їжакевич виконав понад 20 тисяч робіт. Працював у галузі станкового й монументального живопису, книжкової ілюстрації, іконопису, у своїх творах відображав історію, життя та духовність українського народу. Важливе місце у творчості Їжакевича посідає Шевченкіана, що складає більше ніж 200 робіт.

DSCN6227

Виставка «Шевченкіана Івана Їжакевича» відкрита в музеї «Кобзаря» до 205-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка та 155-ї річниці від дня народження Івана Їжакевича.  На ній для огляду представлено  близько 40 оригінальних робіт народного художника, які зберігаються у фондах Національного музею Тараса Шевченко. Переважну частину виставки складають твори, що стали ілюстраціями до "Кобзаря" 1939 року видання. За неперевершений цикл ілюстрацій до цього видання  митець отримав державну премію СРСР.  Роботи невеликого формату представляють  унікальну живописну шевченкіану нині вже музейно-рідкісного  видання "Кобзаря" 1939 року  Ілюстрації до Кобзаря, створені з великою любов'ю до українства, долі українського народу, селянства, жінки-матері,  є чудовим візуальним доповненням творів Шевченка.

DSCN6241

Візуальну та пізнавальну частину зустрічі її учасники, а це три покоління,  доповнили читанням  віршів Шевченка. Учениця ЗОШ №31 Злата Попович прочитала  вірш Шевченка та зіграла на скрипці. Учні ЗОШ№19 Дарія та Павло Милокост разом із сестрою Любов’ю продовжили читання улюбленої шевченківської поезії.   Присутні зазначили, що вона актуальна у всі часи та для будь-якого віку.  У виконанні волонтерів Катерини Бобровник, Ганни Кухарчик. Валентини Ковтун прозвучали вірші  «І виріс я на чужині», «Катерина», «Гайдамаки, «І золотої й дорогої». Ольга Козін читала «Заповіт», Василь Горобець – «Сон», Ольга Савченко - «Наймичка». Учасники зустрічі отримали задоволення від можливості доторкнутись до творчості неперевершених митців українського народу. Щиро дякуємо Ользі Шарапі за співпрацю.

Зустріч проведена в рамках проекту  «Створення безпечної зони для людей старечого віку», що виконується за підтримки Німецького Федерального Фонду «Пам'ять, Відповідальність, Майбутнє», повідомляють організатори дійства.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100