реклама

реклама

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (УПЦ (МП)) мріє побудувати храм, який за формою нагадував би рибу – стародавній символ Ісуса Христа.

Софронiй2

Як відомо, у перші століття християнства, коли римська влада піддавала цю релігію гонінням, таємним знаком християн була риба (грецькою риба – «іхтіс», що одночасно є скороченням грецьких слів, які означають «Ісус Христос Син Божий Спаситель»).

Ихтис Митрополит Софроній є автором уже декількох храмів, споруджених у формі християнських символів. Так, церкву Андрія Первозваного в черкаському мікрорайоні Митниця побудовано у формі корабля («Церква – корабель спасіння»), а дзвіницю в Соборному сквері будують у формі голуба (Святий Дух зійшов на Ісуса Христа у вигляді голуба).

– Як раніше мою голову не залишала думка створити дзвіницю у формі голуба, так зараз не залишає ідея храму у формі риби, – сказав митрополит Софроній під час нещодавнього архітектурного колоквіуму в черкаському Будинку архітекторів. – Риба – стародавній символ Христа, який сьогодні взяли на озброєння нові християни.

Митрополит розповів, що вивчив чимало літератури з іхтіології (науки про риби).

– Мені здається, що добре було б, якби люди пізнавали Христа через цей перший Його символ, – сказав владика Софроній. – Думаю, було б добре, якби цей задум мені вдався. Це була б моя остання робота...

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100