реклама

реклама

У об’єднаній Православній церкві України запроваджується членство «за заявницьким принципом». Кожна парафія вестиме відкритий реєстр своїх членів, які тепер братимуть активну участь у фінансово-господарській, благодійницькій, релігійно-просвітницькій діяльності громади.

Iоан2

Про це під час сьогоднішньої прес-конференції повідомив митрополит Черкаський і Чигиринський ПЦУ Іоан (Яременко).

Такий підхід повинен демократизувати церковне життя, зробити мирян більш відповідальними за життя парафій, а також чітко визначити, хто в подальшому матиме, а хто не матиме право вирішувати долю парафії (в тому числі й у юридичних питаннях).

– Ми повинні відходити від одноосібного керівництва священика, залучати мирян у храмове життя, – переконаний митрополит Іоан. – Коли парафіянин поставив свій підпис під заявою про входження в громаду і став її членом, він бере участь в ухваленні багатьох рішень. Якщо в храмі тече стеля, то за те, щоб її полагодити, буде відповідати не тільки священик, а й кожен мирянин. Якщо в селі живе вдова, сирота, то за допомогу їм від громади також відповідальний кожен член громади. У 2014 році, коли розпочалася війна на Сході, допомагати війську бралися всією парафією. Але ми побачили, що наші парафіяни не настільки адаптовані для розв’язання інших суспільних проблем, у яких церква може брати участь. Йдеться, приміром, про допомогу бідним, одиноким матерям тощо. Церква повинна дати зрозуміти кожному парафіянину, що він член церкви, що від нього також залежить, що відбувається навколо нього.

Митрополит Іоан, однак, додав, що запровадження реєстру членів парафій не забороняє іншим людям приходити в храм для молитви і здійснення церковних таїнств та треб.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #6 Жакан 23.05.2019 23:06
ПЦУ или СЦУ? Анафемы путаются в показаниях/ прям рэволюционэр: "Ми повинні відходити від одноосібного керівництва священика" . А ему не иницативничать надо а каяться в расколе, встать на колени и топать на них к Блаженнейшему Онуфрию.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 Черкащанка 21.05.2019 18:12
Просто буде ще одна база даних, яку можна продати, купити, "хакнути" для якихось сумнівних цілей
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Гроші 21.05.2019 08:23
Будуть збирати десятину від зарплати і видаватимуть чеки на отримані кошти?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Та ти шо! 20.05.2019 22:42
Щось його забагато стало. До чого це?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Я черкащанин 20.05.2019 18:40
Нужно. В кожній справі повинен бути порядок і чітко визначена відповідальніст ь. Можливо, це зменшить корупційну складову хоча б у церкві.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 1 20.05.2019 18:14
А простому жителю это нужно???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100