Народний депутат України, представниця нашої держави в Парламентській асоціації Ради Європи Олена Сотник під час візиту в Черкаси розповіла про міжнародні виклики, які сьогодні стоять перед Україною, і про те, як ми можемо відповісти на ці виклики.

Сотник1

– Те, що відбулося нещодавно в ПАРЄ, – відновлення роботи російської делегації без жодних умов і обмежень – є свідченням глобального зміщення фокусу ставлення Заходу до України, – зазначила Олена Сергіївна. – Коли говорять, що Рада Європи, мовляв, не є настільки впливовим міжнародним органом, щоб так сильно хвилюватися про ці зміни, то я б заперечила: саме Рада Європи стане тим майданчиком, який дасть Росії можливість просувати ідею легалізації анексії Криму. Все почнеться уже за кілька місяців, коли до російської делегації в ПАРЄ включать російських представників, котрих було обрано в Криму.

Олена Сотник зазначила, що і раніше була тенденція до того, що провідні країни світу обговорювали долю України без участі України. А останнім часом ця тенденція посилилася, зокрема, з огляду «перехідного періоду» в Україні, коли дії МЗС і Офісу Президента часто не узгоджені. За словами депутатки, наразі формується нова геополітична реальність, коли інтереси України може захищати лише сама Україна – у співпраці з прихильними до неї Естонією, Латвією, Литвою, Швецією, Великою Британією, Грузією, а також Словаччиною і деякими іншими країнами.

Олена Сергіївна зазначила, що в ситуації, що склалася на зовнішньополітичній арені, значною мірою винна сама Україна.

– У 2014 році Україну підтримували всі європейські країни, і були готові жертвувати заради неї своїми політичними, економічними інтересами. Тому й запроваджували санкції проти Росії. Але з часом для наших закордонних партнерів з’явилися аргументи проти такої політики. Збереження корупційних схем, невикористання коштів із європейських ресурсів, недовиконання Плану дій по імплементації угоди про асоціацію з ЄС (виконаний лише на 30 відсотків) – усе це свідчить про те, що в середині країни політичної волі до реальної європейської інтеграції немає. Все це разом із впливом Росії, яка має серйозний фінансовий, військовий, дипломатичний, агентурний, інформаційно-пропагандистський ресурс і використовує його для дискредитації України, призвело до того, що ставлення до підтримки України змінилося, – зазначила Олена Сотник. – Тож Україна в боротьбі з Росією ризикує залишитися сам-на-сам.

У нинішніх умовах Україна повинна в короткий час реалізувати те, що не вдалося за попередні п’ять років. Для цього є людський потенціал і природні ресурси. Якщо політичні еліти, які наразі змінюються, матимуть політичну волю, щоб поєднати ці два фактори, результат може бути дуже позитивним. Для цього є 6-8 місяців, коли нова влада користується найбільшою підтримкою людей.

Крім того, на руку Україні грає й зухвала позиція Росії на міжнародній арені, в тому числі й у Раді Європи. «Європейці думали, що повертають Росію в ПАРЄ для діалогу, а вже зараз стає зрозумілим, що вони просто грають у російську гру. Не думайте, що цього ніхто в Європі не помічає. І багатьом, особливо скандинавським країнам, це дуже некомфортно», – зазначила Олена Сотник.

Вона також додала, що санкції ЄС проти Росії продовжено на 6 місяців, і за цей час Україна повинна показати серйозний прогрес у своєму розвитку.

– Ми повинні створити умови, коли Україні неможливо зрадити, – наголосила нардеп. – Коли країна починає сама себе просувати, її неможливо зрадити. У 2014 році Україна зробила для Євросоюзу неоціненну послугу – ми «перезавантажили» взагалі європейську ідею, яка тоді почала занепадати. Коли в Україні вмирали і проливали кров за цю ідею, Європа не могла не відгукнутися. Сьогодні Україна має унікальний шанс – якщо вона зможе показати свою «внутрішню історію», то нікому ззовні не буде можливості нас якимсь чином зрадити. Це – єдиний сценарій, які ми повинні реалізувати.

реклама

Коментарі  

 
-2 #2 Оксана 03.07.2019 16:05
З оглядом на те, як поводять себе члени української делегації, я нітрохи не дивуюся ставленню до України. Це просто сором і жах - це недипломатична поведінка, а якийсь ярмарковий цирк. Якщо такі як Гаращенко, Береза та ін. - обличчя держави, то і ставлення до країни буде закономірним.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 1 02.07.2019 13:24
А кто вам мешал создать эти условия? Или вас надо пожизненно?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100