Уже до кінця цього місяця в селах Остапівка та Бирлівка, що на Драбівщині, мають звести укриття, щоб максимально обмежити доступ до наявних там непридатних пестицидів. Про це повідомили на нараді в Драбівській райдержадміністрації, що відбулась за участі першого заступника голови ОДА Тараса Висоцького. Після засідання провели також виїзну комісію на місцезнаходження відходів пестицидів.

DSC0966

Як пояснив начальник управління агропромислового розвитку Драбівської РДА Віктор Хрущ, ці непридатні хімічні засоби захисту рослин були безхазяйними. Тож, аби мати змогу утилізувати чи знешкодити відходи пестицидів, сільські ради взяли їх на баланс та провели перезатарення. Наразі вони прикриті, містяться в поліетиленових мішках. Однак термін зберігання таких мішків досить малий – близько 3-4 місяців. Тож, з метою обмеження доступу людей та руйнування упаковки під дією природних факторів, у планах – за два тижні спільно з місцевими господарствами, що на території, зробити цегляні укриття з дахом Це планують зробити за кошти сільських рад та частково обласного бюджету.

DSC0933

У ході проведеної обласної комісії в Остапівці Тарас Висоцький зауважив, що спільними зусиллями необхідно зробити укриття для зберігання цих пестицидів – до вирішення ситуації на державному рівні. Оскільки справа не в коштах, а в змозі. Адже зараз, на жаль, в Україні не врегульований остаточно механізм утилізації непридатних пестицидів.

DSC0964

– Маємо два варіанти: стати в чергу на утилізацію пестицидів за кордоном, а вона вже сформована на три роки вперед, або ж очікувати на вирішення цього питання в межах держави, де планують в найближчий рік-два побудувати спеціальне підприємство. У будь-якому випадку це 2-3 роки, доки зможемо утилізувати фізично. До цього часу маємо створити такі умови, щоб убезпечити людей і територію від негативного впливу цих непридатних засобів.

Між тим, сьогодні питання утилізації непридатних пестицидів вирішують на нараді в столиці за ініціативи Мінприроди та Мінагрополітики.

Пресслужба ОДА

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100