реклама

реклама

У Черкасах відбулося урочисте вручення сертифікатів на 50 000 грн переможцям конкурсу мікрогрантів «Село. Кроки до розвитку». Це проект організований за підтримки агроіндустріального холдингу МХП, який на Черкащині представляє ТОВ «НВФ «Урожай».

0x0

Проект відбувається четвертий рік поспіль. У ньому цього року беруть участь вісім областей України, в яких працюють підприємства агроіндустріального холдингу МХП. Загальний бюджет грантів цього року становить 5 000 000 грн для 100 переможців з усієї України.

Загалом цього року на розгляд комісії було подано 74 бізнес-плани з Черкаської області, серед яких обрали 21 найкращий. Саме вони і отримували 15 серпня сертифікати і тепер зможуть реалізувати свої ідеї. Тут вам і створення міні-ферм, молочарні,  кав’ярні-бутіка  і налагодження виробництва корморізок тощо.

Так, Олег Коновалюк з села Рубаний Міст, що на Лисянщині, виграв конкурс з проектом «Вирощування горіхового посадкового матеріалу для садівництва». Всього у чоловіка 25 гектарів горіхів, але цінний його проект не цим.

0x0609

– Ми цьогоріч зареєстрували в держреєстрі три сорти горіхів власної селекції. Маємо близько 2 гектарів розплідника і працюємо в цьому напрямку. Працювали вісім років. Сорти назвали «Альона», «Олександр Великий» і «Памяті Катюженка». За освітою я електромеханік, але з 2008 року захопився саме аграрною справою. Хотіли, щоб плодоношення було з першого року життя, а урожай вже з четвертого. До морозостійкості теж саджанці готові. З розвитком цієї справи залучатимемо більше і місцевих людей для збору, – зазначив Олег Валентинович.

До слова, частково родина Коновалюків навіть переробляє насіння горіхів, зокрема робить олію.

А от Миколі Терещенку з села Гуляйполе на Катеринопільщині ідею підказала сама робота. Він водій в редакції районної газети і, об’їжджаючи села, помітив, що є попит  на техніку для порізки буряків, кабачків, гарбузів.

0x0542

– Помітив, що часто люди скаржаться на брак корморізок. Примітивно умільці роблять. Треба більш серйозно до цього підходити. Я набив руку, почав робити це на продаж і люди пішли до мене. За виграні кошти куплю тепер прес, який робить деталі для корморізки. Дещо модифікував. Так, в магазині цей барабан, що тре, приварений, а в мене він на болтах. Тобто можна замінити в разі поломки, хоч трапиться це не скоро, бо в мене нормальна товщина металу, а не така, як в деяких виробників, – каже чоловік.

Цікавим є і проект родини Оксюковських, які проміняли столичне життя на сільське. Тепер в селі Водяники на Звенигородщині вони хочуть зробити «фермерську кав’ярню».

DSC_4879

– Ми робимо фермерську кав’ярню. Там буде власна кухня. Ми вирощуємо ягоди, овочі, також тримаємо кролів, птицю і я все готую сама. Маю багато авторських рецептів. І вже маємо багато гостей в рамках агротуризму. Тож ми самі готуватимемо для відвідувачів кав’ярні. Отриманий грант хочемо вкласти в обладнання і все сертифікувати, бо зараз працюємо як бабуся в селі, а хочется вийти на більший рівень, – зазначає Галина Оксюковська.

Виконавчий директор ресурсного центру АНГО Анатолій Рекун зауважив, що раніше такі мікроініціативи  сільського підприємництва підтримувались лише на Черкащині, а тепер долучились і інші області. Учасниками можуть бути як діючі підприємці, так і ті, хто хоче розпочати свою підприємницьку активність.

– Маємо вже широку базу і тих, хто працює в тваринництві, і рослининцтві, садівництві, наданні послуг. Так, знаємо вже, хто в нас розводить кіз, хто надає послуги ательє тощо. Все, що не вистачає в сільській місцевості, можна реалізувати завдяки грантодавцю. Конкурс потроху поширюється на інші області і, сподіваємося, грантодавець буде й далі нас підтримувати, – каже Анатолій Рекун.

0x0764

Менеджер з соціальної та корпоративної відповідальності МХП, керівник проекту «Село. Кроки до розвитку» Світлана Мигаль каже, що цьогоріч конкурс розширив межі і тепер до нього долучились жителі Київської, Львівської, Хмельницької  областей.

– За умовами конкурсу грантери мають проживати в селах, де знаходяться потужності МХП і  вести свій бізнес свій бізнес у селі.  Соціальна складова передбачала як створення робочих місць, так і створення якісної продукції і послуг. Людина сама визначає, чим її проект може бути корисний для громади. Так, хтось надає пільги для окремих верств населення, хтось надає частину продукції безкоштовно, скажімо, для шкіл чи садочків тощо, – розповіла Світлана Мигаль.

За її словами, подібний проект корисний для громади й в тому сенсі, що підприємець має бути офіційно зареєстрованим, тобто людина  сплачує податки і долучається таким чином до наповнення бюджету громади і відповідно до її розвитку.

-Для мене ж особисто було приємно бачити, що багато людей були так захоплені справою, що готові були розвиватись навіть без нашої допомоги. Знаєте, приємно бачити таке прагнення людей до реалізації своєї мети, – зазначила Світлана Мигаль.

0x0674

Зокрема перемогли такі проекти та їх автори:

1.Остапенко Петро. «Виробництво та реалізація молока на сімейній міні-фермі»

2.Скалига Лілія. «Королева квітів»

3.Танська Євгенія. «Сироварня»

4.Оксюковський Андрій. «Фермерська Кав’ярня-бутік (в т.ч. цех переробки овочів, ягодів, фруктів)»

5.Осадчий Володимир.«Благоустрій села та прилеглих населених пунктів»

6.Васильченко Алла. «Клуб здорового способу життя. Соціальний проект»

7.Кононенко Михайло. «Вирощування овочів в теплиці»

8.Сіянко Надія.«Шалена бджілка»

9.Скрипка Олег. «Вирощування курей бройлерів у домашніх умовах. Реалізація м’яса бройлерів в сирому та копченому стані».

10. Цемінене Олена. «Ательє «Майстриня» в Ліплявській ОТГ»

11. Ясковець Андрій. «Автосервіс з кузовного ремонту та фарбуванню транспортних засобів»

12. Коновалюк Олег. «Вирощування саджанців волоського горіха»

13. Кобякова Вікторія. «Центр фізичної та соціальної реабілітації «Смарагдова стайня». Реабілітаційний центр з іпотерапіїї для дітей з особливими потребами»

14. Танцюра Яніна. «Майстерня «Еко-торбинка»

15. Найденко Андрій. «Вирощування декоративних рослин для ландшафтного дизайну «ВАШ-НАШ САД»

16. Сидоров Сергій.    «Чисте подвір’я. Подрібнення деревини після санітарної вирубки, очищення дворів та ділянок»

17 Терещенко Микола. «Виготовлення корморізок та сап та їх реалізація»

18. Чаленко Марина. «Переробка козиного та коров’ячого молока. Кооператив «Козка»

19. Тіторенко Микола. «Виробництво паливних брикетів»

20. Голубенко Дмитро. «М’ясна смакота»

21. Лугеря Сергій. Фермерське господарство «ЕКОТЕХАГРО-Л»

0x04567

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100