реклама

реклама

Селу Мошни Черкаського району виповнилося 525 років, інформує офіційний сайт громади.

800px-Церква_Преображення

19 серпня, в день Преображення Господнього, Мошни відзначають своє храмове свято і День села.

За даними вікіпедії, уперше Мошни згадуються під 1494 роком у дарчій грамоті великого князя литовського Александра Яґеллончика (з 1501 р. короля Польщі). З грамоти видно, що Мошни згадуються як вже існуюче село. Жителі села виконували сторожову службу.

У ранній новий час Мошни вважалися містечком і навіть отримали в 1592 році міське магдебурзьке право. У ХVII столітті містечко стало одним із центрів низки козацьких повстань. З 1649 року Мошни – центр козацької сотні Черкаського полку. У XVIII столітті Мошни стали одним із маєтків магнатів Радзивілів, а відтак – Любомирських, Браніцьких. У ХІХ столітті село – частина маєтку графа Воронцова. Тут було побудовано перший дніпровський пароплав «Пчелка», проведено меліоративні роботи, побудовано своєрідну за архітектурою Спасо-Преображенську церкву, костел, парк. У 1923-1931 роках Мошни були адміністративним центром району, що охоплював 18 сіл.

У селі збереглися Спасо-Преображенська церква (1840 р., архітектор Джорджо Торрічеллі), дерев’яні лікарня і будинок лікарів архітектора Владислава Городецького, хата, де 1859 року зупинявся Тарас Шевченко, костел 1857 року.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100