Атмосфера в інформаційному просторі Черкащини нездорова і тривожна. Це визнали на засіданні Черкаського медіа-клубу редактори провідних ЗМІ області. 12 жовтня вони зібралися з ініціативи Черкаської обласної організації Національної спілки журналістів України, щоб обговорити питання, як журналістам відстоювати своє право на професію у стосунках з владою та політиками.

Тривожних дзвіночків для обговорення такої теми виявилося більш ніж достатньо. Це і ситуація зі звільненням колективу газети «Вісник Городищини», де влада використала роз’єднаність у журналістському середовищі, і ситуація зі звільненням гендиректора ОДТРК «Рось» Михайла Калініченка (а точніше, зі способом його звільнення, де підстави не були чітко прописані і зрозумілі), і спроба недопущення журналістів на один з заходів провладної партії, і замовні матеріали в ЗМІ. Усі ці приклади, навів під час засідання голова Черкаської обласної організації Спілки журналістів України Сергій Томіленко. За його словами, усі ці питання перебувають на контролі в Спілки.

Черкаські журналісти розраховують, що напруга навколо ЗМІ знизиться після виборів

Черкаські журналісти розраховують, що напруга навколо ЗМІ знизиться після виборів

– Ситуація тривожна. Тут варто говорити і про позицію самих журналістів, але часто до непорозумінь призводить намагання політиків впливати на ЗМІ. Часто у нас виникають запитання, на які ми не знаходимо відповідей… Набули владних повноважень люди, що довго сиділи без влади. Вони починають вислуговуватися і, зокрема, через утиснення прав журналістів… Ми не бачимо, щоб на рівні відповідних управлінь обласної державної адміністрації велася коректна інформаційна політика , не бачимо конкретних кроків від чиновників нам назустріч. У стосунках між редакторами стало більше знервованості, усі звертають увагу на те, хто є власником газети чи телеканалу. Ми не пам’ятаємо, щоб таке було раніше… Ми повинні протестувати проти речей, які заперечують наше право на професію, – наголосив Сергій Томіленко.

На думку головного редактора газети «Вечірні Черкаси» Станіслава Журила, майже кожна виборча кампанія характеризується «істеричністю».

– Звичайно є законні і незаконні методи впливу на газети… Та вважаю, що після виборів тиск на газети різко знизиться. Хтось не набере достатньої кількості голосів, хтось позбудеться посад, може вже і не буде кому тиснути, – зазначив Станіслав Дмитрович.

Про приклад обмеження журналістського права нагадала присутнім генеральний директор ТРК «Вікка» Любов Правдіна.

– Ми думали, чи варто «выносить сор из избы» і розголошувати інформацію, коли наших журналістів не пустили на обласну партійну конференцію, бо вони були нібито неакредитовані… Та акредитації в тій партії, наскільки я знаю, до сих пір немає… А розповсюдження заяви щодо цього інциденту в ЗМІ – це була ініціатива журналістського колективу. І на сьогодні нас запрошують письмово на різні заходи. Вважаю, що треба вміти сказати «ні», – сказала Любов Володимирівна.

– Влада завжди ставиться до журналістів так, як вони дозволяють владі до себе ставитись. Нинішня влада особливо використовує це, – переконаний прес-секретар обласного осередку партії «Наша Україна» Степан Вінярський.

На його думку, журналістів чим ближче до виборів, тим більше будуть пригноблювати. «Отут якраз потрібна корпоративна відповідальність журналістів, захист свободи слова!» – наголосив Степан Вінярський.

Однак зазначимо, що нині черкаські журналісти виборюють і право представляти владу. Так багато з них балотується у депутати. Хтось це сприймав категорично, а інші зазначали, що не варто критикувати колег, бо при нинішньому законодавстві людина не може висунути свою кандидатуру в депутати.

На засіданні зійшлися на тому, що вибори закінчаться і далі все-одно потрібно буде якось жити. Тож присутні запропонували набратися сил і працювати так, щоб у кожному номері черкаських газет виходила серйозна аналітична стаття про те, як наші політики потрапили у владу. Треба ж журналістам і свій професійний обов’язок виконувати, і повагу влади до себе виховувати.

– У кожному номері про трьох-чотирьох політиків повинне бути журналістське розслідування, викриття. Бо сам факт, що вони стали біля трибуни, вже свідчить, що вони чогось від нас хочуть… А ЗМІ теоретично завжди повинні бути в опозиції до влади, – наголосив Станіслав Журило.

реклама

Коментарі  

 
+12 #2 журналюга 14.10.2010 17:23
А тіпа Борисов і Єрьоменко прийшли б да??? Та не смішіть мої тапочки!!! І Воронтік не прийшов би, у нього зараз вибори в голові. А ви кстаті Спостерігач від кого???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #1 Спостеригач 14.10.2010 16:40
Таке враження, що головних редакторів запрошували відбірково. Бачу тільки трьох-чотирьох. Це хлопці не влада зараз, а ви ЗМІ роз"єднуєте. А де Борисов, Дончева, Еременко, Воротник...? Чи вони могли щось не те сказати, не за сценарієм?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100