реклама

реклама

Минулого року українські фермери зібрали рекордний врожай зернових – 70 млн. тон. Майже 6% врожаю зібрали на Черкащині – це п’ятий показник в Україні і третій у центральному регіоні. Цього року, як очікується, аграрії зберуть ще більший врожай. Проте фахівці вважають, що черкаські фермери могли би збирати набагато більші врожаї, розповідає «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.00».

поле_зерно

Чорноземи втрачають силу

З одного гектару в Черкаській області збирають майже 49,5 центнерів пшениці, а в європейських  країнах – суттєво більше. Наприклад,  в Угорщині – 52,5, у Франції – 67, у Німеччині – 76 центнерів з гектару.

Фахівці називають три основні причини більш низької врожайності. Перша – це застаріла техніка. До 10% врожаю зернових втрачаються на шляху від поля до елеватора. Банально, зерно висипається з причепів – їх парк зношено на 80%. Друга причина – відсутність сівозміни. Фермери насаджують соняшник та ріпак, які потребують багато поживних речовин. Якщо не змінювати культури, земля виснажується. Третя причина – низький рівень внесення добрив. Якщо в 1990 році в Україні в середньому вносили 44 кілограми азоту на гектар, то минулого року показник склав 37. Для порівняння: в Польщі на 1 гектар вносять 82 кг азоту, в Угорщині – 91, а в Німеччині – 102. Тобто, щонайменше у 2,5 рази більше!

Україна може збирати врожаї по 150 млн тон!

«Рекордний врожай – 70 млн. тон минулого року – став можливим завдяки тому, що протягом останніх трьох років обсяг внесення азотних добрив зріс на третину – з 3 до 4 млн. тон», – пояснює Сергій Поважнюк, заступник директора дослідницької компанії «Укрпромзовнішекспертиза». Цього року у фермерів є можливість збільшити внесення добрив через падіння цін – всі українські хімічні заводи запустились на повну потужність і почали витісняти російських імпортерів, які впродовж останніх років суттєво завищували ціни.

За умови модернізації парку сільгосптехніки, дотримання умов сівозміни та збільшення обсягів внесення добрив до європейського рівня, Україна могла б щороку збирати вдвічі більше зернових – понад 150 мільйонів тон. «Для цього потрібно зробити небагато. Забезпечити стабільну роботу українських хімічних підприємств та сприяти сівозміні на полях», – зазначив Сергій Лісковський, віце-президент Союзу хіміків України.

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 ченчик 14.09.2019 15:02
Цитую снижай цену:
Рекордный урожай зерновых , а уже заикаются о повышении цен на хлеб и хлебобулочные изделия . Кричат что мы Жытныця которая кормит всю Европу , плюс рекордный урожай . Значит буханка хлеба наоборот должна копейки стоить . Или вср.лась ЖЫЫтныця кормящая усю эувропу?

а вот это и есть корень всех наших бед- тотальное враньё на всех уровнях, так было в прошлом веке. ещё больше вранья стало начиная с 2000-х.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 снижай цену 14.09.2019 11:33
Рекордный урожай зерновых , а уже заикаются о повышении цен на хлеб и хлебобулочные изделия . Кричат что мы Жытныця которая кормит всю Европу , плюс рекордный урожай . Значит буханка хлеба наоборот должна копейки стоить . Или вср.лась ЖЫЫтныця кормящая усю эувропу?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100