Zobrazhennya Про систему безоплатної правової допомоги, як інструменту соціальної справедливості, йшлося на пресконференції в ОДА. Її провели наприкінці минулого тижня за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області.

У заході взяли участь: керівництво і працівники Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Черкаської області, Черкаського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді,  представники громадських організацій «Черкаський правозахисний центр», «Захист прав фізичних та юридичних осіб», «Захист прав фізичних та юридичних осіб», «Центр права», «Жіночий простір», «Вінницька правозахисна група», «Самооборона Січ», «ВГО громадянської мережі «ОПОРА» у Черкаській області», адвокати, клієнти системи БВПД.

Під час конференції презентували досвід із надання безоплатної правової допомоги соціально незахищеним верствам населення, розглянули моделі доступу до правової допомоги та правосуддя, обмінювалися кращими практиками у цій сфері. Обговорювали тенденції розвитку систем правової допомоги в Україні, перспективи розбудови партнерських мереж заради покращення надання безоплатної правової допомоги та доступу до правосуддя.

Із січня 2013 року у Черкаській області діє Регіональний центр безоплатної вторинної правової допомоги. Йому підпорядковується 4 місцевих центри (розташовані в Золотоноші, Смілі, Умані та Черкасах), які розпочали свою діяльність 1 липня 2015 року.

До структури місцевих центрів входять 16 Бюро правової допомоги, які діють в кожному районному центрі області.

За час функціонування Регіональним центром надано правову допомогу 12478 особам, з них: 8968 особам на стадії досудового розслідування, 3510 під час затримання за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення.

Із 2015 року до місцевих центрів звернулося майже 60 000 осіб, надано 53 000 консультацій та роз’яснень.

Задля надання адресної правової допомоги громадянам, які проживають у віддалених населених пунктах (селах, селищ тощо) або за станом здоров’я не взмозі прибути до місцевого центру здійснюються виїзди мобільних консультаційних пунктів за місцем проживання таких громадян.

Крім того, місцеві центри надають правову допомогу в межах дистанційних пунктів доступу, які згідно з графіками діють на базі державних установ або органів місцевого самоврядування.

Найбільше клієнтів звертається до місцевих центрів за правовою допомогою з питань сімейного, спадкового, житлового, цивільного права.

З кожним роком кількість громадян, які звертаються до місцевих центрів, збільшується.

Правова допомога надається, як адвокатами так і працівниками центрів – юристами.

Реєстр адвокатів Черкаської області, залучених до системи БВПД, містить 168 адвокатів. Крім того, забезпечують правову допомогу 55 штатних юристів  місцевих центрів.

Основні акценти в обговоренні були зроблені щодо розвитку системи БВПД та посилення її соціальної спрямованості, досягнення та можливості системи БВПД у співпраці з громадськими організаціями, залучення громад та посилення їх правової спроможності. Докладно висвітлений позитивний досвід роботи системи БВПД в Україні та підбиті підсумки діяльності роботи центрів БВПД Черкаської області.

Про це повідомляє відділ комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Черкаській області

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100