Вже цими вихідними в Черкасах стартує книжковий фестиваль. Цього разу приїде 53 видавництва, буде багато заходів, які є дотичними до книжкової справи і не зовсім. Про це та інше розповіла співорганізатор фестивалю Людмила Фіть.

– Фестиваль триватиме три дні. Ми з кожним роком виростаємо, подій стало більше, людей, залучених до заходів теж. Що цікаво, цьогоріч видавці просилися до нас. Вже розписаний кожен квадратний метр в філармонії, де проходитиме основне дійство. З одного боку це приємно, а з іншого це ще не означає, що Черкаси – це Мекка, куди хочуть потрапити всі. Це місто менше 300 тисяч жителів. А видавцям треба, щоб їх книги купували, потрібен постійно активний трафік покупців. Звісно до обсягів міст мільйонників ми не дотягуємо. Але хоч ми невелике місто нам треба показати, що тут книги люблять і читають! – каже Людмила Фіть.

71499815_2389339734454384_6316566448986652672_n

Вона заохочує черкащан до відвідування книжкової події. Каже, що буде багато гучних імен. Так, приїдуть Вахтанг Кіпіані, Сергій Жадан, Юрко Іздрик. Іван Макович, Ірена Карпа, Дара Корній тощо.

– Вахтанг Кіпіані презентує книгу «Справа Василя Стуса». Після нас він одразу летить в Америку. Круто, що ми те місто, де презентації відбуваються одними з перших! Звісно, в книзі багато документів, які можна перегорнути, але водночас, я книгу читала і вона цікава. Коли ти бачиш як люди боролися за краще, то насправді крила виростають. Закликаю прийти на презентацію!

Також черкаський книжковий фестиваль порадує крутим оформленням. Новинкою буде інтерактивна арт-зона.

– Де шукати цю зону? Найнезручніше місце в філармонії за сходами! Там буде 125 лампочок і ви своєю енергією їх запалюватимете, – жартує співорганізатор фестивалю Юлія Чабаненко. – У нас буде стійка з колесом, де будуть найкращі книги – переможці конкурсу, що проводився перед фестивалем. Буде конкурс «Я книга» на сходах, де будуть демонструватися образи створені з книг і паперу.

До речі, цікавим і інтригуючим буде оприлюднення результатів конкурсу «Краща книжка фестивалю». На підставі читацьких симпатій організатори склали відповідний рейтинг книг. Всього 12 видавництв взяло участь в конкурсі. Починаючи з серпня молодь і дорослі люди читали книги, ставили бали та писали відгуки.

– Бажаючих було більше ніж можливостей. Спершу люди хотіли читати книги, які на слуху, а деякі доводилося навіть нав’язувати. Проте потім виявлялося, що ці нерозкручені книги ставали переможцями в певних номінаціях. По деяким книгам проводили уроки. Загалом, були класичні номінації, а це зарубіжна література, поезія, українська книга. Але були й такі номінації як «найгарячіша книга». Ми, крім відгуків, отримували навіть гнівні листи, читачка писала, що сердилась на книгу. Тож є сподівання, що читачі на фестивалі зустрінуть свого автора на презентаціях і зможуть поспілкуватися щодо книг, – каже Олена Литвин, яка відповідає за дитячі і підліткові зустрічі, працює зі школами, відповідає в команді фестивалю за номінацію «Краща книга Фестивалю».

Всього було опитано близько сотні осіб.

– Але було таке, що мені вчитель повертав книгу, яку в школі читав цілий клас. Тож цифру можна подвоювати, – каже пані Олена. – Вже в п’ятницю, 11 жовтня, в перший день фестивалю ми довідаємося переможця рейтингу.

65146472_606180793237143_953155218390908928_n

Але не книгами єдиними. Як розповідає член команди фесту Олександр Скалига, який відповідає за всі події поза межами фестивалю, організаторам буде ще чим здивувати відвідувачів.

– Етновечірка з Дарою Корній, співи, прогулянки з письменником! Все й не перелічити. Окремо виділю день з письменником, подія, в якій ми хотіли показати автора як просту людину. Буде поетична кава, буде невеликий концерт від братів Капранових. Будуть майстер класи, зокрема як робити ляльки-мотанки, як грати на барабанах. Буде велопрогулянка з Маркіяном Прохаськом, – каже Олександр Скалига.

За словами Людмили Фіть, до заходу долучили і місцевих авторів. Так, свою нову книгу презентує Тетяна Брукс. Інші ж, хто поки не має чогось нового, будуть залучені до модерації. Так, Назарій Вівчарик модеруватиме зустріч з молодим письменником Павлом Дерев’янко.

Детальніше програму заходу можна дивитися ТУТ.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 Іра 08.10.2019 21:26
Це неймовірно крута подія! Організаторам величезна подяка)) для Черкас така подія - знакова,це гарна репутація міста
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #1 Черкаський поэт 08.10.2019 15:20
буде?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100