реклама

реклама

У Матусові Шполянського району планують перенести на нове місце один із пам’ятників радянським воїнам, які загинули, визволяючи село.

8e035842ba1818457672279e2429cdf4

Як повідомляє сайт Матусівської ОТГ, цей пам’ятник свого часу було встановлено на території місцевого цукрового заводу. Нині це підприємство давно не працює, його територія перебуває у запустінні, а сам пам’ятник без догляду почав руйнуватися.

– Є припущення, що цей пам’ятник стоїть над братською могилою воїнів, які загинули під час визволення села. Але достеменної інформації про це мені розшукати не вдалося. Принаймні, на плиті пам’ятника викарбувано вісім прізвищ, – розповів у коментарі «Прочерку» голова Матусівської ОТГ Василь Колісник. – Раніше мало не кожне підприємство встановлювало собі монументи. За пам’ятником на території колишнього цукрового заводу нині доглядати нема кому, тож громада повинна взяти це завдання на себе. Адже пам’ять про загиблих – свята. А тим більше коли ми говоримо про воїнів Другої світової війни – війни, котра пройшла через долі мало не кожної української родини.

Матусівська громада запросила скульпторку, яка змогла повернути пам’ятникові його первісний вигляд. Тепер у Матусові готуються до перенесення монументу і братської могили (якщо припущення про її наявність підтвердиться) на нове місце – алею Слави місцевого кладовища. Отримали необхідні дозволи. Розкопки, можливі ексгумацію й урочисте перепоховання із залученням священика і відповідними почестями виконає ліцензована для таких робіт організація.

– Залишати пам’ятник і можливі поховання на старому місці, серед руїн заводу і кущів, не можна. Хоч ми і викошуємо траву навколо скульптури воїна, але сама по собі територія непрацюючого підприємства – не належне місце для вшанування загиблих, – зауважує Василь Васильович. – Натомість, на алеї Слави кладовища поховано найшанованіших людей Матусова, в тому числі й двох наших загиблих атовців.

Роботи з відновлення скульптури вже завершено

реклама

Коментарі  

 
-8 #1 Богдан Сташински 01.11.2019 12:24
Руины завода, находящиеся в запустении. Вот ваш памятник. А соддатскому монументу с наследниками не повезло. Промотали, оскотинили и разменяли на лайно всякое, человеческого существа не достойное.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100