реклама

реклама

У соціальній мережі відбувається активна дискусія з приводу неможливості черкасцям з дітьми, котрі змінили місце проживання, змінити також поліклініку та педіатра.

1542200720

«Ми живемо біля поліклініки, але договір маємо з педіатром, який працює в поліклініці, що в іншому кінці міста, – написав у фейсбуці журналіст «Прочерку» Назарій Вівчарик. – Колись так було логічно і зручно. Тепер хотіли переукласти угоду, бо поліклініка ж через дорогу, і тепер зручно тут , а не десь там... Але ТУТ місць нема. Якщо ж в нашому будинку родяться ще діти, їм теж, цікаво, їздити через все місто?»

Цей коментар викликав жваву дискусію, більшість учасників якої пов’язали неможливість зміни педіатра або сімейного лікаря із реформою первинної ланки медичної допомоги. Інші в цій ситуації вбачають недопрацювання керівників охорони здоров’я міста або директорів лікувальних закладів.

Безымянный

Як пояснив «Прочерку» директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міськради Олег Стадник, фактична неможливість переукласти угоду викликана браком педіатрів, що виникла в місті ще до початку реформи первинної ланки. Дільничні лікарі отримували дуже низькі зарплати, через що випускники медичних вишів не йшли працювати в «первинку». На початку реформи забезпеченість сімейними лікарями в Черкасах була на рівні 70%, а педіатрами – 65%. Й це – ще не найгірша статистика в Україні.

– Зараз ситуація покращується. Частина старших дітей пішли до сімейних лікарів (цього року до нас прийшло десять молодих лікарів «первинки», а на наступний рік чекаємо ще принаймні десять). У нас запланований також прихід семи нових лікарів-педіатрів у липні 2020 року, – повідомив Олег Михайлович. – Тоді з’явиться більше можливостей укласти угоду. На жаль, зараз ситуація така, що наявні педіатри набрали максимально можливу кількість угод. А якщо вони перевищують норматив, то до них запроваджуються штрафні санкції.

Наразі ж у випадку, який обговорюється у фейсбуці, залишається сподіватися, що в педіатричній амбулаторії на Благовісній у когось із педіатрів звільниться місце (через переїзд котроїсь із сімей в інше місце). Батьки родини, яка хоче змінити педіатра, можуть звернутися до керівника найближчої педіатричної амбулаторії (поліклініки) з проханням повідомити, якщо це станеться.

Також, теоретично, можна звернутися до педіатрів приватних клінік, які також можуть укласти декларації з батьками дітей і отримувати державне фінансування. Але на практиці вони не поспішають це робити.

На запитання, як розв’язується питання із педіатрами для новонароджених, Олег Стадник пояснив, що департамент охорони здоров’я звернувся до жіночих консультацій із проханням повідомляти про майбутні пологи з тим, щоб заздалегідь зарезервувати в педіатрів місця для новонароджених.

Фото: altamedica.com.ua

1

74334096_558305221396498_775279860791640064_n

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 Підтримую 20.11.2019 15:02
Дитячі поліклініки - ось що повинно бути на першочерговому контролі, а не бездумні вказівки меру будувати школу посеред мікрорайону, де одні старі живуть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100