реклама

реклама

Прокуратурою Черкаської області приділяється особлива увага протидії незаконному заволодінню землями лісогосподарського призначення на території області.

IMG_0957

Так, за позовом прокуратури повернуто в державну власність близько 60 га земель лісового фонду на Канівщині, що перебували у власності сім’ї колишнього високопосадовця.

Нагадаємо, що особи, зацікавлені в незаконному оформленні земельних ділянок, підшукали жителів області, яких схилили до «співпраці», після чого за сприяння керівництва Канівського районного відділу земельних ресурсів в лютому 2005 року розпорядженням Канівської районної державної адміністрації у власність 46 громадянам безоплатно було передано 60 га земель лісогосподарського призначення в адміністративних межах Бобрицької сільської ради. Таким чином, зазначені ділянки було розподілено на підставних осіб з метою подальшого перепродажу їх зацікавленим особам. Після злочинних маніпуляцій землі, розташовані єдиним масивом, були придбані колишнім високопосадовцем і його родичами.

Установлений факт злочинної схеми виведення державних земель лісового фонду в приватну власність став підставою звернення прокуратури до суду з відповідним позовом.

Справа неодноразово розглядалася судами всіх інстанцій.

За принциповної позиції прокуратури 19.12.2019 Черкаським апеляційним судом постановлено довгоочікуване рішення, яким вимоги прокуратури області задоволено та витребувано з незаконного приватного володіння весь масив особливо цінних земель. Лісами зможе користуватись кожен охочий.

Варто також зауважити, що за вказаним вище фактом прокуратурою області розпочато кримінальне провадження щодо зловживання владою колишнім начальником Канівського районного відділу земельних ресурсів, якого рішенням суду визнано винним у вчиненні злочину у сфері службової діяльності, передбаченого ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. Зазначені обставини надали можливість вжити заходів представницького характеру для забезпечення повернення у державну власність незаконно відчуджених земель.

Органи прокуратури Черкащини надалі вживатимуть заходи, спрямовані на захист інтересів держави у лісовій сфері, оскільки на сьогодні лісистість в області є нижчою від рівня, оптимального для забезпечення позитивного впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я людей. Крім того, розпорядження й використання земель, вкритих зеленими насадженнями, нерідко здійснюються з порушеннями вимог законодавства, наслідком чого є зменшення їх площі.

Пресслужба прокуратури Черкаської області

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100