реклама

реклама

2019 рік на Черкащині видався найбільш теплим та сухим за 70 років спостережень. Таку інформацію повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Також він зазначив, що через аномальне тепло у грудні, було побито 10 температурних рекордів.

У чому ж причина цього явища, “Інфоміст” дізнавався у Олександра Спрягайла, завідувача кафедри біології, екології та агротехнологій ЧНУ ім. Б.Хмельницького. Еколог зазначив, що формування клімату – складний процес, який залежить від багатьох факторів – починаючи з активності Сонця, положення планети, конфігурації материків, які змінювалися неодноразово, і закінчуючи місцевими особливостями території – географічною широтою, особливостями рельєфу, віддаленістю від океану тощо.

6255

За час існування нашої планети клімат змінювався багато разів, переважно циклічно. Тобто, на зміну холодному періоду приходив дуже теплий і навпаки.

– Останнім часом багато говорять про глобальні зміни клімату на Землі, проте зараз вони аномальні. На основі аналізу багаторічних зразків льоду вчені-кліматологи вказують на те, що наша планета мала б зараз перебувати на стадії охолодження. Проте реальні показники свідчать про активне розігрівання Землі протягом останнього століття. Особливо активно потепління проявляється у ХХІ столітті: кожен рік за останнє десятиліття був гарячішим, ніж попередній, – повідомляє Спрягайло.

Експерт додав, що в наслідок цього по всій планеті фіксуються аномально теплі зими, перерозподіл опадів (засухи в одних місцях та потужні зливи або снігопади в інших), зростає сила і частота ураганних вітрів, штормів тощо. Погіршуються врожаї, засихають ліси, зникають види рослин і тварин та цілі екосистеми.

– Основною причиною незвичайних змін називають збільшення в атмосфері вмісту парникових газів, зокрема, вуглекислого газу. Він утворюється як продукт спалювання органічного палива (вугілля, нафтопродуктів, природного газу та ін.) і здатен затримувати тепло біля поверхні Землі. Це призводить до поступового розігрівання планети і як наслідок – до аномальних кліматичних змін.

Спрягайло також додав, що для стабілізації ситуації необхідне поєднання зусиль усіх країн світу, перегляду способу господарювання, перебудови промисловості, контролю викидів парникових газів: – Але на жаль, поки що до дощу на Новий рік ми маємо звикати.

реклама

Коментарі  

 
+2 #4 Леонід 15.01.2020 00:12
Спочатку даєте ось таку тупу статейку, а потім прибираєте на неї коменти?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Леонід 14.01.2020 20:17
Це в нього і лекції такі? Сильні пізнання. Прорив в науці.Можна до дисертації приступати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 ченчик 14.01.2020 09:26
І нічого не тепло- треба вірити Черкаській ТЄЦ, а не синоптикам, які десь тепло бачать, а по платіжках за грудень були середні температури більше 10 градусів морозу майже ввесь місяць........
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Перехожий 14.01.2020 05:53
Коли зустрічаються малознайомі люди і немає про що говорити, зазвичай говорять про погоду, у ній всі "експерти"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100