На Рускополянському перехресті при виїзді з Черкас в напрямку Сміли через завантаженість дороги інколи складаються досить напружені ситуації, які призводять до ускладнення проїзду. У 2019 році на цьому непростому відрізку дороги загинув байкер. Виявилося, що ділянка дороги «нічийна».

index

Кілометр цієї дороги від знаку Черкаси до Руськополянського КП у напрямку Сміли взяла на баланс обласна державна адміністрація. Свої пропозиції урегулювання ситуації з проїздом перехрестя запропонували місцеві підприємці. Вони вирішили звернутися до проектної організації і розробили план будівництва кільця на перехресті.


Враховуючи, що ділянка дороги досить вагома, перебуває на балансі області, то підприємці звернулися до обласної влади з відповідною пропозицією. Але в облдержадміністрації  роз’яснили, що встановлювати коло досить клопітно і це потребує складнішого механізму узгоджень всіх дозволів та будівництва. Тож поки зупинилися на світлофорі, бо це реальне вирішення питання.

Детальніше про ситуацію «Прочерку» розповів перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Дмитро Ляшов.

– Проблема задавнена і на цій ділянці відбуваються аварії часто. Голова ОДА одним з перших рішень дав доручення взяти на баланс ділянку та цьогоріч її відремонтувати. Частка робіт виконана, наступний етап робіт – регульоване перехрестя. Дійсно, було два варіанти регулювання: зробити коло і зробити світлофор. Підприємці, власники землі поряд, розробляли концепцію кола. Але дороги, що перехрещуються, знаходяться на балансі Служби автодоріг Черкаської області і належать до категорії доріг загального користування державного значення. Ми не можемо на їх об’єктах реалізовувати якісь проекти. Для цього є, наприклад, Державне агентство інфраструктурних проектів України. Але треба розробити проект, закласти фінансування, а всі проекти 2020 року вже розписані. Тож це можна планувати лише на 2021 рік. Окрім того, концепція кола передбачає виділення додаткових ділянок землі. Тож підприємцям та іншим власникам треба відмовлятись від ділянок. А вирішення земельних питань по часу довготермінові, – роз’яснив Дмитро Ляшов.

За його словами, влада вирішила піти шляхом встановлення світлофора, що реальніше в цілому і швидше в часі.

– Питання узгоджене з поліцією, яка підтвердила, що світлофор дпоможе вирішити питання безпеки. І ми вирішили відкоригувати проект копії ремонту дороги, Служба автодоріг надала дозвіл на встановлення світлофорів. Зараз вирішуємо суто технічне питання, як підключати світлофор. Сподіваюся, що протягом 2-3 місяців це питання вирішиться, тобто перехрестя регулюватиметься світлофором, – сказав перший заступник голови ОДА.

– До якої підстанції загалом підключать світлофор?

– До підстанції підприємців, яким там відведена ділянка і які, власне, також переймалися ідеєю безпечного перехрестя. У нас є чітке розуміння подальших кроків. Ми дійшли до спільної позиції, що нам треба вирішення проблеми. Зупинилися на варіанті встановлення світлофору. Підприємець дає можливість підключитися до власних мереж.

– Чи можливо говорити про будівництва кола потім?

– Як я приймаю рішення? Питання кола могло затягтися на роки. Ми вирішили не зволікати, аби не було ще більше аварій. Ми обрали такий швидкий, але законний і ефективний шлях. Адже будівництво буде коштувати дорожчі, ніж світлофор. Адже кожен день у нас на рахунку. Зважаючи на те, що коригування проекту, експертиза, технічне виконання забирає час. Однак, сподіваюся, за 2-3 місяців вирішимо це питання.

– Хто платить за це?

– Роботи будуть виконані коштом субвенції з обласного бюджету на утримання місцевих доріг.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Перехожий 14.08.2020 08:29
Цитую петро:
та зробіть звичайний "клеверный" міст, з черкас на смілу під мостом, а з хуторів на руську поляну по мосту !

Якщо це не жарт то тільки узгодження проекту і вирішення земельних питань займе років зі п'ять, а потім ще стільки ж будівництво.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Алексеев Александр Никола 13.08.2020 19:20
Вау , это круто. И как всегда этот конченные светофор за 2 ляма как всегда будет не рабочий. Как сейчас на Королёва. Могли бы и ... безработных с жезлами выставить на перекрёстке
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 Logotip 13.08.2020 16:59
Цитую петро:
та зробіть звичайний "клеверный" міст, з черкас на смілу під мостом, а з хуторів на руську поляну по мосту !

За чий рахунок банкет?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 петро 13.08.2020 13:33
та зробіть звичайний "клеверный" міст, з черкас на смілу під мостом, а з хуторів на руську поляну по мосту !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Черкаські кола 13.08.2020 11:33
Ага. І одне півколо зробити головною дорогою, а друге - другорядною.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100