реклама

реклама

Правозахисник, член Національної ради з питань ОСББ Тетяна Монтян під час зустрічі з черкащанами розповіла, чому варто створювати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які переваги та труднощі чекають на мешканців, котрі наважаться на такий крок.

Пані Тетяна є автором нового варіанту проекту Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків», який зараз проходить процедуру громадського обговорення.

За словами правозахисниці, створення ОСББ – майбутнє житлового фонду, оскільки сьогодні в Україні приватизовано більше, ніж 90% житла. Тобто нині фактично кожен багатоквартирний житловий будинок є співвласністю власників квартир та нежитлових приміщень. Хоча мешканці, як правило, дбаючи про ремонт власних квартир, не надто переймаються станом свого будинку, покладаючись на СУБи чи інші обслуговуючі організації.

Серед головних аргументів створення ОСББ Тетяна Монтян визначає те, що для мешканців обслуговувати свої будинки без посередників завжди дешевше. До того ж, ніхто, крім власників, не зацікавлений дбати про їх будинки.

– У власників будинків та обслуговуючих організацій – абсолютно різні цілі. Власникам треба, щоб їхній будинок був у гарному стані. А Служби утримання будинків чи житлово-експлуатаційні кооперативи насамперед прагнуть отримати прибуток. Тому їм по великому рахунку – байдужа доля будинків. Адже жителі платитимуть, навіть не отримуючи послуг, – переконує Тетяна Миколаївна.

Проконтролювати ж якість послуг, на її думку, може тільки реальний власник, який має повноваження й можливість не платити, якщо послуги – неякісні або відсутні. Це під силу лише колективному власнику, як-то об’єднанню співвласників багатоквартирних будинків.

Проте створити таке, стверджує Тетяна Монтян, – доволі непросто, з огляду на недосконалі норми нинішнього законодавства. Приміром, зараз у законі про ОСББ існує норма «один власник – один голос». Тобто на установчих зборах при створенні ОСББ – усі рівні. І ті, хто має 10 квадратних метрів площі, і ті, хто скупив цілий поверх.

Крім цього, зараз, аби прийняти якесь рішення, об’єднанню потрібно зібрати більше половини голосів своїх членів. Але не завжди є відомості про власників, квартири яких або здані в оренду, або пустують.

– Я – категорично «за» обов’язкове членство у квартирних товариствах, але за умови доступності інформації про склад співвласників та якщо «вага» голосу співвласника буде пропорційною до його частки в будинку, – наголосила Тетяна Миколаївна.


Усі ці поправки прописані у проекті закону про ОСББ, який зараз проходить процедуру обговорення.

Упродовж зустрічі присутні голови ОСББ та жителі міста, які планують створення таких об’єднань, активно долучались до дискусії із правозахисницею, ставлячи їй численні запитання та вносячи свої пропозиції щодо законопроекту. Зокрема, стосовно землевідведення, оформлення документації, роботи з боржниками за комунальні послуги тощо.

Підсумком зустрічі стала домовленість міської влади з Тетяною Монтян про подальшу співпрацю, зокрема як консультанта на громадських засадах з питань ОСББ, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.

Довідка

Про дату наступної зустрічі Тетяни Монтян з черкащанами, які цікавляться діяльністю ОСББ, можна дізнатись у відділі сприяння ОСББ Черкаського міськвиконкому за тел. 32-00-78 або на сайті міської ради www.rada.cherkasy.ua.

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Володимир 13.06.2012 18:12
Цитую Антон:
а то жилищный фонд на 120% изношен

Весь житловий фонд - 100%, знос -120%. Грамотна ариХметика! :lol:
Цитую Антон:
а мы государство не причем будем, только бабло с вас снимать.

В ОСББ квартирна плата платиться на рахунки свого ж ОСББ...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Черкащанин 13.06.2012 13:45
С одной стороны - выгодно создание ОСББ: меньше затраты на квартплату. Но, на самом деле - все просто: агитируют за ОСББ в связи с тем, что в Черкассах много домов, которым по 30-40 лет, а по законодательств у, если дому больше 50 лет люди могут требовать предоставить им новое жилье! По-этому с каждым годом все больше будут агитировать за создание ОСББ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Антон 13.06.2012 13:39
вы дома заново постройте и тогда ОСББ делайте, а то жилищный фонд на 120% изношен и нате вам дальше вы сами, а мы государство не причем будем, только бабло с вас снимать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100