Сьогодні важко уявити наше життя без, наприклад, всім відомих «пальчикових» батарейок. Такі маленькі, але так полегшують нам життя. Та чи задумувалися ви над тим скільки шкоди вони приносять нашому довкіллю?

Батарейки – це хімічні джерела струму, елементи яких вступають у реакцію, що під дією заряду перетворюється на електричну енергію. Ці елементи є токсичними та небезпечними, оскільки містять: свинець (накопичується в нирках, спричинює нервові розлади, захворювання мозку),  кадмій (є токсичним для легенів та нирок), ртуть (послаблює зір, слух, призводить до захворювань органів дихання, рухового апарату), нікель і цинк (спричинюють дерматити), луги (зумовлюють опіки слизових оболонок і шкіри). Одна така батарейка засмічує близько 400 л води або 20 м³ землі, а одна людина за рік використовує в середньому близько 3-х. Тож, не складно порахувати як сильно кожен з нас отруює землю.

photo_2021-02-01_15-48-46

Як же бути? Таке питання задали учні Кам’янської загальноосвітньої спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням окремих предметів. З ініціативи рою «Булава» у школі провели природоохоронну компанію «Батарейкам – утилізація!». Ройова Магльована Таїсія звернулася до кожного взяти участь у челенджу «Батарейки, здавайтеся!». Приємно зазначити, що кампанія була проведена на високому рівні. Адже за тиждень акції було зібрано майже 10 кг використаних батарейок!

Школярі також заручилися підтримкою ГО «Молодіжне об’єднання Нове покоління Кам’янщини», яка пообіцяла допомогти із утилізацією зіьраних батарейок. Голова організації, Антон Юрченко, особисто зустрівся з учнями та наголосив, що зараз в Україні збирається ~ 1% батарейок. Інші 99% безконтрольно потраплять у природу, розкладаються та забруднюють ґрунт важкими металами. Через підземні води токсичні речовини розповсюджуються на довгі кілометри та забруднюють землю, в якій ми вирощуємо їжу, а значить травлять і нас самих.

Оскільки створення заводу з переробки батарейок в Україні поки що економічно не доцільно, то найближчий переробний завод знаходиться в Румунії. А відтак, це потребує трохи більших коштів для підтримки проєкту. І, навіть, не всі коробочки, які сьогодні знаходяться у супермаркетах чи маленьких фірмах потрапляють не в загальний смітник, а на справжню переробку!

Молодь твердо вирішила позбутися тотального сміттєзвалища під ногами. А це також є частиною Глобальних Цілей Сталого Розвитку, які ми маємо виконати до 2030 року. То може не варто чекати найгіршого фіналу? Беріть приклад із таких ініціатив та переглянь спосіб свого життя вже сьогодні!

Юрій РИБЧУК,

член ГО «Молодіжне об’єднання
Нове покоління Кам’янщини»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100