31 травня архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій урочисто освятив каплицю на честь преподобного Сергія Радонезького у Першій Черкаській православній гімназії, що діє у селі Думанці неподалік Черкас.

photo_2021-05-31_18-01-40-1

Про це повідомляють у пресслужбі Черкаської єпархії УПЦ (МП).

Ця гімназія є частиною церковно-просвітницького проєкту, що реалізується в єпархії з благословення архієпископа Феодосія. В перспективі вона буде поєднана в єдиний освітній комплекс з Другою православною гімназією ім. святого преподобномученика Макарія на навчальній базі Архангело-Михайлівського собору Черкас.

Фундаторами заміської гімназії є православне подружжя Дегтеренків – Андрій та Катерина, яким вдалося зацікавити як батьків, так і педагогів в організації комплексного навчально-виховного процесу, який органічно поєднаний з трудовим, спортивним, естетичним вихованням. У розпорядженні цього закладу – невелика ферма, власний млин, ставок та інше, що дає можливість утримувати маленьких вихованців початкових класів на повноцінному харчуванні. Є навіть власна конеферма, яка дає можливість займатися іпотерапією – лікуванням хвороб опорно-рухомого апарату за допомогою їзди на конях. Духовне пілклування над цією гімназією доручене настоятелю місцевого храму первоверховних апостолів Петра і Павла ієрею Іоанну Силенку, який очолює відділ релігійної освіти та катехізації Черкаської єпархії. За його допомогою діти навчаються азам церковно-православного життя.

Місяць тому владика Феодосій освятив котлован під забудову власного навчального корпусу гімназії.

Того ж дня, 31 травня, архієпископ Феодосій заклав капсулу у підмур храму у селі Чорнявка під Черкасами. Цей храм присвячений первоверховним апостолам Петру і Павлу і зводиться на місці того, що був знищений пожежею наприкінці липня 2015 року.

photo_2021-05-31_18-01-40

photo_2021-05-31_18-47-37 Історія цього святого храму надзвичайно насичена і цікава. Згадка про неї міститься в «Сказаннях» Л.Похилевича про населені пункти Київської губернії 1864 року. Ця церква була цікавою своєю простотою і надійністю. Над нею здіймалися три невеликих бані, ймовірно, збудовані вже у 90-ті роки, замість зруйнованих більшовиками. Будівля стояла на кам’яному фундаменті, поверх якого покладено великі дубові колоди.

Наразі всі богослужіння зараз звершуються у вагончику поруч з фундаментом.

Владика Феодосій заклав у підмур майбутньої церкви капсулу з пам’ятною Грамотою та частинкою мощів преподобномученика Макарія – небесного покровителя Черкащини.

реклама

Коментарі  

 
+5 #3 Опиум - нариду 02.06.2021 17:16
Амфетамин - гимназистам. Знанаия глубинной психологии - можновладцям.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 Pravda 02.06.2021 14:25
Русский мир шагает по черкасской земле, а "Прочерк" этому радуется.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 щука 02.06.2021 11:44
Кубло гундяєвське.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100