Сьогодні в Черкасах у музеї «Кобзаря» відкрилася унікальна виставка українських жіночих прикрас XVIII-XX століття.


03

– Сьогодні особливий день – День незалежності нашої країни. До цієї дати ми приурочили виставку, де подали ітсорюі руху за незалежність, показали, як піднімали перший прапор в Черкасах тощо. А на нижньому поверсі – в галереї відкрили виставку жіночих прикрас з приватної колекції Ярослави Коваленко. Жоден державний музей не має й десятої частини того, що тут є, - каже директорка музею Ольга Шарапа.

02

Як зазначила колекціонерка, такі прикраси є оберегом українців.

– Наприклад, дукач, міг би бути нашим брендом. Наша нація не з валянками чи вушанками має асоціюватися, а з дукачами, іншими прикрасами, бо це просто щось неймовірне. Творча, високодуховна нація лиш могла таке створити. Мій тато почав колекційнувати з 60 років. І в наших людей було колись в звичному порядку речей це носити. Водночас, кожен регіон мав свій тип, Полтавщина відрізнялися від Чернігівщині, – каже пані Ярослава.

07

У радянські часи доходило й до маразмів.

Як розповідає пан Юрій, батько Ярослави, оскільки не можна було носити за совєтів щось питомо українське, то в дукачі вміщували нагородні медалі.

– Таким чином я знайшов в дукачах медаль 1812 року. Був дукач, де була стерта радянська символіка, а зверху вигравіюваний тризуб, це з Західної України такий собі символ супротиву був зроблений, але його придбати не вдалося, – пригадує Юрій.

09

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100