Начальник Регіонального відділення Фонду держмайна по Київській, Черкаській та Чернігівській областях Вадим Курило, депутатка Верховної ради України–заступниця голови комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа, співробітники Управління ФДМУ у Черкаській області 4 вересня відвідали Уманський тепличний комбінат. Поїздка відбулася у рамках ознайомлення з підприємствами, які завдяки інвестиціям нового власника стали наочним прикладом успішної приватизації.


241525381_3067986880188748_3981280608829827197_n

При приватизації Уманського виробничого об’єднання «Уманьферммаш» шляхом перетворення у відкрите акціонерне товариство «Уманьферммаш» (приватизація завершена у 2004 році) до статутного капіталу не увійшла металево-скляна теплиця площею 1882 кв. м. Згодом з ініціативи ФДМУ її таки виставили на аукціон і держава заробила 327 196,00 грн. Теплицю придбали на аукціоні приватно-орендне сільськогосподарське підприємство «Уманський тепличний комбінат».

Сьогодні новим (прогресивним) власником об’єкт використовуються за призначенням для вирощування томатів, огірків та іншої сільськогосподарської продукції в закритому ґрунті. Високоякісна продукція користується попитом як на внутрішньому ринку, продається в супермаркетах України, так і транспортується на експорт ринки ЄС. А придбаний об’єкт, доповнив комплекс теплиць «Уманського тепличного комбінату», на сьогодні площі теплиць складають більше 30 га.

– Відвідую в різних регіонах підприємства, які довірилися державі, купили якийсь об’єкт і побудували нове виробництво. Бо є випадки коли купується коробка без вікон, дверей, комунікації і будується повністю завод, як в Новоград-Волинському зефірна фабрика. А тут, в Умані, дещо інше. Тут бізнес розширився за рахунок теплиці, яка належала державі. Представник власника розповідав про те, що теплиця та була ні на що не здатна, тож її просто розвалили, щоб побудувати нове тепличне господарство. Це насправді один з прикладів, як за допомогою приватизації держава допомагає залучати внутрішні інвестиції та створювати робочі місця, – каже нардеп Роксолана Підласа.

241185397_3067985993522170_8163750456165691157_n

Окрім того, такі поїздки допомагають нардепу фактично удосконалити вітчизняне законодавство, внести необхідні зміни.

– У суспільстві побутує думка, що приватизація це погано, бо «все державне майно розпродують, а треба, щоб держава займалася». Насправді той багаточисленний досвід показує, що приватний власник краще стежить і за об’єктом, і за землею. Є багато дрібних об’єктів, які працюють по відсталих технологіях, або не працюють взагалі. І їх непогано було б передати у приватні руки, – каже парламентар.

– У нас на Черкащині і в інших областях ФДМУ проводить роботу по пошуку об’єктів. Приватного власника вже отримав Іванківський спиртозавод. Готуються Кам’янський і завод в Косарях. Щодо Черкас, то Черкасижитлосервіс – підприємство, яке було в занедбанні, воно розрахувалося по боргах. Тепер його відновлюють і планують побудувати бізнесцентри. Адмінбудинок який зараз в Жашкові продається, теж може встати міні бізнес-центром, – повідомив начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях Вадим Курило.

IMG_20210904_122829_550

Платять податки і розвиваються. Так каже про підприємство заступник директора тепличного комбінату Андрій Гордій.

– Збирали по 45 кілограмів з метра квадратного. Тепер по 80-90 кілограмів збираємо. І це при зменшенні енергозатрат втричі. Загалом за рік маємо 18-20 тисяч тон продукції, а щодня близько 200. Сезонності тепер немає, вирощуємо продукцію цілий рік. Працюємо за голландськими технологіями. Починали зі ста працівників, а тепер 600-700, залежить від завантаженості роботи. Всіх офіційно працевлаштовуємо, затримок не маємо, – розповідає Андрій Гордій.

Уманський тепличний комбінат заснований ще в 1974 році. Нині, завдяки приватизації, постійно вдосконалюється й розвивається.

Продукція до війни з Росією частково йшла туди. Тепер переадресовується у країни ЄС (20-30%), але насамперед йде на внутрішній ринок. Підприємство має міжнародний сертифікат якості GLOBALG.A.P.

IMG_20210904_130915

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100