На мажоритарному окрузі № 196 у ЦВК зареєструвались двоє Блажевичів. Перший – кандидат у народні депутати від Партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» Сергій Блажевич зареєструвався 11 серпня та вже почав передвиборчу кампанію. Другий – самовисуванець Олександр Блажевич зареєструвався у ЦВК 17 серпня. Схожа ситуація і по виборчому округу № 199, де самовисунувся Анатолій Нечипоренко, який має дуже схоже прізвище із ще одним кандидатом – Валентином Ничипоренком. Черкаська обласна організація Комітету виборців України поділилась з «Прочерком» своїм думками щодо кандидатів-однофамільців, які балотуються по Черкащині.


На переконання Черкаської обласної організації Комітету виборців України, технологія реєстрації кандидатів-клонів, або «двійників» спрямована на зниження кількості голосів за опонента за рахунок виборців, які бажають підтримати кандидата, але не зможуть розібратися у виборчому бюлетені. Однак втрати голосів від такого роду «клонів» мінімальні.

– Протидіяти цьому можна, роблячи наголос в останній агітаційній хвилі на номері кандидата у виборчому бюлетені, що стане відомим за певний час до дня голосування, – розповідає експерт Дослідницько-аналітичного центру «Енігма» Юрій Сас.

На його переконання, технічний кандидат може також стати засобом «чорного піару». Різного роду провокаційні заяви чи акції від імені кандидатів-клонів можуть ввести в оману виборців і здійснити негативний вплив на імідж кандидата, який є мішенню.

Харків’янин Олександр Блажевич працює у ТОВ «Авіант-плюс» охоронцем. Загальний дохід декларанта за минулий рік складає 13 тисяч гривень. У кандидата задекларована земельна ділянка 900 кв. метрів та житловий будинок, площею 68 кв. метрів. Більше ніяких даних у декларації Олександра Петровича не вказано.

Щодо самовисуванця Анатолія Нечипоренка, який балотується по округу № 199 та має схоже прізвище з Валентином Ничипоренком, то кандидат родом із Сум, проживає у Києві. Працює кандидат підприємцем. Загальна сума доходів – 543 тисячі 532 гривні. Він має дві квартири, авто Opel Vectra. На рахунку в банку в Анатолія Нечипоренка лежать 104 тисячі 510 гривень.

За словами Юрія Саса, такі «технічні» кандидати можуть бути створені як самими справжніми кандидатами, щоб привернути до себе увагу, так і опонентами.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Олег 21.08.2012 18:59
Але тепер у цих двох кандидатів буде тема для розмов - про те як їх не хочуть допустити до влади. Так що на мою думку це своєрідний піар колишнього угол...ника Нечипоренка і Блажевича(перши й раз чую про такого але завдяки такій новині про нього дізналась вся область і перш за все його округ).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 МАРГО 21.08.2012 16:02
Тырят российские идеи пятнадцатилетне й давности. А что-то свое придумать слабо!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Адьютант 21.08.2012 13:33
А ще, клонів, як правило, реєструють на рейтингових кандидатів
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Остап 21.08.2012 12:41
Якщо у них все впорядку з документами, то не зареєструвати не можуть.Так що буде цікаво.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #1 Риган 21.08.2012 12:04
Якщо такі клони реєструє ЦВК то мабуть і так зрозуміло що це робота провладних партій :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100