реклама

реклама

Не секрет, що мова людини є певним відображенням її самої. Правильна чітка дикція може зробити людину успішною, а логопедичні дефекти навпаки – стати трагедією всього життя. Раніше професії логопеда не існувало зовсім. Вважалося, що якщо людина має проблеми з мовленням, то це його індивідуальна особливість, яку не можна змінити. Насправді ж заняття з гарним фахівцем можуть дати приголомшливий результат, повністю змінивши якість соціального життя. Про це розмова з найдосвідченішим вчителем-логопедом Лисянщини Галиною Мітюхіною (на знімку), яка має 49 років професійного стажу і сотні вдячних мовних «пацієнтів». Про це пише Вісті Черкащини

yzobrazhenye_viber_2021-12-06_09-26-54-297

– Галино Іллівно, не секрет, що майже всі маленькі діти неправильно або нечітко вимовляють пару букв, однак це, знаю з власного досвіду, проходило сама собою ще до першого походу в школу. Про дефекти мови раніше, за рідким виключенням, майже не говорили. А сьогодні це є проблемою?

– Діти, батьки яких сьогодні звертаються за мовною корекцією, дуже сильно відрізняються від дітей, народжених 10-15 років тому. Це зовсім інше покоління. Раніше у більшості малюків була порушена звуковимова. Завдання логопеда зводилося до того, щоб поставити правильні звуки, автоматизувати їх і диференціювати від інших, схожих за звучанням або артикуляційному укладу. Найчастіше потрібно коригувати шиплячі звуки й так звані сонорні звуки, в основному «л» і «р», рідше свистячі звуки. Вони відпрацьовувалися поетапно на різноманітному мовному матеріалі й поступово входили в мову дитини.

На сьогодні діти, які мають потребу тільки в корекції звуковимови, зустрічаються все рідше і рідше. Зараз за допомогою звертаються батьки молодших дошкільнят, які в 3-3,5 і навіть в 4 роки практично не розмовляють. У них обмежений активний словник, пасивний словник також не відповідає віку. Граматичний лад мовлення також не розвинений відповідно до віку, тобто малюки плутають займенники чоловічого і жіночого роду, закінчення дієслів, прикметників.

– Яка причина цього явища, і як запобігти дефекту мовлення?

– На державному рівні причина таких змін сформульована як «генетична втома нації». На мій погляд, причин багато: екологія, якість повітря, води, їжі, генетичні захворювання. Це і особливості перебігу вагітності, пологів, і недоліки виховання, зокрема відсутність повноцінного спілкування батьків з дитиною. Спілкування, як не прикро, у сучасних батьків часто замінюють ґаджети. Діти чудово їх освоюють, чим дуже вражають батьків. Однак, практика показує, що використання смартфонів, планшетів знижує пізнавальний інтерес, мотивацію до спілкування, а також сильно перевантажує психіку малюків. Тому я завжди наголошую: краще живого спілкування для розвитку мовлення дитини немає нічого.

– Які б ви дали поради батькам, у яких є діти з порушенням мовлення?

– Ніколи не порівнюйте свою дитину з іншими дітьми, які добре розмовляють, читають, пишуть, завжди розмовляйте з дитиною чіткою правильною мовою, використовуйте кожну вільну хвилину для розмови з дитиною. Частіше спонукайте дитину розповідати про побачене на прогулянці, у парку, на вулиці, дорогою в дитячий садок, збагачуйте дитячу мову прислів’ями, приказками, загадками, образними народними виразами, читайте з нею книги. Так швидше розвивається її зв’язне мовлення. За потреби звертайтесь за консультацією до логопедів, де ви зможете отримати поради щодо допомоги своїм дітям в нелегкій справі виправлення недоліків мовлення.

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Перехожий 15.12.2021 05:30
А чарез памперси до шести років не можуть користуватися ні нічним горщиком ні унітазом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Жах 14.12.2021 16:17
Згідно з правописом, правильно-ГАДЖЕТИ
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100