реклама

реклама

31 серпня працівники Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» долучилися до акції «Тарасова верба», приуроченої 200-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, посадивши гілочку верби біля музею Б.Хмельницького.

Перебуваючи на засланні на Кос-Аралі, Тарас Шевченко знайшов на дорозі гілочку верби, посадив її, дбайливо доглядав і незабаром виросла верба, під тінню від якої любив відпочивати Тарас Григорович. У 1963 р., напередодні 150-літнього Шевченкового ювілею поет Андрій Малишко привіз гілочки верби із Казахстану. Їх було посаджено в Києві біля Спілки письменників та у голосіївському будинку поета Максима Рильського.


Організаторами акції «Тарасова верба» є заслужений працівник культури, голова ВГО «Поступ жінок-мироносиць» Зоя Ружин, Благодійний фонд «Троянди й виноград» ім. Максима Рильського та Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського. Метою акції є збагачення духовного і природного довкілля з метою виховання підростаючого покоління на кращих традиціях українського народу. Зої Володимирівні надано дозвіл на заготівлю гілочок Шевченкової верби із музею Максима Рильського. Саджанці Шевченкової верби висаджуватимуться по містах та селах України, а особливо, в Шевченковому краї, на Черкащині на знак пам’яті про великого Поета.

Життя та творчість Т.Г.Шевченка тісно пов’язані з Чигиринщиною. Поет двічі побував в Чигирині, багато його поетичних та мистецьких творів присвячено нашому краєві. Тож нещодавно Зоя Ружин та вчені-шевченкознавці відвідали Чигиринщину. Вони збирають землю з тих куточків України, де побував Т.Шевченко. До цієї колекції долучилася і часточка нашої землі з Замкової гори в м.Чигирин, с.Суботів та Холодного Яру. А на Чигиринщині відтепер росте Шевченкова верба.

Олена Трощинська, молодший науковий співробітник, НІКЗ «Чигирин»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100