реклама

реклама

У суботу черкаський ПК «Дружба народів» став як ніколи мистецьким та співочим. Тут відбувся відбірковий конкурс для вокалістів та ансамблів на участь у мистецькому фестивалі «Шлях до Тараса».

На участь у фестивалі надійшло аж 180 заявок. Показати свої вокальні таланти приїхали у ПК «Дружба народів» не лише черкаські діти, а й учасники з Сум, Умані, Тального, Шполи, Золотоноші та інших населених пунктів. А також прислали свої демоверсії виступів колективи з віддалених областей – Чернівців, Рівного, Горлівки, Сєвєродонецька.

Серед членів журі – заслужені працівники культури, заслужені та народні артисти України. Вони оцінювали всіх конкурсантів за кількома критеріями: «Сценічна культура», «Рівень музичного супроводу», «Відповідність теми» та «Виконавча майстерність».

На фото – поважне журі

На фото – поважне журі


Найголовніша умова для участі – тема виступу повинна бути близькою до постаті відомого письменника та художника Тараса Шевченка.

Скрізь у Палаці лунає дитячий спів: біля гардеробу дехто відспівує «мі-ме-ма-мо-му», кілька дівчаток біля зали нервово повторюють текст пісні, однак найголовніше дійство відбувається вже у самій залі, бо ж там виступають на сцені юні таланти.

На учасників зі сцени споглядав Великий Кобзар

На учасників зі сцени споглядав Великий Кобзар


Біля дивана поправляє волосся своїй донечці Софійці Домчук її мама Оксана. Дивувати черкаське журі співом вони приїхали зі Шполи. Оксана Домчук запевняє: донька перед виступом не хвилюється, бо ж звикла співати на сцені. А готувалася дівчинка «з пелюшок» – виконує українські пісні від народження.

– Вона у нас справжня українка. Дуже любить усю цю тематику. Сама пише вірші, співає, – розповідає про доньку пані Оксана.

Софійка Домчук співає разом з усією сім'єю

Софійка Домчук співає разом з усією сім'єю


Вона до таких заходів ставиться позитивно.

Такий конкурс розвиває патріотизм, любов до свого краю, до своєї пісні, розвиває відчуття українства. Ми співаємо українські пісні вдома, усією сім’єю. Для нас це справжнє задоволення, – каже Оксана Домчук.

З міста Золотоноші, щоб виступити на сцені, приїхала й Ірина Михайлик. Співати вона почала з 4 років. Каже, творчість Тараса Шевченка їй подобається. Її улюблений вірш – «Садок вишневий коло хати…»

Ірина Михайлик співає з чотирьох років

Ірина Михайлик співає з чотирьох років


– Сьогодні я виконувала пісню на слова Шевченка «Бандуристе, Орле Сизий…» Вона мені дуже подобається. Сподіваюся, ця пісня усім принесе радість, – каже Ірина.

Кілька хвилин тому зійшла зі сцени учасниця ансамблю «Белісімо» Анастасія Білоус. Вона щаслива, тому що її колектив отримав за всіма критеріями максимальні 10 балів, виконавши пісню Василя Зінкевича «Шлях до Тараса». До виступу, каже Настя, готувалися протягом місяця:

– Нам дуже сподобалося виступати. Судячи з балів, я думаю, що нам усе вдалося. З дитинства ми вивчаємо Шевченка, тому ця тема мені дуже близька. Крім того, це – наша історія, наша спадщина, ми повинні її знати.

Організатор фестивалю «Шлях до Тараса», почесний президент ПАТ «Азот» Валентина Жуковська такої кількості учасників не очікувала.

Радує, що участь захотіли взяти не лише виконавці з Черкащини, а й колективи з Донецької, Чернівецької, Сумської та інших областей. Сьогодні діти показують нам, як можна по-новому прочитати твори Шевченка, – ділиться враженнями Валентина Борисівна.

Організатор фестивалю Валентина Жуковська не очікувала такої кількості заявок на участь

Організатор фестивалю Валентина Жуковська не очікувала такої кількості заявок на участь


За її словами, фестиваль «Шлях до Тараса» стане щорічним.

– Особливо важливим буде 2014 рік, коли святкуватимемо 200-річчя від дня народження нашого Великого поета. Це буде масштабна, всеукраїнська акція. Я впевнена, що саме наші діти, які зростають на цій землі, покажуть, як добре вони знають спадщину Шевченка, – говорить організатор фестивалю.

Ще раз подивитися на творчість талановитих дітей можна буде вже на гала-концерті фестивалю, який відбудеться 3 березня у ПК «Дружба народів».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100