реклама

реклама

За словами Уповноваженого з прав людини в Черкаській області Максима Тептюка, в регіоні сьогодні працюють п'ятеро осіб, які реагують на порушення прав громадян. Він запевнив усіх присутніх, що надалі команда активізуватиметься.

IMG_20240318_113614


– Приємно, коли про область, в якій працюю, говорять в позитивному ракурсі. Давайте будемо підтримувати цю планку, робити все, щоб права людей в Черкаській області були захищені, – відповів Максим Тептюк.

Максима Тептюка було представлено як представника по області на інформаційному заході «Головні аспекти роботи Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в умовах збройної агресії РФ проти України», який відбувся в Черкасах за участю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Омбудсмен наголосив, що самому йому не вдасться все охопити, і представив пана Максима, який, наголосив гість, має всі повноваження, що й Лубінець, однак лише на території Черкащини.

До слова, у Черкасах вже відкрили регіональний центр захисту прав людини, додав Лубінець. Його офіційно презентують після ремонту.

Про зарплати і засуджених у війську

Після презентації роботи Дмитро Лубінець говорив із громадськістю. Так, міський голова Кам'янки Володимир Тірон відмітив, що омбудсмен сам родом із Донеччини, а отже розуміє актуальні проблеми українців зсередини.

– Нас усіх тут об'єднує одна головна проблема: війна і перемога. У зв'язку з цим у мене є три питання.

По-перше: ви впливаєте на прийняття закону про легалізацію допомоги ЗСУ, або силам оборони місцевого самоврядування? Це досі не прийнято. Друге: як ви ставитеся до заробітних плат державних чиновників, які більші за мільйон, коли ми працюємо на перемогу? Третє: як ви ставитеся до мобілізації на захист засуджених?, – звернувся Володимир Тірон до уповноваженого ВРУ з прав людини.

Дмитро Лубінець відповів, що в Донецькій області він почав «воювати» з «Партією регіонів» ще в 2004 році, під час роботи в виборчому штабі кандидата на Президенти Віктора Ющенка.

– Тоді вже всі ставилися до мене з пересторогою. Я завжди йшов з позицією, що Україна – українська мова, навіть був одягнений на бордах у вишиванку українську. Показник того, що за мене голосували – це показник того, що Донеччина насправді не хотіла бути частиною так названого російського світу, – згадав початок своєї кар'єри Дмитро Лубінець.

– Щодо зарплат. Зараз усі повинні бути включені до процесу підтримки Збройних сил України. Заробітні плати понад мільйон гривень категорично не сприймаю. Я проти того, що всі повинні отримувати маленькі заробітні плати, але не може бути понад мільйон. Я особисто, коли був депутатом, виступав проти заробітної плати керівника Укрпошти, яка складає мільйон вісімсот в місяць. Не розумію, звідки ми можемо брати такі великі заробітні плати для топ-чиновників.

Засуджені – одна з позицій, яку я підтримую. На закритій зустрічі був присутній міністр оборони України Рустем Умєров, тоді був головнокомандувач Валерій Залужний, був начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала, я публічно підняв це питання. Під час відвідування виправних колоній, не було жодних установ, де до моїх підлеглих не підійшли хлопці та дівчата, які відбувають покарання. Кажуть «Чому нас не залучають?». Є випадки, коли кажуть «Мобілізуйте мене, я готовий піти повоювати, перемогти, повернутися назад і закінчити строк». Вони можуть працювати на підприємствах, виготовляти якусь допомогу. Є засуджені перший раз у житті, можливо з необачності.

Дмитро Лубінець подякував черкащанам за те, що в області не порушують права людини. Він подякував місцевому самоврядуванню за швидку реакцію на проблеми громадян.

– Хочу окремо подякувати вам за те, що ви, за моїм аналізом, – одна з найкращих областей. У багатьох регіонах я вказую на заклади, де відбуваються системні порушення, у вашій області я не можу назвати жодного такого закладу, – звернувся до присутніх омбудсмен.

Про недоступність укриттів для людей з інвалідністю

IMG_20240318_113241 Переселенець із Херсона з обмеженими можливостями Михайло Лебєдєв розповів, як евакуювався з дружиною, паралімпійською чемпіонкою Яною Лебєдєвою. Їм вдалося вибратися з-під російської окупації, коли ще не було «зелених коридорів», і подякував тим, хто допоміг.

– Після переїзду нам довелося побувати в різних містах. У самому Херсоні, Одесі, інших містах України не приділяли увагу безпеці, а саме: доступності до укриттів, бомбосховищ. Основне питання: забезпечення житлом. Держава надає житло на перший період часу, поки внутрішньо переміщена особа влаштовується. Людині на кріслі колісному влаштувалися у програмі з поліпшення житлових умов, на мій погляд – непідйомно, – сказав Михайло Лебєдєв.

Дмитро Лубінець зазначив, що перша леді країни запустила велику кількість проектів, які залучають грантові кошти. Вони спрямовані на облаштування укриттів, умов доступності для людей з інвалідністю різного характеру, щоб вони могли максимально швидко та безпечно дістатися до цих місць.

– Уряд може сказати, що у нас, станом на зараз, недостатньо фінансування для придбання житла пільговим категоріям. Проте, зазначені категорії будуть у мене в пріоритеті, – пообіцяв Уповноважений ВРУ з прав людини.

Також звернувся журналіст та редактор телеканалу «Антена» Валерій Воротник із питанням про мобілізацію, придатність військовослужбовців.

Омбудсмен відповів, що є дійсно багато порушень під час проходження ВЛК, зокрема: більшість комісій займаються корупційною складовою.

– Було багато звернень до нас, що людина абсолютно здорова, а просить зробити її хворою. Трапився випадок, коли в людини за документами була вирізана нирка, потім виявилося, що вона ні разу не зверталася в лікарню. Інша проблема: коли людина хвора, а їй ставлять «здорова», – пояснив Дмитро Лубінець.

Накінець уповноважений ВРУ з прав людини подякував захисникам та захисницям України.

Про Червоний Хрест

– У Черкасах відверто поспілкувався з понад сотнею рідних зниклих безвісти за особливих обставин, полонених військовослужбовців військових частин, які дислокуються у Черкаській області» – розповів Дмитро Лубінець вже після офіційної частини в Черкасах на зустрічі з рідними зниклих безвісти за особливих обставин і полонених військовослужбовців військових частин, які дислокуються у нашій області.

Також на зустрічі були представники МКЧХ, Координаційного штабу з питань поводження військовополоненими, СБУ, Національної поліції України, Державної прикордонної служби, військових частин.

Обговорили роботу Координаційного штабу, питання доступу МКЧХ до українських військовополонених, які знаходяться в РФ або на ТОТ України.

– За час діяльності штабу вдалося повернути з російського полону 3 135 військовополонених, із яких 147 — це цивільні заручники. Чи це великий результат? Напевне, для 3 135 українських сімей це величезний результат. Для всіх решти він ще неефективний. Наше завдання — звільнити абсолютно всіх з російського полону.

Лубінець пояснив рідним, що статус зниклого безвісти не означає, що людина загинула.

– Дуже часто зниклі безвісти перебувають у полоні, але їх не може підтвердити МКЧХ. Наголосив, що під час обмінів ми проводимо опитування звільнених з полону і запитуємо чи бачили вони представників МКЧХ. І поки що не було ЖОДНОЇ позитивної відповіді.

Юлія Капуш

реклама

Коментарі  

 
-1 #4 Петрович 21.03.2024 18:30
Але то не точно...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #3 правда 19.03.2024 23:10
це мабуть пишу ображені червонохрестовц і
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Хвєдя 19.03.2024 22:39
Ваще такий жосткий шо аж страшно. Бивають же такіє жосткі і твьорді уповноважені.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Друга жорстока відповідь! 19.03.2024 13:39
Не щадить хрестоносців! Цими своїми двома жорстокими випадами він запевнив усіх, що саме в нього є всі права! А решта безправних повинна чекати мовчки!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100