реклама

реклама

Зараз – не 1990-ті роки, щоб відгороджуватися від сусідів. І для відчуття спокою та безпеки зовсім не обов’язково оточувати свою «фортецю» кам’яними стінами. До такого висновку дійшли в черкаському спортготелі «Селена» й вирішили запропонувати заможним людям проживання в умовах єдності безпеки і відчуття свободи. Адже не секрет, що саме таке відчуття з’являється в людини, коли вона із задушливого міста потрапляє в обійми «дикої» природи.

Спортготель «Селена»: сучасна інфраструктура буквально «вписана» у природний ландшафт

Спортготель «Селена»: сучасна інфраструктура буквально «вписана» у природний ландшафт

Від тенісного клубу до заміського комплексу сімейного відпочинку

– «Селена» бере свій початок від потужної тенісної бази. Але тут, поблизу Черкас, настільки чарівна місцевість, що дуже швидко постійними гостями нашого закладу стали не тільки тенісисти, – розповідає генеральний директор спортготелю «Селена» Олег Чуйко. – Тут, крім одного з найкращих у Черкасах ресторану, з’явилися басейни, потім – пляж. Здавалося б, черкащан пляжем не здивуєш. Але наш пляж на березі Дніпра – нарівні якісного турецького!

Пляж на «Селені», як кажуть, на рівні якісного турецького

Пляж на «Селені», як кажуть, на рівні якісного турецького


На «Селені» з самого початку рішучо відмовилися від спокуси перетворити спортготель на елітарний клуб для обраних. Вона завжди була відкритою для кожного, хто може собі дозволити комфортний і якісний відпочинок на лоні природи. Наступного року планують організувати спа-салон із сірководневими ваннами. А цьогоріч тут реалізовано таку ідею: на прилеглому острівці встановили альтанки, мангали і організувати такий собі барбекю-клуб.

– При цьому в нас не буває шумних дискотек, гулянок. Діє режим нічної тиші, – зауважує Олег Чуйко. – От до нас постійно приїздить на кілька днів бізнесмен із Києва. Я питаю його, заради чого. А він відповідає: надихатися і відіспатися!

Олег Іванович розповідає, що найчастіші гості «Селени» – це сім’ї із дітьми, які знімають тут комфортабельні номери в будиночках для відпочинку. Територія, хоч і не ізольована від зовнішнього світу, але охороняється, і кожен почувається в цілковитій безпеці. Тут немає хуліганів, наркоманів, автомобільних вихлопів і заводських труб. Діти мають для прогулянок та ігор на природі величезні простори. Спеціально для малих на «Селені» придбали кілька десятків велосипедів.

– І от, – розповідає Олег Чуйко, – ставши заміським комплексом сімейного відпочинку, ми замислилися: а чому б не запросити сюди людей не на день-два, а для постійного проживання?

Життя без парканів

Сказано – зроблено. У природному парку спортготелю було виділено ділянку під приватну забудову.

– Одразу вирішили: не будемо іти шляхом тих, хто зводить на берегу Дніпра цілі «царські села» з високими парканами, – каже Олег Іванович. – Це – територія рекреаційного призначення, і ми зберігаємо за нею цей статус. Але хто сказав, що не можна поєднати проживання і відпочинок? Ділова людина після важкого, напруженого дня повинна мати можливість удома відпочивати, не думаючи ні про які хатні проблеми. З іншого боку, в неї буде можливість, оселивши свою родину серед високих сосен на березі річки, при цьому забезпечити її всім необхідним для комфортного проживання.

Перший будинок майбутнього екологічного містечка вже готовий

Перший будинок майбутнього екологічного містечка вже готовий


За практичну реалізацію ідеї котеджного містечка, яке назвали «Park House», взялося ПП «ДІ Проект».

– Ми ставимо собі завдання запровадити в Черкасах новий спосіб життя людей, – розповідає заступник директора підприємства Леся Дмитренко, яка керувала проектуванням містечка. – Йдеться про зону зеленого, комфортного, тихого сімейного відпочинку.

Містечко складається з приватних ділянок, кожна з яких розміром у 7 соток. Але ділянки не розділені парканами (хіба що – невеликими живими огорожами) і, оскільки це земля рекреаційного призначення, на них не вестиметься господарська діяльність. Крім будинків, кожний із яких за своєю суттю є справжнім приватним будинком відпочинку й може слугувати і дачею, і місцем цілорічного проживання, на ділянках можна розміщувати альтанки, мангали та інші невеличкі споруди рекреаційного призначення. Мешканці будинків укладають між собою договір про умови спільного проживання в містечку, в яких ітиметься і про режим тиші, і про паління вогнищ, і про вигул собак, і про обмеження пересування містечком на автомобілях (для машин гостей виділена окрема стоянка). У цьому об’єднанні людей, зацікавлених у спільному екологічному проживанні, не повинно бути непорозумінь.

Як каже Олег Чуйко, «екологічний стиль життя – це не тільки життя серед природи. Екологія повинна бути в голові, це – розуміння того, що ти живеш у гарних умовах сам і не повинен заважати іншим». Одним словом, ідея – створити одну велику комуну, де не потрібно буде боятися, що твоя дитина випадково зайде на територію сусіда, і той її звідти вижене. Такий стиль життя дуже поширений у Європі, чимало подібних містечок є й у Києві. Тепер цей стиль приходить і в Черкаси.

Дизайн будинків поєднує традиційність дерев’яної конструкції із сучасним плануванням

Дизайн будинків поєднує традиційність дерев’яної конструкції із сучасним плануванням


– Турботи про оселю для того, хто придбає будинок у «Park House», закінчуються одразу після того, як він придбав ділянку, обрав проект майбутнього будинку й підписав договір, – розповідає Леся Дмитренко. – Далі – тільки комфортне проживання. Наявна вже сьогодні інфраструктура «Селени» дозволяє не думати ані про охорону свого обійстя, ані про місце, де можна пообідати з діловими партнерами чи друзями (є ресторан), ані про місце для занять спортом. Тут є відповідальні за прибирання території та будинків, сантехник, електрик, столяр, няні. Діє пральня. Інтернет – сучасний, високошвидкісний. І все це – на фоні чудової природи. Такий оазис у наших місцях важко знайти.

Що таке по-справжньому екологічний будинок?

Проживання на екологічно чистій території зобов’язує, щоб і до будинків пред’являлися найвищі екологічні вимоги. Тому від ідеї залучати для будівництва вітчизняну сировину вирішили відмовитися. Вивчили величезну кількість пропозицій, які зараз існують на ринку. І зупинилися на продукції фінської компанії «Kuusamo».

– Фінляндія славиться своїми дерев’яними будинками, – розповідає представник «Kuusamo» в Україні Валерій Корчевський. – Вони якісні, теплі й довговічні.


Компанія пропонує своїм клієнтам більше сотні готових проектів дерев’яних котеджів, які на бажання замовника можна доопрацювати. Охочі можуть замовити цілком оригінальний проект. Поставивши матеріали, компанія не умиває рук, а уважно контролює процес збирання і протягом багатьох років несе відповідальність за стан будинка.

За словами Валерія Корчевського, фінська якість ґрунтується на двох складових: матеріали і збирання.

– У Фінляндії дерева живуть у холоді, ростуть повільно, – розповідає пан Корчевський. – Як результат, їхні сосни та ялини – міцніші й менш смолянисті. Порівняно з фінською деревиною наша – наче вата. Дерева фіни ріжуть тільки взимку, коли немає сокоруху, не те що у нас у Карпатах. У Фінляндії скурпульозно дотримуються технологій сушки, щоб потім дерево не крутило, не рвало. Коли фінське дерево береш у руки – це зовсім особливе відчуття.

Як твердить Валерій Корчевський, технологія збирання будинку також сильно відрізняється від прийнятої в Україні, Білорусії та Росії. Колоди дуже щільно підганяються, і між ними не помітиш ані найменшої щілини. І, що характерно, з плином часу нічого не змінюється. Пан Валерій споруджує фінські будинки вже 14 років, і ті, що він будував на початку, нічим не відрізняються від найновіших.

Якість збирання – це не тільки енергозбереження (що теж дуже важливо), а й збереження конструкції. Будинки, які дехто складає із неякісного матеріалу, під тиском меблів та снігу осаджуються, деформуються, змінюють свою структуру. І, як наслідок – тріскаються склопакети, а двері перестають закриватися. З фінськими будинками такого не трапляється ніколи.

Використовуючи екологічну деревину, яка ніколи не піддавалася впливу ані чорнобильської радіації, ані вихлопних газів, фіни вважають за необхідне застосовувати й екологічні способи обробки – в них майже все на водній основі.

– І все чудово зберігається! – каже Валерій Корчевський. – Єдине, що треба зробити – через п’ять років підфарбувати будинок ззовні. І все!


На «Селені», запрошуючи для виконання робіт «Kuusamo», враховували й ту обставину, що дизайн будинків цієї компанії поєднує традиційність дерев’яної конструкції із сучасним плануванням і красивим зовнішнім виглядом. Площа будинків від 100 квадратних метрів і більше.

Нині територія майбутнього містечка готова до забудови. Навіть змонтовано один будинок, і охочі можуть, звернувшись до Олега Чуйка, оглянути його. Отже, проект уже в стадії здійснення.

– ...От ви кажете, що будинок повинен бути фортецею, – наприкінці розмови з нами зауважив Олег Чуйко. – Авжеж, це правда. Коли ти після роботи повертаєшся туди, де навколо – жива природна краса, де тебе ніщо не переймає, не турбує, туди, де твоїм близьким добре, і тобі добре разом з ними, – хіба це не найкращий захист від того шаленого світу, який щодня нас атакує? Ось що сьогодні означає – справжня фортеця.


реклама

Коментарі  

 
0 #26 Иван Ильич 12.10.2013 23:01
Русскому интелЕЕгенту: Очень интересно, что русский интеллигенто-д***ло-селофоб ставит выходца из села, гопника и наркомана в один ряд. Панаехали!!! )))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #25 русский интеллигент 17.09.2013 08:29
главное чтобы там не было выходцев из села, гопников и наркоманов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #24 Черкаське РУВР 16.09.2013 08:44
Игорь Бакай в свое время подсуетился и забрал базу в Черкаського РУВР, теперь селена. Часть ПЗС имеют и СБУ на всех остальный на**ать будут строить. Сейчас новое время.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #23 девушка 12.09.2013 11:40
Незнайке: Куда уж нам убогим до Вашей натуральной красоты?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #22 незнайка 12.09.2013 10:20
Наверное не только мне было бы интересно увидеть поднадзорную наблюдательную охраняемую девушку без макияжа Свои блохи не кусаются Экран запахов не передает
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #21 девушка 12.09.2013 08:21
Будячку: Сразу видно что Вы ни разу на Селеновском пляже не были. Иначе Вы бы знали, что приносить с собой продукты и напитки туда ЗАПРЕЩЕНО! За этим четко следят. Ни разу за все лето я не наблюдала лежащих там гопников, тем более на голом матрасе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #20 будячок 11.09.2013 16:18
Цитую observator:
Це – територія рекреаційного призначення, і ми зберігаємо за нею цей статус. Але хто сказав, що не можна поєднати проживання і відпочинок? ====================== А Законы читать - не царское дело? ЗАКОН запрещает капитальное строительство в рекреационных зонах!

водойми та прибережні смуги - достояніє народа, стало доСТОЯнієм "селенівських" нуворішей... і порівнювати з туреччинами!? :zzz не цікаво напісано... Цитую девушка:
Все летние выходные загорали на Селене. Слава Богу их расценки и отдаленность от города отсекают то бы*ло и гопников с пивом и матами которыми кишат пляжи города.


цікаво бачити ТАКИХ панянок на типу селенівських пляжах: шезлонг, на ньому матрац (перед цим на ньому лежало мокре тіло гопника або бидла з пивом) без покривала (економим), сумка-трансформемр, з якої (культурно) виглядає 1 - 2-х літрова пл. пива, пакет насіння, і починається томне стріляння очиками туди-сюди... бачили, оцінили :P :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #19 observator 11.09.2013 09:08
Це – територія рекреаційного призначення, і ми зберігаємо за нею цей статус. Але хто сказав, що не можна поєднати проживання і відпочинок? ====================== А Законы читать - не царское дело? ЗАКОН запрещает капитальное строительство в рекреационных зонах!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #18 Loki 10.09.2013 21:49
З.Ы. Согласен с тем что свой клиент у селены есть. Хотя я бы назвал его скорее пациентом. Свой "город солнца" или "черкасская христиания"? На 7 сотках для аборигена наворовавшего на современную "коммунальною халупу", без забора между участками и с "джентльменским договором" спільного проживання в стране где вообще нет никаких законов, а власти закон не писан? Ну это надо сильно болеть или также сильно ностальгировать по коммуналкам, малосемейкам,....Теперь уже в масштабах аж 7 соток! Спасибо посмеялся))). Приглашайте сразу киношников. Сериал "селеновские войны - Live" не заставит себя ждать)). Думаю, здесь не без причины, сознательно умалчивается основной принцып личной собственности- "мой дом - моя крепость!". Каждый желающий убедится в его незыблемости может проехать дальше этих коммунальных селеновских в сторону свидивок-сокирно-елизаветовка-тубильцы... глядя в сторону уничтоженного берега днепра))). Это тоже там хатынки селеновских клиентов тулятся у воды? Отож!))))).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #17 Ле Бурже 10.09.2013 17:41
Цитую Ле Бурже:
Мда..... Больше сказать не чего! В зоне реакриации строить сооружения запрещено в том числе и жилые дома. Зона реакриации в моем понимании предназначена для всех, а не для избранных. Истинное название статьи и цель ее размещения на мой взгляд это проверка общественного мнения на содание очередного элитного городка.
Интересно когда Бочка сделает подобное заявление? :-?

Хотя кого общественное мнение сейчас интересует :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100