Ця історія почалася в 2001 році. Життя київської бізнес-леді Євгенії Рожевої (ім'я та прізвище змінено з етичних міркувань), якій на той час виповнилося 48 років, складалося цілком успішно. Доньки, яких вона виховувала сама, без чоловіка, виросли. Грошей в сім'ї вистачало. Рожева займалася підприємницькою діяльністю, певний час навіть керувала київським ЦУМом. Якось знайомі розповіли їй про якусь ясновидицю з Умані, яка може передбачити, яке ділове починання принесе успіх, а яке – приречене на провал. Запропонували з'їздити до неї разом. Візит до ворожки виявився для Рожевої корисним – за її порадою вона підписала міжнародний контракт, що згодом видався досить вигідним. Однак Євгенію вразило, в яких поганих умовах, практично в убогості, проживає ворожка. Дізнавшись про неї детальніше, вона з'ясувала, що 54 річна Ліна Жанівна дуже хвора і потребує операції на серці, яку можуть зробити тільки в столиці, переповідають історію «Факти».


«Провидиця посварила жінку з дочками, переконавши її, що вони хочуть від матері тільки грошей»

– Я влаштувала Ліну в київську клініку, там її обстежили, поставили кардіостимулятор, – пригадує Євгенія Рожева. – Після операції ніхто з рідних її не провідував. Мені було шкода самотню жінку. Почала відвідувати її, приносити продукти. Після виписки виявилося, що пацієнтці необхідно ще якийсь час бути під наглядом медиків, і я зняла для неї квартиру.

Із вдячності ворожка продовжувала консультувати Рожеву в її ділових починаннях. Утім, прогнози справджувалися не завжди. У разі невдачі провидиця розводила руками: «Ну що ж, моїх сил не вистачило, щоб змінити долю». Із кожним днем аферистка все викликала все більшу довіру до підприємниці, намагаючись повністю підпорядкувати її собі! За допомогою нехитрих психологічних прийомів Ліна Жанівна змогла відсторонити Рожеву від спілкування з друзями, знайомими і навіть рідними.

– Вона могла сказати: «Відчуваю, що ця людина заздрить тобі, бажає зла», – і Євгена припиняла спілкуватися із своїм знайомим, – розповідає адвокат Дмитро Власенко. – Розсварили жінку з її дочками. Вселяла їй думки про те, що доньки хочуть від неї тільки грошей і мріють скоріше заволодіти добром матері. Дівчата до того часу жили окремо, і мати перестала з ними спілкуватися.

А з часом якось само собою сталося, що Євгенія... переїхала жити до Ліни Жанівни, оскільки хворій жінці потрібна була постійна допомога: прибирати, прати, готувати. Чому не найняти доглядальницю або помічницю по будинку? Ворожка не дозволяла. Їй хотілося, щоб поруч була «не чужа людина, а рідна, ненаглядна Женечка». Доходило до того, що Євгенія не могла одна з'їздити на ділову зустріч, щоб через півгодини в телефонній слухавці не пролунав слабкий голос: «Де ти? Швидше повертайся, у мене, здається, знову напад».

– Ми часто розмовляли про своє дитинство, згадували батьків, – продовжує Рожева. – Ліна розповідала про себе: батько, француз за походженням, був знаменитим хірургом, мати – директором дитячого будинку в Ульянівці Кіровоградської області, вихованці якого до цих пір пишуть їй вдячні вітальні листівки. У такій сім'ї дівчинка відчувала себе оточеною рідними людьми. Я ж зізналася Ліні, що все життя мріяла про братика або сестричку, і згадала, як мама одного разу запитала мене, п'ятирічну: «Не хочеш братика?» Незабаром після цієї розмови я побачила маму в бандажі для вагітних? На цьому мої дитячі спогади переривалися...

Аферистка була тонким психологом, добре відчувала настрій своєї благодійниці. Одного разу вона заявила, що «відчула присутність у світі» рідного брата Євгенії. І пояснила: «Бачу, що мати відмовилася від нього ще в пологовому будинку, потім хлопчика взяла на виховання інша сім'я. Його звуть Костянтин, він молодший на п'ять років і наразі знаходиться за межами країни». Євгенія навіть не згадала про те, що зовсім недавно сама розповіла ворожці історію своєї родини. До того ж, запитати про справжні події 40-річної давнини було вже нікого – батьки Рожевої давно померли, братів і сестер не було. Євгенія повірила ворожці беззастережно.

«Коли Ліна зажадала квартиру для своєї дитини, я купила її й кілька років виплачувала кредит»

Далі почалося справжнє безумство. Ліна Жанівна сказала, що «встановити астральний зв'язок» із Костянтином поки не в змозі. Жінки взялися їздити по пологових будинках і дитячих притулках, намагаючись відшукати сліди покинутого малюка. Пошуки не увінчалися успіхом. Однак незабаром провидиця оголосила, що «відчуває Костянтина, тому що зараз він знаходиться в Києві. Жінки цілими днями вдвох блукали містом, ворожка буквально вишукувала брата Євгенії в дворах і під'їздах: «Тут він був зовсім недавно! Але вже пішов...» Одного разу, забігши в якийсь старий будинок, Ліна вискочила звідти з переляканим обличчям: «Я тільки що його бачила, ми говорили кілька хвилин! Але з тобою він побачитися не може, за ним стежать. Я дала йому твій номер телефону, тобі зателефонують». І правда, в той же вечір на номер Євгенії зателефонувала якась жінка. Представилася коханкою Костянтина, розповіла про його нелегке життя – у чоловіка проблеми з законом, нелегально торгує зброєю, ховається то в Америці, то в Європі. У грошах абсолютно не має потреби. Навпаки, дуже багатий і навіть готовий матеріально допомагати старшій сестрі. Ось тільки дзвонити сам не зможе: його номери знаходяться «на прослуховуванні», тому зв'язок доведеться тримати за допомогою SMS-ок.


Перше повідомлення з мобільного теж не змусило себе довго чекати. Брат Костянтин написав, що дуже любить сестру, про яку дізнався від доброго ангела (малася на увазі, звичайно, Ліна Жанівна) і сподівається на зустріч, яка відбудеться незабаром.

Євгенія Рожева була щаслива, що в неї знайшлася рідна людина. Повідомлення на мобільний почали приходити регулярно, брат коротенько інформував про свої пригоди (міліція шукає, кримінальні конкуренти зживають зі світу) і обіцяв, що за першої ж нагоди влаштує побачення з сестрою. Ось тільки зустріч з різних причин постійно відкладалася – з вересня на листопад, з осені на весну, потім на наступний рік тощо. А жінка просто марила бажанням побачити братика.

Ліна теж не втрачала часу дарма. Несподівано вона згадала, що знала Костю ще хлопчиком, коли він був вихованцем у школі-інтернаті, яку очолювала її мама. З вуст ворожки полилися шокуючі подробиці: як підліток ступив на шлях криміналу, як поступово став правою рукою ватажка злочинного угруповання, а коли того розстріляли під час розбірок, очолив банду з торгівлі наркотиками і перепродажу зброї.

Для переконливості провидиця йшла на всілякі хитрощі. Наприклад, говорила Рожевій: «Зараз у Печерському суді триває процес над кримінальним авторитетом, який дуже добре знає вашого брата. Давайте його розпитаємо».

– Ми їхали до суду, і в перерві вона з упевненістю підходила до підсудного, – каже Євгенія. – Зверталася до нього: «У залі знаходиться жінка, брата якої ви добре знаєте». Вона вказувала на мене, називала моє прізвище. Підсудний говорив: «Ні, такого я не знаю». Тоді, повертаючись до мене, вона шепотіла: «Бачили, як він нервово відреагував? Ну, а те, що відмовився від знайомства... Що ж ви хотіли, щоб він просто в суді зізнався у зв'язках з міжнародним криміналом?» І я ж вірила в цю маячню!

– Новий виток у цій майже неправдоподібній історії стався, коли «ясновидиця» оголосила, що має нагоду допомагати Костянтину. У неї, мовляв, з'явилися такі сили, – каже адвокат Дмитро Власенко. – Нібито може відвести від нього біду, посприяти в потрібній зустрічі або відхилити небажану. Брат писав у SMS-ках: «У мене все склалося завдяки нашому ангелові», «Передай слова подяки ангелу, все добре». Виходило, що брат тримається на плаву завдяки українській провидиці, а сестра є комунікатором. Рожева відчувала себе боржницею Ліни – ще б пак, адже від неї залежить життя брата.

– Я виконувала всі її прохання, купувала норкові шуби, водила по салонах краси, дала гроші на пластичну операцію, – похитала головою Рожева. – Познайомила з деякими політичними діячами та великими підприємцями. Добре, що в мене є такі можливості. Вона спілкувалася з ними, теж їм допомагала, потроху заробляла. Потім у Ліни з'явилися ще більші запити. Вона зажадала квартиру для доньки, яка живе в Умані, до того ж, трикімнатну, площею 100 метрів. Я купила, кілька років виплачувала кредит, придбала туди шикарні меблі. Потім її онук вступив на контракт до університету Шевченка. Я оплачувала його навчання. Орендувала квартиру в центрі, на Пушкінській, щоб йому було зручно діставатися до вузу. Брат писав: «Сестро, допомагай нашому ангелові. Приїду, все віддам і тебе озолочу. Ангел потрібен мені й тобі, це наш рятівник!»

«Аферистка досі стверджує, що діяла «за велінням згори»

Важко собі уявити, але історія цієї афери тривала протягом 12 років. Тільки SMS-листування з братом тривало чотири роки! Кінець їй поклала хвороба Євгенії: у неї трапилося щось зі спиною, жінку на три тижні поклали в лікарню.

– Опинившись без постійного тиску Ліни, я раптом усвідомила, що в моєму житті відбувається щось не те, – зізналася підприємниця. – Адже я посварилася з дочками, залишилася без друзів. Мені захотілося викреслити цю жінку зі свого життя. Але надія знайти брата була ще жива. Я пішла в офіс «МТС» і попросила визначити, звідки на мій номер надходять повідомлення. Виявилося, що з території України. Це мене приголомшило. Вже потім згадала, як іноді в SMS-ках від заморського брата «різали око» звороти суржиком.

Євгенії вистачило розуму не влаштовувати з'ясування стосунків зі своєю протеже. Знайшовши грамотного адвоката, жінка зрозуміла: бігти відразу до міліції теж не варто: не повірять. Тому Рожева разом з адвокатом Дмитром Власенко півроку копітко збирала підтвердження вимагань, документи про оплату квартири, рахунки з університету тощо. Тільки за документами вийшло 430 тисяч гривень. Реально, як вважає потерпіла, грошей на «ясновидицю» пішло в кілька разів більше.

– Після повернення з лікарні Євгенія більше не спілкувалася з Ліною, – говорить адвокат. – Тим часом SMS-ки від «брата» продовжували надходити на її мобільний. Цікаво, що змінилося їхній зміст: раніше це були одна-дві короткі фрази, тепер – довгі романтичні листи. Ймовірно, «брат» не втрачав надії повернутися до колишньої ситуації.

Співробітники столичного УБОЗу затримали 66-річну Ліну Жанівну при отриманні чергового «траншу» від Рожевої – 10 тисяч доларів готівкою. Зараз псевдо-провидиця, пославшись на недугу, знаходиться в Києві під домашнім арештом. Такий самий запобіжний захід обрано і щодо її 40-річного чоловіка, який живе в Умані (цікаво, що Рожева протягом багатьох років навіть не здогадувалася про те, що у ворожки є молодий чоловік). Чоловік активно допомагав аферистці: строчив SMS-ки від імені неіснуючого родича. Зібрані матеріали внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах шляхом обману та зловживання довірою і знаходяться в провадженні слідчого відділу Святошинського райвідділу міліції Києва. Стаття про шахрайство передбачає до 12 років позбавлення волі.

Усіх постраждалих від дій шахрайки міліція просить звертатися за телефоном «102».

– Аферисти не визнають своєї провини, стверджуючи, що діяли «за велінням згори» й на благо Рожевої, – розповіла керівник столичної прес-служби міліції Ольга Білик. – Не виключено, що шахрайка за цей час встигла обдурити й інших людей, зокрема відомих осіб. Тому просимо всіх постраждалих від її дій негайно звернутися до міліції.

Натомість Євгенія Рожева помирилася з дочками. Дізнавшись, під яким психологічним тиском знаходилася їхня мама протягом багатьох років, дівчата самі зателефонували їй і домовилися про зустріч.

реклама

Коментарі  

 
+4 #19 Муцалханов 01.11.2013 14:59
Ба, кого я бачу, так це ж сестричка двоюрідна Г.....а В.В.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #18 Мельниченко 01.11.2013 14:48
Штирьок взагалі мошєннік із мошєнніков...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #17 П... 01.11.2013 14:44
Люди пригадую що Г... їздив до цієї тьоті по передачі "опиту"...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #16 Шамрай 01.11.2013 14:41
А цікаво Міхна щн не заперли в кутузку...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #15 Ш... 01.11.2013 14:34
Так цей а.....га Васил Василович Г. увірвав 2 га землі в Соснівці і попиває собі горілочку...І все "чесно"...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #14 К... Василь 01.11.2013 14:14
Так дійсно такого керівника, який в роботі взагалі не міг розібратися, нафтобаза не бачила взагалі, Василь Васильович тільки в карти грав, пив горілку, ...... і дурив найманих працівників. Взагалі був такую .... що йшов по тр*пах...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #13 Ехо із нафтобази... 31.10.2013 14:26
Та й зять М... в нього такий самий як і він...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #12 Рая Бурян 31.10.2013 14:01
Що Ви хочити від Василя Васильовича Г, якщо ця людина крім того що в карти грати і дурити людей, нічого в своєму житті не навчилася...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #11 Ворожка Лєна 24.10.2013 20:58
Одарич теж бігав по ворожках, обіцяв їм квартири за перемогу на виборах в мери в 2010 році, а потім своїх обіцянок не виконав...і через 2.5 роки вилетів з посади мера! Не треба, Од*рич, ворожок ображати! :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #10 ІЕкс-працівники ЧНБ 24.10.2013 12:02
А чому нам всім не зібратись і ненаписати заяву в ген.прокуратури як аферест Г.... присвоїв аюо точніше вкрав нафтобазу і довести цю справу до кінця...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100