На душі було прикро і важко. Напередодні з лікарні викрали активіста Майдану Ігоря Луценка і науковця Юрія Вербицького, вранці журналісти п’ятого каналу повідомили про загибель на вулиці Грушевського українця з вірменським корінням Сергія Нігояна. Я планував їхати до Києва, щоби відзначити з мітингуючими День Злуки. Вирішив їхати на Грушевського, щоби вшанувати пам’ять загиблого і побачити на власні очі, що там коїться.


У мене вдома 70 каналів кабельного телебачення. 5-й канал і канал „24” повідомляли про події в центрі Києва. Інші 68 показували фільми, серед них і комедійні, транслювали музику, продавали прикраси, демонстрували модне вбрання і запрошували на різні шоу. В телепросторі практично нічого не змінилося. А в лікарні, у центрі Європи(!), лежало захололе тіло застреленого владоохоронцями українця; в лісі під Києвом замерзав закатований їхніми наймитами Юрій Вербицький; конав у лікарні невідомий майданівець, якого працівники „Беркуту” жорстоко побили на очах у всього світу на колонаді стадіону „Динамо” і скинули звідти. Біля самого стадіону протестувальники вели бойові дії з „Беркутом”. Між тим, на каналі „ТЕТ” гидким іржанням телеглядачам допомагали визначитися, де треба сміятися над дебільними жартами. Країна відзначали день Злуки…

На Майдані зараз нема усміхнених облич

На Майдані зараз нема усміхнених облич


Мені не хотілося ні з ким спілкуватися, та на вокзалі до мене підбігла незнайома жінка:

– Ви Вівчарик, – сказала засапано, – я вас знаю, підкажіть, як передати теплі речі і гроші хлопцям на Грушевського? Холодно, вони їм згодяться.

– Давайте, передам, я саме туди їду.

Однак жіночка з собою їх не мала. Домовилися, що візьму передачу наступного разу.

У потягу люди, здебільшого, мовчали. Київ теж зустрів напружено і похмуро. Не видно було усміхнених облич ні в метро, ні на вулицях. Узагалі, людей поменшало. Однак, усі розважальні заклади працювали, розбещені небідні панянки готували у СПА-салонах свої тіла після ситних свят до весняного сонця і літніх пляжів. Одна з них висока, гарна, розпашіла вийшла на моїх очах з шикарного фітнес-клубу в центрі столиці. Меткий водій відкрив двері шикарного авто. „К Любе на кофе”, – кинула вона йому. Авто зірвалося, ледь не чиркнувши мене по нозі. По тротуару йшли пішки суворі, зосереджені люди. „Паралельні світи”, – мимоволі зринуло в голові.

Поповнення на передову

Поповнення на передову


На Майдані побільшало людей з закритими обличчями. Ще зовсім недавно їх майже не було. Більшість мали з собою як не ломаку то залізного прута. Тут же біля наметів майданівці розпилювали, кололи дошки, з яких тесали дрючки. Струнка дівчина пробігла з бутлем речовини, схожої на солярку.

У КМДА вже ніхто ґречно не відчиняв двері. Усередині на сходах хвилею лежав колючий дріт. На першому поверсі вишикувалися в чергу кияни, що принесли теплий одяг. Повітря здавалося наелектризованим. Я поклав свої гроші на революцію до скляного куба, що був знову наповнений купюрами, і пішов зареєструватися як журналіст у прес-центрі в Будинку профспілок. По дорозі побачив колоритний гурт людей в одностроях і масках. Не втримався, сфотографував. Мене оточили міцні хлопці. „Зітри!”, – наказали безапеляційно.

Усі мої аргументи, що я журналіст, що маю право робити світлини в людному місці на масових заходах, що вони в масках і їх ідентифікувати не можна, не подіяли. Довелося підкоритися. І лише коли я нагадав, що вже понад 40 моїх колег постраждали на барикадах, повсталі змінили гнів на милість і навіть допомогли одягнути жилета з написом „Преса”. Відтоді я був переважно в ньому.


Зареєструватися, на відміну від попередніх разів, не було в кого. Я сфотографував бійця, що відпочивав на ящику з протигазами, узяв одного собі і подався на вулицю Грушевського. У небі пропливали сірі хмари, сонце виблискувало якось зловісно, ніби пророкуючи лихо. За останньою барикадою, біля якої чатували сотні мітингувальників, починався фронт. Зовсім недалеко лунали вибухи і постріли. Було лячно, але мусив іти, раз приїхав.

Я йшов, а навколо мене вирувало фронтове життя. Люди бігли з шинами до передової. Гуму до Європейської площі підвозили машинами. Хтось віддавав накази, медики відводили постраждалих. Між бійцями пересувалися дівчата, котрі носили їжу і чай. Їх благали піти геть, бо небезпечно, але вони не слухалися. У повітрі пахло горілою гумою. На кордоні між беркутівцями і повсталими щораз вище здіймалася стіна вогню. Чорний ядучий дим піднявся до неба. „Будуть беркутівці прокопчені”, – зло пожартував хлопець в мотоциклетному шоломі. З-за вогню вилетіло декілька гранат і з неймовірним гуркотом розірвалися поруч із нами. Декілька хвилин я нічого не чув. Слух повернувся з криком жінки.

Бійці революції відповідають як можуть

Бійці революції відповідають як можуть


– Що ж це робиться?! – лементувала вона. – Брат іде на брата, українець на українця!...

Медики бинтували пораненого.

– Вони нам не брати, – сказав він чи то собі, чи відповідаючи на лемент згорьованої жінки. – Мали б допомагати нам, а вони разом з бандитами нас катують і вбивають. Гірші за окупантів!

Літній дядечко, що підтримував його голову, погодився.

– Валеро, мені теща-москалька розповідала, як у Красногорську під Москвою в таборі для полонених люди після війни підгодовували сухарями німців. А ти бачив, щоб за дні протистояння кияни беркутівцям хоча б бутербродика принесли?

Майже 70-річний захисник Майдану, колишній директор видавництва Олег Добровольський

Майже 70-річний захисник Майдану, колишній директор видавництва Олег Добровольський


Перебинтованого повели з поля бою, а я перемістився ближче до когорти журналістів, що стояла просто навпроти лави беркутівці, яких ще не затягло димом. Шини розгоралися все сильніше, ставало спекотно, обличчя спецпризначенців напружилися. З-за їхніх спин по атакуючих стріляли снайпери. Я фотографував усе. Ніхто не протестував. Раптом відчув сильний удар по сумці, котру тримав у лівій руці. Здалося, що хтось ударив по ній палицею. Але поруч нікого не було. На землі лежала гумова куля. Усе стало зрозумілим. Але ж на мені жилет з написом „Преса”! Проте дякую, що хоч цілилися не в голову. Я підняв трофей і став його розглядати. Знову вибухнула  граната. Не так сильно, але чомусь було багато газу. Навколо почали кашляти. Хмара накрила й мене. Відчув, що не маю чим дихати. Дуже запекло в очах, обличчя заливали сльози. Не знав куди йти. Від розпачу згадав, що маю ж протигаз… Здавалося ще трохи і задихнуся. Раптом мене підхопили дужі руки, у рота полився лимонний сік. Стало легше. Підтягли ще кудись. „Откройте глаза”, – наказав невідомий. Я старанно намагався розплющити очі. У них чимось побризкали. Хвилин за десять попустило.

Гумова куля в живіт – це ще не найгірше

Гумова куля в живіт – це ще не найгірше


Хто мене вів, не знаю, а лікарем виявився мій тезка Олександр з Дніпропетровська.

– Я понимаю, вы журналист, – сказав він, – но поймите, это не игра, это война. И нам отступать некуда. Или сейчас, или никогда. Не отвлекайте ребят, они настоящие герои. Вы не представляете, сколько ранений и отравлений. А они не сдаются. Я почти не сплю, некогда. Еле на ногах стою, как они выдерживают, не знаю. Нужны свежие силы, а мужики спят. Сколько у нас козаков, и где они? Больше ротозеев с фотоаппаратами…

Я подякував і пішов присоромлений. Вечоріло. Над Майданом Незалежності і нашої гідності здіймався чорний дим. „Наче Батий повертається”, – зітхнула біля мене старенька, обгорнута державним прапором.


Відпочивши у прес-центрі, знову вийшов на Майдан. Навколо кипіла робота. Люди довбали бруківку і підносили її до барикад, згрібали сніг у мішки і зміцнювали ними оборону. На цих роботах були задіяні навіть дівчата, жінки і літні чоловіки. Хлопці розбирали рекламні щити, тягли бетонні блоки, усе, що траплялося до рук і будували нові укріплення на Грушевського. Узявся до згрібання снігу і я, поки не розболілося хворе серце. Люди працювали швидко і переважно мовчки. Лише інколи хтось вимовляв: „фашисти”, „бандити”, як це можна йти проти народу?”, „не здамося банді”.

Ночував у КМДА. Усе тіло боліло, а між тим, вартові, подрімавши кілька годин, ішли на барикади. На їхнє місце лягали ті, що прийшли з них. Вранці дізнався про нові атаки беркутівці і нових постраждалих. Подався до прес-центру, повз мене пронесли розпухлого, побитого чоловіка. Не витримав, пішов на Грушевського. Бої тривали. Цього разу я був обережніший. Одягнув маску, від газу тікав, враховував напрямок вітру. Спецпризначенці знову стріляли і кидали гранати, протестувальники відповідали камінням, коктейлем Молотова. Стріляли також з великої змайстрованої рогатки і феєрверками.


Беркут намагався загасити шини водою, бійці опору підпалювали нові. Згорів магазин біля барикади. Бійці спротиву охороняли вхід до Національної Академії України. Я згадав, як учора після однієї з атак беркутівців допомагав жіночці, що назвалася Світланою Шевчук, знайти тележурналістів. Вона розповіла, що працює в Академії. Беркутівці розбили скляні двері до приміщення і кинули туди гранату. Працівники повтікали.

– Я залишилася сама, – волала пані Світлана. – А там безцінні речі, шедеври нашої культури, артефакти. Врятуйте їх! Вороги завжди нищили нашу пам’ять, культуру…

– Нічого не пропало? – запитав я охоронця.

– Здається, ні, – відповів Борис з Вінниці. Ми розговорилися.

– Ви журналіст, – говорив він, – напишіть правду, скажіть людям, що ми маємо справу зі звичайним фашизмом. Комуністи і члени партії регіонів завжди навішували цей ярлик нам, звичайним українцям, котрі люблять свою землю, мову, культуру. Усе це їм чуже, а тому нецікаве і не має вартості, можна і гранату кинути. А я захищатиму Академію, бо тут теж наша душа. Проти нас бездушні люди. Може тому вони такі жорстокі. Я все думав, як це можна бити вбивати простих людей, катувати навіть жінок. А тепер зрозумів: вони фашисти, для них це нормально. Не дивно, що розгорнули по всій країні полювання на євромайданівців, бо ми не хочемо бути рабами. Нам не жити разом. Якщо вони переможуть, то знищать усіх. Чому стільки людей спить, невже не розуміють? Коли Київ узяв Муравйов, то людей вбивали навіть за вишиванку і українську мову. А чим люди, які нацькували на нас Беркут, кращі від Муравйова?

Спецпризначенці стріляють з-за спин

Спецпризначенці стріляють з-за спин


Я їхав додому засмучений і натхненний водночас. У центрі Києва народжується нова Україна, народжуються вільні люди. Але як же їм важко. Уже дома дізнався про те, як захисники відтепер уже кривавого режиму катували українця-козака, відрубали йому чуба, роздягли на морозі, фотографувалися з ним. Так робили гітлерівці. Як замордували Юрія Вербицького не лише за те, що він був з Майдану, а, насамперед, за те, що львів’янин. Я дізнався, як беркутівці, захопивши в полон протестувальників, били їх ногами, змушуючи співати гімн України. Вочевидь він їм чужий. Отже, це завойовники, а їхні дії таки справді звичайний фашизм. У тлумачному словнику української мови написано: „Фашизм  – політична течія, в основі якої лежить ідеологія культу сильної особистості, агресивного шовінізму та расизму”. Хіба не проти цього виступили українці на Майдані? Хіба не за європейські, демократичні цінності вони вийшли? І що отримали у відповідь? Отже, боротьба триває і треба знову їхати до Києва, адже мені вже передали теплі речі і гроші на революцію…

 



 

 

  


 


Фото автора - Олександра Вівчарика

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #18 Володар 11.02.2014 11:49
Наши демократические писаки и оппозиционеры поливают нашу страну грязью, отрабатывая деньги, которые им платит Запад. Эти оппозиционеры существуют на деньги США и являются послушными псами своих заокеанских хозяев; не секрет, что все так называемые «оппозиционеры» – враги нашего народа – финансируются плутократически им Западом, живут на его подачки
Йозеф Геббельс
Це опублікував портніков на своєму фейсбуку.Цікаві паралелі,правда ?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #17 Володар 06.02.2014 17:28
Я не є політологом але в школі завжди коли розглядали нацонально-визвольний рух вчитель питав чому повстання потерпіло поразкуі на це була одна основна відповідь-нарід не усвідомив своєї класової приналежності.Мені здається зараз важливо усвідомити з чим ми боремся- це олігархічно кримінальний ф...зм/Чому ф...зм-бо Fascio-пучок-Медведчук-Янукович-Клюєв-Захарченко-Пшонка-Лукаш-Єфремов-Рибак-це вся вертикаль диктатури
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #16 Михайло 29.01.2014 22:51
Так, це звичайний ф...зм, але він з'явився не тепер і не на Грушевського. Просто, коли міх прориваєтся, з нього випадає все, що там є.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #15 Вася 28.01.2014 20:51
http://politikus.ru/events/11508-pravda-o-maydane.html
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #14 Хома 27.01.2014 23:51
Бл...н, ну убивает тупость. А журналисты что, небожители? Они такие же украинцы как и все, их так же бьют и пресуют. Но я бы хотел увидеть ту что "вважала" берущую интервью у беркутовца в шеренге. Боже, дай мне это увидеть...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #13 Богдан 27.01.2014 23:37
Браво, шановний пане Олександре... ви зробили велику справу - власним прикладом показали де сьогодні повинен бути кожний небайдужий українець, кожний патріот... хоч на один день всі, хто має можливість, повинні приїхати в столицю й підтримати цю народну революцію... іншого нам не дано... якщо ми зараз програєм, то б...да донецьких ..... закріпиться надовго й ніякими виброами їх не перемогти,бо фальсифікувати вони навчились...наснаги вам в нашій боротьбі за демократичну Україну,хай вам щастить і будьте обережні, бо ви пишите історію цією жахливої війни влади проти власного народу...Слава Україні! Героям Слава!..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #12 ххххх 27.01.2014 23:07
Цитую Михайло:
Сильний репортаж!

Був би сильним, коли б висвітлив позицію бох сторін - і мітингуваликів, і "Беркуту" та ВВ. Завжди вважала що журналісти повинні бути понад подіями, а не учасниками подій.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #11 Хома 27.01.2014 22:57
Просто удивительно, сколько у нас ещё зашоренных людей. Оказывается это не преступная, лживая власть, которая зверски избивает детей и женщин, принимает драконовские законы, нанимает для избиения демонстрантов г...ников и спортсменов разжигает гражданскую войну. Нет, это журналисты, которые выполняют свою работу рискуя жизнью и здоровьем её разжигают...
А кое кто даже сейчас считает беркутовцев невинными ягнятами. Они понимаете просто стоят себе и посвистывают. Это не они не пускают людей к Верховной Раде. Нет г..ников пускают, это только тем, кто не хочет быть рабом, туда нельзя. Не они бьют толпой лежащих, стреляют людям в лицо, похищает людей из больниц, пытают их и бросает умирать на морозе, раздевает догола и фотографируется с гражданскими активистами.
Отдельно "честному": едь на барикаду на Грушевского и пропиарся. Может получишь от беркута по своей тупой ехидной балде. Вот думаю, как назвать таких людей, подскажите, люди. Тулубнутыми ...?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #10 Сеня Рудик 27.01.2014 20:27
МОЛОДЕЦЬ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #9 Н. 27.01.2014 20:25
НАДИХАЄ. Дякую.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100