Останніми роками події у Черкасах все більше нагадують сюжети з оповідань то Ільфа і Петрова, то Булгакова. Містом розплодилися „остапи бендери“, „шарикови“, „швондери“, які намагаються будь що потрапити до влади та отримати доступ до бюджету. У час, коли вся країна підтримувала демократичні перетворення Майдану, з тривогою слідкувала за Кримом, черкаські політики боролися за крісла. Ця боротьба така запекла, що депутати ще не дійшли до розгляду “солодкої цукерки„ — бюджету розвитку. А розглядати там є що. На думку фахівців та громадських активістів, проект цьогорічного бюджету розвитку – взірець корупційних бажань депутатів.


Ми, разом із представниками Громадської ради Черкас, спробували проаналізувати, на які ж цілі вирішили розподілити нинішній бюджет розвитку черкаські депутати.

На себе, коханих

Черкаська міська влада є однією з найдорожчих в Україні. Витрати на зарплату наших чиновників — вищі, ніж в інших містах. У 2014 році ми заплатимо чиновникам 38,6 млн грн зарплати. Тоді як у Сумах – 17,4 млн грн, в Чернігові – 12,4 млн. У порівнянні з 2013 роком, в цілому видатки на утримання чиновників збільшаться на 2,4 млн грн. Водночас, у порівнянні з минулим роком, на зарплати медиків виділено на 1,8% менше коштів, а освітянам загальний фонд оплати праці зменшено на 12%.

Не забули чиновники і про матеріально-технічне забезпечення. Витрати на придбання обладнання, техніки для адмінбудівель збільшилось орієнтовно на 720 тис. грн. Це при тому, що у 2013 році для всіх департаментів міськвиконкому було закуплено комп’ютерів та копіювальної техніки на суму близько 500 тис. гривень.

Комфорт роботи чиновників також вимірюється 10 млн грн. на реконструкцію адмінбудівель. Зокрема, на ремонт фасаду з утепленням будівлі міськвиконкому пропонується виділити 300 тис. грн, ще 30 тис. грн – на оформлення фасаду, ще 96 тис. грн дати на святкову підсвітку. Минулого року ремонт фасаду міськвиконкому вже проводився – тоді за 156 тис. гривень. замінили вітражі. Натомість значна частина черкаських шкіл роками не може випросити гроші на оновлення аварійних фасадів (навіть без утеплення).

7 млн грн для безтендерної закупівлі

У нинішньому бюджету розвитку закладається відразу 8 позицій на „реконструкцію“, трохи менші від 1 млн грн. Це так звані „підпорогові закупівлі“. Їх свідомо занижують розпорядники коштів, аби не проводити відкриті тендери, а самим визначати, яким фірмам замовляти роботи (за законом, тендер проводиться для закупівлі робіт-товарів-послуг у понад 1 млн грн):

Видатки Фінансування

Реконструкція об’єкту благоустрою на розі вул. Хрещатик-Кірова (Площа Слави) 990 тис. грн.

Реконструкція вул. Кірова від бул. Шевченка до вул. Хрещатик (Алея Слави) 990 тис. грн

Реконструкція частини приміщень по вул. Благовісній,170 під міський архів 990 тис. грн

Реконструкція вул. Слави (з ПКД) 990 тис. грн

Реконструкція вхідної групи парку „50-річчя Жовтня“ з боку вул. Пальохи (КП „Дирекція парків“) 990 тис. грн

Реконструкція приміщень по вул. Благовісній,170 (3 поверх) 980 тис. грн

Реконструкція пішохідної алеї від вул. Орджонікідзе вздовж ТРЦ „Дніпро-плаза“ 900 тис. грн

Улаштування дитячих майданчиків (внески до статутного капіталу КП "СУБ "Митниця", КП "Придніпровська СУБ", КП "Соснівська СУБ") 854 тис. грн

„Літачок“ за 250 тисяч

Значне збільшення фінансування отримала КП „Дирекція парків“. У порівнянні з минулим роком йому планується виділити на 2,76 млн грн більше. Так, наприклад, передбачено 1,74 млн грн на Колесо огляду і ще 300 тис. грн — на будівництво майданчика під нього. Крім того передбачається виділити 250 тис. грн на встановлення „літака“ у парку Перемога, 300 тис. грн на закупівлю трактора (у минулому році „Дирекція парків“ вже купила машину „Газель“ за 160 тис. грн).

В чергове – світлофор

Також відчутне збільшення видатків по КП „Центральний стадіон“ — на 4 млн гривень. Причому, минулого року стадіон вже отримував 3 млн грн на реконструкцію фасадів адмінбудівель і т.д. Зокрема, пропонується за 2 млн грн побудувати роздягальні на запасному футбольному полі, за 2,1 млн грн звести огорожу спортивних майданчиків, ще за 2,8 млн грн реконструювати бігові доріжки і т.д.

Знову є дуже дорогий світлофор (один об’єкт), будівництво якого коштує 400 тис. грн. При цьому значна частина нових світлофорів у Черкасах не працює. Стільки ж депутати хочуть витратити на встановлення дорожніх знаків.

Генплан за 1,5 мільйони

Понад 1,4 млн грн хочуть виділити на оновлення генплану міста, який був ухвалений лише три роки тому. 115 тис. грн з коштів бюджету Черкас буде виділено на Програму розвитку персоналу та депутатів органів місцевого самоврядування.

Для порівняння: на допомогу дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнюється 18 років, виділено 68,8 тис. грн. Стільки ж – на придбання підручників, на гранти у галузі культури – 44 тис. грн, встановлення телефонів інвалідам І та ІІ груп – 3 тис. грн (й те, за рахунок субвенції). Міська програма „розвитку персоналу мерії“ передбачає різні тренінги для чиновників, психологічну підготовку, проекти обміну досвідом з колегами з інших міст-країн (з покриттям транспортних видатків) і т.п. Це означає, що черкаські депутати-чиновники будуть проходити реабілітацію після занадто бойових громадських слухань. Тоді як ветерани та пенсіонери сідатимуть на розвалені тролейбуси та у депресії повертатимуться до своїх родин.

500 тисяч на дизайн

489 тис. грн буде витрачено на Програму розвитку дизайну міського середовища та зовнішньої реклами. Автори програми обіцяють за ці кошти здійснити „впорядкування зовнішньої реклами в місті відповідно до навколишньої архітектури та історичних будівель“, провести „дослідження у галузі дизайну міського середовища та реклами з залученням науково-дослідних та моніторингових організацій“, а також організувати „з’їзди і круглі столи на тему ефективної організації дизайну міського середовища та реклами“. Також ніби-то мають встановлюватися інформаційні стенди для оголошень громадян. Очевидно, найбільші видатки на цю програму йдуть на пункти „Дизайн-оформлення фасадів будівель та територій загального користування (засобами зовнішнього освітлення та елементами благоустрою)“ і „Виготовлення та розміщення елементів благоустрою“. Однак, на що конкретно планують спрямувати майже півмільйона гривень – поки що незрозуміло.

Тетяна Шаповал, Акцент

реклама

Коментарі  

 
0 #16 незнайка 06.04.2014 12:09
С какого года бюджеты города и области стали дотационными?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #15 Ната 05.04.2014 22:43
Цитую тримстер:
Практику такого дерибана ввел Одарич. Ему отвечать вместе с радиками, комуняками и регионалами.

А у Олейника неее, небыло такой практики? и у предыдущих, ваще небыло... нет что вы. Все белые и пушистые были?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #14 Тойхто 27.03.2014 17:10
Насправді, побільше б таких досліджень, ато чуємо лише уривки якихось політичних звинувачень. Ніби й обговорюють цей бюджет розвитку, але у ЗМІ з цього обговорення нічого не потрапляє чомусь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #13 федор принципиальный 27.03.2014 09:50
Цитую Васо:
Цитую федор принципиальный:


Сходи к доктору, скушай таблетку. :D
Одарич через 2 месяца будет мэром, как бы ты слюной не брызгал. )))

ТАКИХ КАК ТЫ И КУПИТ ЗА 5 ЦЕЛКОВЫХ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #12 Serg 27.03.2014 09:46
Цитую Народ:
Так бюджет розвитку ще не прийнятий. Це лише проект, в який включили пропозиції депутатів. Що заважає зараз висловити свою активну позицію і примусити депутатів затвердити бюджет такий, який нам би хотілося?

Заважають самі депутати та тимчасовий їх очільник, Білоусов. Вони бояться проводити громадські слухання з обговорення БЮДЖЕТУ міста. І зроблять все можливе, щоби цього ніколи не відбулось. Основне - це ЗЕМЕЛЬНІ ПИТАННЯ. Тільки на ЗЕМЛІ росте хліб і до хліба! Між Громадою міста і БЮДЖЕТОМ завжди буде високий ПАРКАН. Інакше депутати не зможуть втілити в життя своїособисті забаганки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #11 оуйес 27.03.2014 00:00
да, остап ибрагимович бы позавидовал такой фантазии наших депутатов. и после этого они будут еще рассказывать о народной любви? к стенке их всех.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #10 Ольга 26.03.2014 20:12
Полный бред..Почему закупка на 7 млн. грн. без тендера. На любом предприятии, где есть хозяин, тендер проводится по каждой номенклатурной еденице.. И каким образом просчитывались программы, цены брали по старинке, из прошлых коммерческих предложений и договоров. Это называется от чего ушли к тому и пришли.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #9 тримстер 26.03.2014 17:12
Практику такого дерибана ввел Одарич. Ему отвечать вместе с радиками, комуняками и регионалами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #8 Народ 26.03.2014 17:09
Так бюджет розвитку ще не прийнятий. Це лише проект, в який включили пропозиції депутатів. Що заважає зараз висловити свою активну позицію і примусити депутатів затвердити бюджет такий, який нам би хотілося?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-14 #7 Васо 26.03.2014 16:50
Цитую федор принципиальный:


Сходи к доктору, скушай таблетку. :D
Одарич через 2 месяца будет мэром, как бы ты слюной не брызгал. )))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100