реклама
Sucurity Police

реклама

Інформаційні технології разом із сільським господарством і туризмом мають стати провідними напрямками розвитку Черкаської області. Про це йшлося на п’ятничній нараді, яка відбулася в облдержадміністрації за участю керівництва Черкащини і виконавчого директора Асоціації «Інформаційні технології України» Віктора Валєєва.


Якщо пріоритетами сільського господарства й туризму на Черкащині нікого вже не здивуєш, то про інформаційні технології, або, як їх зазвичай називають на англійський кшталт, ІТ («ай-ті»), в області активно ще не говорили. І тим не менше, цей сектор в області й на сьогоднішній день досить розвинутий.

– У нас була зустріч з радником міністра освіти і науки, який займається питаннями розвитку ІТ-технологій в Україні. До нас ідуть інвестори з прифронтових територій, інші переїжджають зі Сходу в інші області. Так, нещодавно компанія «Самсунг» закрила філію в Харкові, переїхавши до Києва. Тож виникла ідея, чому б не розвивати більш потужно інформаційні технології? У нас і університет технологічний є, який випускає таких фахівців. Та спілкуючись з представниками деяких таких компаній, я для себе зробив висновок, що багато чого залежить насамперед не від відповідних приміщень, а від сприятливого регуляторного середовища, – заявив журналістам під час сьогоднішньої прес-конференції голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.


Черкаси можуть стати досить зручним місцем для створення тут потужного ІТ-парку. В Черкасах працює близько тисячі фахівців ІТ-сфери, і є можливість у найближчі роки довести цю цифру до п’яти тисяч.

– ІТ-парком, грубо кажучи, може стати спеціально виділене приміщення в центрі міста, де будуть офіси ІТ-компаній, приміщення для проведення конференцій тощо – середовище, де «айтішники» зможуть зустрічатися, спілкуватися, ділитися думками й проблемами, працювати над замовленнями, навчатися, – пояснив «Прочерку» радник голови облдержадміністрації Андрій Беляков.

Один із провідних українських експертів з ІТ-індустрії Віктор Валєєв налаштований також оптимістично.

– Для створення в Черкасах ІТ-парку тут, по-перше, є ІТ-компанії, по-друге – технічний виш (ЧДТУ) і, по-третє – зовсім неподалік розташований міжнародний аеропорт «Бориспіль», – зазначив у коментарі «Прочерку» пан Валєєв.

На його думку, дуже важливо, що глобальний ІТ-світ «випробував Черкаси й побачив, що тут є прогрес». При падінні, скажімо, промислового виробництва, ІТ-сектор навіть у нинішні часи стабільно розвивається. В області багато десятиліть приділяють особливу увагу науково-технічному напрямку, тут є потужні інженерні традиції. Й інженери-хіміки легко можуть перепрофілюватися на фахівців ІТ. «Головне – інженерне мислення, – наголосив експерт. – А підготовку з мов програмування, структури комп’ютера, мереж, принципів взаємодії різних комп’ютерних додатків можна дати додатково».


Крім того, дуже важлива наявність у місті закладів вищої технічної освіти, й тут можна налагодити сучасну систему підготовки ІТ-фахівців.

Специфіка ІТ-індустрії в тому, що для її розвитку не потрібно ані потужних виробничих майданчиків, ані дорогого обладнання. Потрібні дві речі – комп’ютер і фахівець.

– Я спілкувався із ректором Черкаського державного технологічного університету Тамарою Качалою. Вона – дуже активна людина, й до того ж готова підлаштовуватися насамперед не під нормативні чи академічні «речі в собі», а під реальні вимоги ІТ-індустрії, – зазначив Віктор Валєєв. – Це дуже важливо, адже потужні політехнічні виші дуже рідко розуміють, що треба робити, а найчастіше шукають причини, чому цього зробити не можна.

Крім того, як зазначив Віктор Валєєв, його приємно вразило, що в ЧДТУ з представниками ІТ-сфери розмовляють «їхньою мовою», бачать свій виш очима роботодавця, а не чиновника. Не «спеціальність, відповідно до документу такого-то номер такий-то», а «спеціальність, яка має на ринку таку-то конкурентоздатність». Не «фахівець комп’ютерного еколого-економічного моніторингу» (що в «айтішників» викликає гучний регіт), а «jabber-девелопер», «android-девелопер» тощо.

Європі нині бракує мільйон «айтішників». Ці фахівці є дуже затребуваними й в Україні. Тому скільки б не випустили їх сьогодні виші, все одно буде мало. Куди ці фахівці поїдуть, отримавши дипломи (залишаться в Черкасах, переберуться до Києва, Лондона чи Нью-Йорка), залежить від багатьох чинників. У тому числі – й від того, чи стануть Черкаси, так би мовити, відомим ІТ-брендом.

На користь Черкас промовляє, крім високого наукового потенціалу, те, що місто лежить усього в півтори-двох годинах їзди від Борисполя, де розташований міжнародний аеропорт. Ті ж самі півтори-дві години можна витратити на дорогу від аеропорту до віддалених районів Києва. Це – додаткова можливість для проведення в Черкасах різноманітних міжнародних заходів, конференцій.

Україна входить до топ-групи країн, в яких рекомендовано розміщення виробництв у сфері ІТ. Звісно, війна, яка ведеться на Сході, негативно відбивається на перспективах інвестування в нашу країну. Але ще одним важливим аспектом є наявність підтримки розвитку ІТ-сектору з боку влади. Якщо керівництво держави продемонструє, що воно дає цій галузі «зелене світло», й чиновники не заважатимуть, а сприятимуть її розвитку, результати не забаряться. Так само – й на рівні області. Лояльне ставлення влади до розвитку ІТ-індустрії, а ми його сьогодні як раз бачимо, має надзвичайне значення.

– В Україні вже йде конкуренція між містами за те, хто стане для ІТ найкращим, – зазначив пан Валєєв. – У Львові планують створити ціле ІТ-місто, сюди запрошують найбільших «гуру» цього сектору. Тому, щоб досягти успіху, коли набираєш у Google слова «ІТ Черкаси», треба, щоб знаходилися досягнення черкаських програмістів та ЧДТУ, а не інформація про те, що тут правоохоронці «накрили» чергову ІТ-компанію.

Фахівці з ІТ, будучи людьми творчими, не завжди у змозі врахувати всі аспекти нормативного регулювання, й тому дуже важливо налагодити нормальну взаємодію між ними та владою, яка могла б їм підказувати, рекомендувати, консультувати з різних питань, у тому числі й правових.

– Окремо буде створена група по розвитку ІТ-технологій, де повинні бути представники нашого ЧДТУ, представники наших ІТ-компаній. Буде зустріч, де ми хотіли б почути, які умови треба, щоб та чи інша компанія переїхала до нас. Щодо нормативного регулювання. Відомий був випадок, коли фіскальна служба виявила компанію, що надавала послуги іноземцям. З одного боку, це добре, що працює фіскальна служба і оподатковуються доходи. А з іншого боку, це є не дуже гарним сигналом компаніям, які хотіли б працювати тут. Я зустрічався з представниками цієї компанії. Коли в економіці криза, то наше завдання дати можливість таким і подібним компаніям працювати, якщо вони самі визнають порушення і готові його усунути, – зазначив Юрій Ткаченко.

Важливо не тільки те, що «айтішники» зароблені кошти все одно витрачатимуть в області, чим стимулюватимуть її розвиток. Ще важливіше й інше – ІТ сприятиме піднесенню конкурентоздатності області.

– Сільське господарство і туризм – це чудово. Але цими галузями зараз нікого не здивуєш, – каже Віктор Валєєв. – Інша річ якщо ви скажете: у нас в області є потужний ІТ-сектор, є нові ІТ-компанії, проводяться ІТ-конференції, у нас є цілий ІТ-парк, і губернатор особисто сказав, що ІТ-сектор перебуває під його постійним патронатом!

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #31 Патріот 09.12.2014 23:57
ЧДТУ Ткаченко згадую лише тому, що покриває всі її корупційні схеми. Вона за це йому і докторську дисертацію пише, так як перед цим написала кандидатську. А просувати ІТ технології це чергова їх корупційна схема. От і вся вам правда.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #30 333 09.12.2014 23:40
сколько уже это слышал...
а в итоге одно - сбивай бабки с людей, штампуют никому ненужные дипломы (знаний просто не дают - потому как сами их не имеют), ну и на выхлопе получают дешёвую рабочую силу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #29 Болодя Г.... 05.12.2014 15:45
ЧДТУ... Качала... Вона готова підлаштуватися під будь-що та будь-кого, аби тільки набити кишені. По трупах готова йти, що й відбувається у виші. Шкода, що гостям університету так проФФесійно милять очі та вішають лапшу. Шкода, що не бачать істиного обличчя Тамари Миколаївни та реального стану речей в університеті, який перебуває на грані краху.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #28 О.ЧУПРИНА 04.12.2014 20:01
Цитую ktd:
ЧДТУ зря упомянули.
Вообще украинские вузы скорее калечат чем чему-то полезному учат в IT

ЧДТУ-вопрос отдельный,а вот о солидных украинских ВУЗах это Вы напрасно.Украина имеет успешную кибернетическую школу,но к сожалению внутренний рынок этой отрасли еще слабо развит.Всякая технология ценна своим практическим применением,а мы к сожалению находимся состоянии стагнации.Но будет и на нашей улице праздник.Что касается Юрия Ткаченка,мне его искренне жаль.Так напрягаться, говоря о вещах,в которых не ориентируешся,о чень вредно для неокрепшего организма.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #27 Oculus Rift 03.12.2014 13:27
Межпланетный черкасский шахматный турнир уже скоро.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #26 Микола 03.12.2014 08:36
Цитую *:
Цитую Микола:
З неконтрольовани ми (за якимись уявними "аварійними графіками") відключеннями електроенергії Черкасам ой як далеко до IT-центру!

Такі відключення зараз - по всій Україні. Юзай новини - знатимеш про аврійне відключення енергоблоку Запорізької АЕС!


Шановний, я з Вами на брудершафт не пив, щоб переходити на "ти". Я прекрасно володію новинами. Але ні в РЕМі, ні в обленерго ніхто не може надати інформацію про так звані "графіки аварійних відключень". Можливо Ви володієте ситуацією стосовно графіків відключень (за якою адресою та в який період не буде електропостачан ня), тоді поділилися б з громадскістю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #25 ktd 02.12.2014 23:31
Цитую Фугас:
Чтобы ЧДТУ был базой, там для начала нужно ректора сменить. Иначе даже если туда вбухать как в Силиконовую долину, на выходе получим два калькулятора "Электроника". Ну зато "найбильших у Европи"

Эх молодежь. А я вот учился именно на БЗ-34, другого тогда не было (крупные вычцентры не берём), так то. Это вам даже не ассемблер был
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #24 ktd 02.12.2014 23:29
Цитую Древний Укр:
Как IT-специалист, работающий сейчас в Киеве, могу сказать, что инициатива действительно очень интересная. Если Ткаченко сможет ее осуществить, то я его зауважаю.
Черкассы - очень приятное место для работы и жизни, особенно летом. Единственная причина, по которой я в свое время свалил в Киев то, что в Черкассах нет нормальной работы. Если она появится, я может даже вернусь.
Насчет близости аэропорта Борисполь. Тоже важный и далеко не глупый фактор. Загранкомандиро вки в IT - довольно частое явление.

Ні, тут фігня, точно кажу, краще катай далі, на Москву наприклад.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #23 ktd 02.12.2014 23:27
Цитую  :
Та головна цінність - люди. Сьогодні навколишні села, як і за часів індустріалізаці ї міста - невичерпне джерело поповнення IT- спеціалістів, що згодні вже хоч завтра почати працювати. І не з стартовою зарплатнею _,_ _ _ євро на місяць, а точно за таку ж суму в гривнях. Одна перепона - дороги, а ще, як написано тут на сайті одного з рекламованих вище місць відпочинку: "Маршрут через Борисполь - Переяслав - Золотоношу более скоростной, но по дороге большое количество работников ГАИ".

Не, столько тестеров и нафиг не нужно.
А вот насчёт дорог - очень правильно. Я бы предпочёл в пригород перебраться, но инфраструктура (дороги лишь малая, хоть и важная часть) - никуда не годна
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #22 ktd 02.12.2014 23:25
ЧДТУ зря упомянули.
Вообще украинские вузы скорее калечат чем чему-то полезному учат в IT
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100