ino5 Наше місто наречених, ресторанів, банків і секонд-хендів ще таки заманює туристів, які готові проміняти закордонні курорти на дешеві й душевні для туриста черкаські реалії. І зовсім не у парки, не на площі, й навіть не на пляжі витрачають свої відпустки туристи: фактор „економії” актуальний для громадян будь-яких країн. Покращити здоров’я у медичних центрах, допрацювати образ у салоні краси і насамкіцень перекинути смачненького у душевній компанії – ось по що їдуть у Черкаси іноземці. „Прочерку” вдалось виявити деякі тенденції, чому на  черкаських вулицях можна зустріти „ненаших”.

  Фактор родинних зв’язків

 Більша частина „наших із-за кордону” приїздить в Черкаси погостювати за першої ж можливості отримання відпустки. Частіше їдуть по черзі, бо мають роботи і навчання: підлаштуватися під кожного складно. Зазвичай річниці або інші важливі події збирають на батьківщині усю родину докупи.

Двадцятидворічна Кристина Кваша вже сім років живе у Великій Британії. Її батьки поїхали за кордон у пошуках роботи. Дівчина закінчила там школу і тепер навчається в університеті на фотографа, втім усі канікули, а це тричі на рік, проводить саме в Україні, бо має тут хлопця, подругу і родичів. Маму й тата Кристини примушує навідатись у Черкаси лише бажання побачитись зі своїми батьками, інакше б не їздили взагалі. На квиток до України Кристина заробляє, поєднуючи роботу та навчання.

1.	Лондонські визначні місця не стримують Кристину тричі на рік прилетіти в Україну до друзів

Лондонські визначні місця не стримують Кристину тричі на рік прилетіти в Україну до друзів

„Я тут тільки й встигаю, що поговорити російською, погуляти нормально. Ті ж фотосесії мені значно легше влаштувати російською: в Англії я цього не роблю, бо відчуваю бар’єр, або лінуюсь, або через відстань.  Я не знаю, який би я розпорядок мала, якби жила тут, але в Лондоні під час навчання я щодня витрачаю по дві години на дорогу до коледжу і стільки ж - додому. Якби відпочивала на канікулах там, мені було б точно нудно, бо мало з ким знайома, живемо не в центрі, тому все цікаве далеко. Тут значно легше піти погуляти, мені здається”, - пояснює Кристина. Цього разу дівчина вирішила зробити в Україні манікюр, наростити нігті. В Лондоні ця послуга коштує приблизно 50 фунтів, на гривні – це майже 650 гривень. Українськими гривнями обійшлося більш, ніж уполовину дешевше.

Отримувати найщиріші вітання з Черкас поштою – звична справа для українки в Британії

Отримувати найщиріші вітання з Черкас поштою – звична справа для українки в Британії

„Нігті англійці роблять паскудно, не дуже стараються. Ні манікюр, ні педикюр там не роблю. А нарощувати нігті у китайців чи корейців у вуличних салонах взагалі боюсь. Якби робила у Лондоні, то шукала б виключно „російських” майстрів: вони чомусь роблять все набагато краще, більш старанно”, - пояснює Кристина.

Фактор краси і здоров'я

Косметичні й медичні послуги - це ще одна причина навідатися в Черкаси і повернутись за кордон здоровими і привабливими. Зазвичай пришестя туристів припадає на літо та зиму. Працівники одного з черкаських салонів кажуть, що клієнтура - це середній клас людей за сорок, які мають помірні доходи за кордоном, але в Україні їм дешевше зробити бажані процедури: це обов'язково фарбування волосся, ліфтинг, лазерна епіляція й комплексні масажі, часто іноземці скуповують професійну косметику, що розповсюджує салон.

Щоби потрапити на прийом до лікаря у Європі, варто записуватись за три місяці

Щоби потрапити на прийом до лікаря у Європі, варто записуватись за три місяці

„Якщо наші люди хочуть звичайну чистку, то іноземні клієнти хочуть щось „підтягнути”, „вколоти”. Вони цілеспрямовано приходять омолодитись. Зараз у нас є постійна клієнтка, яка двічі на рік приїздить із США. У неї непереборне бажання схуднути і повернутися до чоловіка красивою. Цього року вона вже півтора місяці провела у Трускавці, в Черкасах щодня ходила до стоматолога, зараз ходить в салон: наростила вії та волосся, пофарбувала його, ходила ще на курси масажів. Щодня робить у нас укладку. До цього всього вона ще й зробила ін’єкції ботоксу. А нещодавно проїздом була парочка з Москви, які зайшли помити волосся”, - розповідає майстер салону краси Яна Китарюга.

Найбільш прогресивні медичні центри в Черкасах документацію, зокрема договір, рекомендації, анкету для зручності обслуговування іноземних пацієнтів мають англійською мовою. За потреби перекладач, який теж є штатним працівником клініки, може допомогти у незрозумілому. Нині триматися рівня у кваліфікації своїх лікарів дуже просто за допомогою закордонної практики і семінарів. Приватні клініки мають сучасне обладнання і кваліфікованих спеціалістів, за що італійці, американці, німці, англійці й навіть росіяни готові платити. Обираючи в основному із екзотичного - ін'єкції краси, контурну пластику, апаратну косметологію, лишаються актуальними стоматологічні послуги, УЗ-діагностика, лабораторна діагностика, комплексне лікування внутрішніх органів, масажі. Ці послуги, як правило, в 3-5 разів дешевші в нашій країні, ніж за кордоном.

Європейська вартість медпослуг в 3-5 разів перевищує гідні черкаські

Європейська вартість медпослуг в 3-5 разів перевищує гідні черкаські

Для Ольги Омелько раз на рік звична справа дізнаватись, де краще покращити здоров'я швидко і якісно. Її батьки зазвичай приїздять на кілька тижнів, щоб вилікувати „напрацьоване” в Італії. „Встигають пройти курс масажу, бо спина відвалюється, здати аналізи і вияснити, що мають гастрит, і, звісно, полікувати всі зуби за п'ять днів. Взагалі не проблема зробити зуби і в Італії за 35 євро - вісім пломб. Такі ціни у державних клініках, але записатися на прийом до лікаря там величезна проблема: сьогодні телефонуєш, щоби прийти на прийом, як мінімум, через три місяці. Тому швидше, дешевше, але все ж якісно можна полікуватись тут", - розповідає донька Ольга, яка частіше навідується до батьків за кордон, аніж вони приїздять в Черкаси. Для "наших із-за кордону" значно легше порозумітися з лікарями рідною мовою у країні, де виросли.

 Фактор гостинності

На думку директора ріелторського агентства Олександра Приза, справжніх іноземців-туристів заносить у Черкаси проїздом або на фестивалі. Часто серед них бувають сім’ї з Росії, рідше Європи, США та арабських країн.

„Житло винаймають на термін від одного тижня до місяця. Звичайно, що на триваліший термін беруть росіяни, бо більшість приїздить не просто відпочити, а відвідати друзів і родичів”, - каже Олександр Приз.

Інколи люди просять заміське житло класу „люкс”, але з таким у Черкасах напруга, тому частіше винаймають квартири у місті. Гості нарікають, що парків і скверів Черкасам бракує, музеї їм не цікаві, а гідних відпочинкових закладів майже нема.

Офіціантка одного з елітних ресторанів Дарія Семашко розповідає, що іноземці замовляють українські страви і горілку, хоча й не зраджують елітним напоям. „Один американець сказав, що приїхав сюди їсти сало і борщ, а фрі і дома наїсться”, - згадує вона. Іноземці не залишають більше чайових, ніж українці, втім вони завжди люб’язні, а найприємніші у спілкуванні французи, помітила офіціантка. „Вони вважають, що це тяжка робота з високою зарплатнею. Гість із Словенії припустив, що у нас зарплата п’ять тисяч доларів, а коли почув скільки ми отримуємо, сказав, що живемо у країні жлобів”, - скаржиться офіціантка. Найчастіше до ресторанів потрапляють іноземці, які приїздять на робочі конференції: молоді ходять у клуби, солідніші відпочивають у ресторанах. „Проблема у тому, що українці бачать, що то іноземці, і деруть з них більше. Це таксисти, охорона в клубах, бармени”, - помітила офіціантка Дарія Семашко.

Іспанець Алехандро три роки тому одружився із черкащанкою. Тоді вперше приїхав і в Україну, пробув майже місяць. Щороку три тижні відпустки проводить у Черкасах, а лише тиждень – на світових курортах.

В Іспанії молодий батько привчає своїх і чужих дітей до до правильного товариського відпочинку

В Іспанії молодий батько привчає своїх і чужих дітей до до правильного товариського відпочинку

„Я радію тому, що можу зірвати яблучко або вишню з дерева: у нас такого нема. Якщо свято або родина тут збирається, то обов’язково купа смачної їжі, весела компанія, майже всі знають англійську – це дуже вигідно”, - розповідає про враження від України іспанець. Він нарікає на сервіс і обслуговування, але навіть це не псує йому настрій, коли ціни і послуги в Черкасах доступні. „Ми тут відпочиваємо душею і тілом, а на дорогих курортах із комфортом проводимо час, бо там рівень. Що ще приємно в Черкасах, то це доступні ціни на алкоголь”, - пояснює він.

Черкаські родинні посиденьки стали ближчі Алехандро, аніж карнавали

Черкаські родинні посиденьки стали ближчі Алехандро, аніж карнавали

Розбалувані європейськи сервісом, іноземці не мають критичних скарг на Черкаси, роблячи знижку на те, що це закордон, і тут є свої „диковинки”.

Незважаючи на інтерес до Черкащини, везти звідси сувеніри не хочуть. Співвласник одного із сувенірних салонів Наталія Назарчук скаржиться, що туристи стали скупі, рахують кожну копійку. „Обирають невеликі за розмірами і дешеві сувеніри, щоби вони коштували від 10 до 30 гривень. Купують невеличку українську кераміку, магніти з Черкащиною, 10-15 грн, оберіжки, серветки. Рушники за двісті гривень не беруть. У порівнянні з минулими роками зараз більше людей приходить подивитись, але не купувати,” - каже директорка салону пані Наталія.

Туристи не радяться у доборі сувенірів із продавчинями, утім, як показує практика, іноземці готові за потреби повертатися у Черкаси.

… Якщо для типового іноземця однією зі справ „на потім” є поспіхом придбати сувенір, то українська британка Кристина Кваша вже взагалі їх не купує: „Плетених корзинок і козачків вже навозилась, я люблю красиві картини у рамках, але вони недешеві, тому купую зрідка”. Свої останні дні в Україні дівчина проведе за улюбленою фотосправою. Хоча вона й не в захваті від роботи „на валізах”, вдома за кордоном через кілька днів з теплотою  згадуватиме рідні Черкаси, допрацьовуючи фото і обираючи кращі для особистого портфоліо.

Усі традиційні свята дівчина проводить в Україні. Наступного разу в Черкасах планує бути на Новий рік

Усі традиційні свята дівчина проводить в Україні. Наступного разу в Черкасах планує бути на Новий рік

реклама

Коментарі  

 
+1 #6 Проха 21.09.2011 15:47
Хто така Наталія Назарчук????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Helen 11.09.2011 19:40
Так все же у нас квалифицированн ые специалисты!Это радует!Пусть приезжают,а нам не помешает дополнительный заработок!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Мальчик Хей 11.09.2011 14:38
Страшненькие девушки на предпоследнем фото
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 саша 07.09.2011 14:54
хорошенькая девушка на последнем фото))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 gaga 06.09.2011 19:49
жесть яка((( очень познавательно
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Доктор 06.09.2011 09:04
шо за комплексне лікування органів?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100