реклама

реклама

Через рік після ДТП житель села Хутори Черкаського району чекає на нові операції та намагається знайти винного. Аварія трапилася, коли 29-річний Едуард Семененко їхав на мотоциклі дорогою на Чигиринщині. Як стверджує хлопець, його збив Уазик лісництва, внаслідок чого дуже серйозно постраждала права нога. Лише через декілька місяців після аварії хлопцю у справі ДТП надали статус потерпілого. А винного досі немає…

Едуард Семененко звернувся до журналістів «Прочерку», втративши надію на справедливе вирішення його справи. 24 липня цього року виповниться рік, як він втрапив у ДТП та отримав тяжкі тілесні ушкодження, а саме, відкритий перелом з рваною раною та втратою підколінної артерії. За цей час юнак переніс дві операції на правій нозі, та вже витратив значну суму грошей на лікування і попереду його чекають ще декілька операцій на нозі, щоб хлопець повноцінно став на ноги.

– Того дня, 24 липня 2015 року ми з дівчиною на мотоциклі поверталися додому. Їхали Чигиринщиною, як пізніше дізнався, дорогою, що називається Р-10. На виїзді з міста Чигирина проїжджаючи заправку Shell, я запримітив автомобіль УАЗ який рухався по переду і якось невпевнено обганяв машини. Ми рухались за УАЗом певний час, але їхати за цим авто було незручно так як він постійно виляв, в якийсь момент я прийняв рішення його обігнати. Для цього була підходяща обстановка на дорозі. Я моргнув поворотом, а для певності навіть дав сигнал дальнім світлом і почав обгін зліва. В цей момент УАЗ раптом став трохи відхилятися вправо, немов хотів припаркуватися на обочині старої закритої заправки, але це, як виявилося потім, він відхилявся для повороту. Отже, трохи відхилившись вправо, він різко розпочав здійснювати поворот вліво і поїхав просто на мене, в цей час я вже зрівнявся з його кузовом і діватись було нікуди. Потім з’ясувалося, що він планував звернути вліво в лісову дорогу, яку можуть знати лише лісники, або люди які раніше туди їздили, бо вона непомітна. Було таке враження, що водій мене, мотоцикліста і мою пасажирку просто не помічав і не завдавав собі клопоту, щоб подивитися в бокове дзеркало, але лівий поворот водій теж не включив, – розповідає Едуард.

Далі все сталося блискавично. Внаслідок зіткнення, дівчина юнака, на щастя, особливо не постраждала. В Едуарда була сильна травма ноги.

– Бампер автомобіля немов підчепив мене під коліно і стався відкритий перелом. Я пам’ятаю, що хтось вийшов з УАЗа і став кудись дзвони. Потім свідки ДТП викликали швидку, яка, на щастя, швидко приїхала. Мені дали знеболювальне і відвезли в Чигиринську міську лікарню, а потім в Черкаську обласну лікарню, настільки серйозною була травма ноги. Через декілька тижнів, після першого періоду лікування я став з’ясовувати, в якому ж стані справа з аварією. З’ясував, що це була машина Чигиринського лісництва, сам вийшов на слідчого. Лише через два місяці нам вдалося нарешті домовитися зі слідчим про зустріч. Він обіцяв виконувати роботу і знову кудись зникав. Справа посувалася досить повільно. Було таке враження, що справу навмисно затягують, бездіяльність була дуже помітна – каже потерпілий.

Через три місяці після ДТП Едуард найняв адвоката. Більш як через 4 місяці хлопця нарешті визнали потерпілим у справі.

- Ми хотіли висловити через суд недовіру слідчому, щоб замінити його. Та це так і не вдалося зробити. В кінці-кінців ми домоглися провести допит свідків та трасологічної експертизи, коли всі учасники події виїхали на місце події і проводили її відтворення. Це сталося на кінець року. Потім Черкаський експертно-криміналістичний центр при МВС готував висновок аж до квітня цього року. Слідчий нарешті, на основі висновку, хотів підготувати підозру водію УАЗа, проте у чигиринській прокуратурі не прийняли експертний висновок і прокуратурою була рекомендація провести повторну експертизу. Розумієте, таке враження, що справу затягують і немов би я сам собі покалічив ногу, так як винного в ДТП до сих пір немає, та гроші за лікування мені ніхто не виплачував. Весь цей час я паралельно змушений лікуватися, що коштує недешево. Та ще й попереду мене чекає декілька операцій. Поки що ж ходжу з паличкою, бо нога повноцінно не працює, – каже Едуард.

До речі, зі слів постраждалого, експертиза транспортних засобів показала несправність УАЗа і повну справність мотоциклу, а трасологічна експертиза показала неправомірні дії водія УАЗа під час скоєння ДТП, та правомірні належні дії водія мотоциклу.

Нині Едуард бідкається, що крім внесення справи до Єдиного реєстру досудових розслідувань та визнання його потерпілим за ст.286 ч.2 ККУ (тяжке тілесне ушкодження, що караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого) нічого не доб’ється.

– Фахівці казали мені, що подібні експертизи за наслідками ДТП через рік вже немає сенсу проводити, бо багато деталей забуваються. Можливо, комусь це якраз і потрібно, – каже Едуард.

Державне підприємство «Чигиринський лісгосп» надало «Прочерку» своє бачення ситуації:

«Дійсно, 24 липня 2015 року відбулась дорожньо-транспортна подія за участю водія державного підприємства «Чигиринське лісове господарство Володимира Л. (прізвище та по-батькові прохання не оприлюднювати, оскільки сам водій не надав на це згоди), в результаті якої постраждав Едуард С., який рухався на мотоциклі. Водій підприємства наголошує, що при вчиненні ДТП з його боку не було вчинено жодних порушень правил дорожнього руху. Попередньо відомо, що в іншого учасника аварії протилежна думка. Звісно, остаточно правову оцінку діям учасників повинно надати виключно слідство та суд, саме для цієї мети зараз в рамках розслідування проводяться відповідні експертизи (це стало відомо зі слів водія підприємства).

Адміністрація державного підприємства «Чигиринське лісове господарство» утримується від надання власної оцінки обставинам дорожньої пригоди. Тим більш, на даному етапі розслідування підприємство не визнано відповідачем чи іншою процесуальною стороною органом розслідування у цьому кримінальному провадженні. Тому в неї немає підстав давати офіційні коментарі щодо проведення досудового слідства органами поліції чи прокуратури, оцінювати професійність їх дій, надавати власні заяви чи клопотання та ін. Втім, керівництво також чекає на об’єктивне та всебічне проведення досудового розслідування та сподівається на скоріше його завершення.

Сам водій Володимир Л. характеризується позитивно, на підприємстві працює посезонно вже понад десять років (і на даний час), йому доручали водіння різними транспортними засобами, він має багатий професійний досвід», - йдеться у поясненні лісгоспу.

Натомість адвокат Едуарда Владислав Колодницький не розуміє, чому розгляд доволі простої справи затягнувся на такий аж надто довгий період.

- Є таке юридичне поняття, як «розумні строки», - говорить Владислав. – Прокурор дав вказівку на повторне проведення слідчих дій. Це значить, що ще раз проводитиметься експертиза. Ми не бачимо для цього підстав. Будемо оскаржувати дії прокурора, висловимо недовіру процесуальному керівнику.

Слідчий Чигиринського відділу поліції, який займається справою Едуарда, на численні дзвінки «Прочерку» не відповідає.

В обласній прокуратурі пообіцяли розглянути звернення «Прочерку» та надати відповідь.

У свою чергу, речник Головного управління національної поліції в Черкаській області Дмитро Грищенко наголошує, що справа Едуарда на контролі керівництва Смілянського відділу поліції, у підпорядкування якого входить Чигиринський район.

- Там не йде мова про затягування. Слідчі зустрічаються з потерпілим і все роз’яснюють. Справа в тому, що є вказівки від процесуального керівника, які необхідно виконати перед тим, як передавати справу до суду. Прокурор, який по суті захищатиме у суді права потерпілого, тобто представлятиме обвинувачення, повинен зібрати всі не обхідні докази вини іншої сторони, - сказав пан Дмитро.

До того ж, за його словами, справи пов’язані із ДТП, як правило, розглядаються доволі довго.

Юрист, координатор Черкаського осередку ГО «Українська Гельсінська спілка» Тарас Щербатюк після зустріч з Едуардом говорить, що наразі адвокат потерпілого все робить правильно, звертаючись зі скаргами до обласної прокуратури.

- Якщо на думку потерпілої сторони є місце затягуванню справи, то, звичайно, необхідно звертатись до вищих за ієрархією органів. Вони звернулись зі скаргою до обласної прокуратури. Якщо не буде реакції, потрібно скаржитись до Генеральної прокуратури, - наголошує Тарас.

За його словами, затримки у справах подібного роду можуть пов'язуватись лише з проведенням експертиз. Та ці експертизи вже давно зроблені і результати їх на користь потерпілого.

Однак, за кілька днів сплине рівно рік від моменту аварії, а Едуард досі чекає справедливості від правоохоронців та компенсації. Молодий хлопець, який до «зустрічі» з автівкою лісників був енергійним і сповненим сил парубком, зараз змушений ходити з паличкою, а всі кошти віддавати на лікування та численні операції.

реклама

Коментарі  

 
+1 #6 свідок 09.08.2016 20:18
Цитую Шурик:
Звичайно Син- Прокурор,а Батько Голова Ліс Госпа :-*

трохи вас поправлю, Голові Чигиринського лісгоспу 40 років, НЧВСМП син лісничого Чигиринського лісгоспу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Іван 22.07.2016 14:00
Цитую Шурик:
Звичайно Син- Прокурор,а Батько Голова Ліс Госпа :-*

Конфлікт інтересів. Зри в корень. Шукай кому вигідно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Шурик 21.07.2016 21:58
Звичайно Син- Прокурор,а Батько Голова Ліс Госпа :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 правда 21.07.2016 12:36
якби це уазик покалічив сина голови лісництва, то швидко знайшли б винного, а інші люди для лісників - не люди! Дуже прикро, що така несправедливіст ь в світі. До речі, а чи відомо вам, чому так затягується справа. Чи не родичем приходиться чигиринський прокурор чигиринському голові лісництва? звірте прізвища панове!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Кирилл 21.07.2016 11:06
Знаю Эдика - видно, что ему не легко, но он держится молодцом! Скорейшего ему выздоровления, а виновнику - наказания!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #1 Dirty Harry 21.07.2016 10:39
Уазіки лісництва вони такі. Їде кум сват брат а відповідати нікому.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100