реклама

реклама

Сьогодні розмір звичайної, не «спеціальної», пенсії сам по собі невеликий, і залежить він від цілої купи чинників, а переважно – від того, наскільки давно людина вийшла на заслужений відпочинок. Коли пенсія аж занадто мала, держава компенсує це різними доплатами. В Уряді вважають, що це – неправильно, адже пенсія – це не благодійна допомога держави, а результат багаторічної трудової діяльності людини.

Старики

Нинішня сесія Верховної Ради України має розглянути проект пенсійної реформи. Головне завдання перетворень – «осучаснити» пенсії, що означає не тільки збільшити їх, а й зробити нарахування простішим і зрозумілішим.

Сьогодні основний розмір пенсії різних людей сильно відрізняється. Тим, хто вийшов на пенсію давно, цей розмір поволі збільшують, але він усе одно сильно не дотягує до того, що отримують нові пенсіонери. В результаті в 2/3 випадків основний розмір пенсій нижче прожиткового мінімуму, і держава «виправляє» цю ситуацію різноманітними надбавками. Як наслідок – усі отримують приблизно однаково. Причому – мало. Станом на 1 липня середній розмір української пенсії становив 1888 грн...

Особливо низький розмір пенсій помітний на тлі проведеного з 1 січня збільшення мінімальних зарплат.

– Ми почали зі збільшення зарплат тому, що пенсія – це похідна від зарплати. Збільшилися зарплати – збільшилися й абсолютні надходження з соціального внеску (незважаючи на його відносне зменшення з 38 до 22 відсотків). За 8 місяців нам удалося акумулювати в Пенсійному фонді кошти, необхідні для наступного корку, – підвищення пенсій, – розповів під час нещодавньої прес-конференції для журналістів з центральноукраїнських областей заступник міністра соціальної політики України Микола Шамбір.

Шамбiр

Хоч в Уряді й обіцяють, що підвищення пенсії торкнеться до 9 млн українців, суттєвого стрибка у її розмірі відбутися не може. При найкращих розкладах пенсія становитиме приблизно 35% від заробітної плати...

– Сьогодні в Україні налічується 11,7 мільйонів пенсіонерів, тоді як зайнятих осіб, які сплачують єдині внески соціального страхування, – 12,8 мільйонів, – повідомила директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко. – Тобто, по суті, десять працюючих утримують дев’ятьох пенсіонерів. І ситуація з року в рік погіршується.

Ковпашко

За словами Миколи Шамбора, 25% зайнятого населення сьогодні не сплачує єдиних соціальних внесків.

– Розрахунки свідчать, що в разі, коли людина отримує пенсію в середньому 18 років (а саме так відбувається сьогодні), то щоб заробити собі на пенсію, вона мала розпочати трудову діяльність у 25 років і працювати впродовж 35 років, – наголошує заступник міністра. – Натомість ми пережили 1990-ті роки, коли взагалі мало хто працював офіційно. Й сьогодні виходить, що дехто сплачував внески лише 15 років. Як бути?

В Уряді вирішили не збільшувати пенсійний вік, але прив’язати його до страхового стажу.

Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії в 60 років матимуть тільки ті, в кого страховий стаж буде не менше 25 років. Що ж робити тим, в кого такого стажу немає? Є три можливості: або допрацювати кілька років, або доплатити необхідну кількість страхових внесків, або все-таки піти на заслужений відпочинок і отримувати замість пенсії державну допомогу (ясна річ, нижчу).

У наступні після 2018-го роки підхід залишиться той самий, але вимога до мінімального страхового стажу щороку буде збільшуватися на 1 рік. І у 2028 році право на призначення пенсії отримають тільки ті 60-річні, хто на той час матиме не менше 35 років страхового стажу.

– Україна – перша країна, яка пішла цим шляхом. Інші просто підвищують пенсійний вік для своїх громадян. У нас же людина сама обиратиме свій пенсійний вік, – наголосив Микола Шамбір.

Важливою є й ще одна особливість – Уряд ставить завдання усунути будь-які «особливі» режими надання пенсій (включно з держслужбовцями але за винятком військових), які відрізнялися б від загальних.

Але це стосуватиметься майбутніх пенсіонерів. А що буде з пенсіонерами нинішніми?

Їм пенсію перерахують. Це буде зроблено автоматично, іти нікуди не потрібно.

За новими правилами, на пенсію впливатимуть: середня заробітна плата особи, середня заробітна плата в Україні за останні три роки, тривалість страхового стажу (тривалість сплати пенсійних внесків), вартість одного року страхового стажу. Зараз часто публікують формулу, за якою кожний охочий може обрахувати свою можливу пенсію, проте правильно зробити це не так просто, тому по консультації ліпше звертатися до фахівців Пенсійного фонду.

Формула

– Консультацію можна отримати в будь-якому відділенні фонду – особисто або по телефону, – сказала у коментарі «Прочерку» перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Анна Вовкогон. – Крім того, в чотирьох об’єднаних територіальних громадах області (Білозірській, Єрківській, Мокрокалигірській та Ротмистрівській) ми зробили віддалені робочі місця працівників Пенсійного фонду, які працюють раз на два тижні. А ще в нас у області відкрито 17 пунктів обслуговування громадян (у Черкасах – у Південно-Західному мікрорайоні та у Хімселищі), де фахівці управління Пенсійного фонду надають консультації, приймають документи тощо.

Телефони «гарячої» телефонної лінії в головному управлінні ПФ Фонду: для цивільних пенсіонерів: (0472) 36 08 01, для пенсіонерів силових структур: (0472) 54 43 55 (телефонувати в робочий час). Докладніше про роботу «гарячих ліній» – ТУТ.

Щоб у майбутньому не виникало викривлень із обрахуванням розміру пенсій, планується запровадити щорічну індексацію, половина розміру якої залежатиме від росту рівня зарплат, і ще половина – від рівня інфляції в країні.

Утім, поки що все викладене – лише законопроект. Чи стане він законом – залежить від політичних розкладів у Верховній Раді України.

реклама

Коментарі  

 
+1 #8 пенсионер 16.10.2017 08:50
Ну а чему вы удивляетесь? Чтобы прокормить себя любимых и их лоснящиеся от жира рожи, и толстые животы,им всё больше, и больше нужно жрать.И вопрос-когда вы с*ки нажрётесь,ответ никогда,пока мы с вами не убавим их аппетиты.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #7 Чухонец 15.10.2017 18:05
Ассистирует не в меру
Грозный прочерк-солдаток -
Логик – "Грязный передок''.
В школе – били, как собаку,
В вузе- веник ткнули в ср...ку,
А на сайте он – герой,
Мстит за все он нам с тобой...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #6 депутат 12.10.2017 20:50
Сьогодні Гройсман на Черкаському мосту пробував працювать зварювальником, тепер йому треба дати жить на 1450 грн на місяць.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Ченчик 03.10.2017 18:14
Цей закон дійсно Піррова перемога над власним народом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 иван 20.09.2017 12:43
Уроды от власти решили ликвидировать пенсионеров как класс Военным не индексировали пенсию 4 года Теперь старший офицер на пенсии уровень уборщицы .Почему косимся на США и Европу а идём в тундру даже не в Мозамбик.Почему в США для получения пенсии в 62 надо отработать 10 лет стажа а у нас 40 Это что геноцид украинского народа .Где люди на площадях с требованиями повысить соц стандарты ведь бюджет Украины за 4 года вырос в 4 раза а бюджет песионного фонда остался на уровне 2013 при том что курс доллара 8 на 26 а коммуналка в 8-10 раз.Так революция гидности породила нацию рабов что ли получается
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Антистец 12.09.2017 07:30
Как сказал выдающийся украинский государственный деятель, один из лидеров революции гидности: "Сегодня в завтрашний день не все могут смотреть. Вернее, смотреть могут не только лишь все, мало кто может это делать."
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #2 Сергій 11.09.2017 08:59
Дай Боже, розуму тим депутатам, щоб не прийняли цей драконівський закон!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #1 федор принципиальный 11.09.2017 08:58
Очередное словоблудие,на этот раз Гройсмана,мне добавили при 1450грн 16 грн,соседу 6грн,а субсидию урезали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100